Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ανέδειξε πως όταν ο λαός το θέλει, μπορεί να γράφει λαμπρές σελίδες

Η πείρα από το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και την ηρωική στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, που στήριξε και συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ στο δρόμο της πάλης για την απελευθέρωση, είναι φάρος στις σημερινές συνθήκες του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της βαθύτατη κρίσης που ήδη πληρώνει ο λαός μας και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης.

«Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ανέδειξε πως όταν ο λαός το θέλει, το πιστεύει, τότε μπορεί να γράφει λαμπρές σελίδες στην ιστορία, να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής», τονίζει μεταξύ άλλων η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ στις 30 Οκτώβρη 1944.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας θα προχωρήσει στην κατάθεση στεφάνων στις 11 π.μ. στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει:

Το ΚΚΕ χαιρετίζει την ηρωική επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ στις 30 Οκτώβρη του 1944.

Ιδιαίτερα σήμερα, που γίνεται πολύμορφη προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία, να σβηστεί η μεγάλη προσφορά των κομμουνιστών στην ήττα του φασισμού, είναι αναγκαίο, πολύ περισσότερο, ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία να έρθουν σε επαφή και να μάθουν την πραγματική ιστορία του τόπου μας. Μια ιστορία που γράφτηκε με το αίμα του λαού μας, έχει την ανεξίτηλη σφραγίδα του ΚΚΕ, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Όση προσπάθεια και να κάνουν οι θιασώτες της θεωρίας των δυο άκρων, δε μπορούν ούτε να διαγράψουν ούτε να υποτιμήσουν τη σημασία της απελευθέρωσης της πόλης μας από τις δυνάμεις του Λαϊκού Στράτου του ΕΛΑΣ.

Δεν ξεγράφεται ο ρόλος του αρχισυνεργάτη των ΝΑΖΙ, Χρυσοχόου, που είχε αναλάβει ρόλο στην απώθηση των τμημάτων του ΕΛΑΣ.

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα πως δεν ήταν όλοι οι Έλληνες στην ίδια πλευρά, πως αυτοί που διακηρύσσουν την εθνική ενότητα κρύβουν πως ένα μεγάλο κομμάτι του αστικού κόσμου συνεργάστηκε με τους κατακτητές. Πως οι χειρότεροι δήμιοι του λαού μας ήταν οι παρακρατικές φασιστικές οργανώσεις σαν αυτές του Δάγκουλα και της ΠΑΟ.

Η πείρα από το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και την ηρωική στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, που στήριξε και συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ στο δρόμο της πάλης για την απελευθέρωση, είναι φάρος στις σημερινές συνθήκες του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της βαθύτατη κρίσης που ήδη πληρώνει ο λαός μας και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης.

Η εθνική ενότητα, κάτω από τις σημαίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σημαίνει συμμετοχή στον άδικο πόλεμο, παραπέρα ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια για τους λαούς, νέα κέρδη για τους εφοπλιστές και αλλά τμήματα του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός, να απορρίψουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων που προβάλλουν ως μονόδρομο την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο λαός, απέναντι στην ενότητα που τον οδηγεί στη σφαγή, μπορεί να αντιπαραβάλλει τη δική του πραγματική εργατική και λαϊκή ενότητα πλάι στο ΚΚΕ, για να συμπορευτεί στο δρόμο της απελευθέρωσης από τη βαρβαρότητα της φτώχειας και του πόλεμου, στο δρόμο του Σοσιαλισμού.

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ανέδειξε πως όταν ο λαός το θέλει, το πιστεύει, τότε μπορεί να γράφει λαμπρές σελίδες στην ιστορία, να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής.

Ζήτω η ηρωική απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα στρατεύματα του ΕΛΑΣ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: