Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την καταστροφή μνημείων της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Ο λαός των χωρών που λαμβάνουν χώρα οι καταστροφές μνημείων αντιδρά. Η καταστροφή του μεγαλύτερου σε διαστάσεις αντιφασιστικού μνημείου στη Ρίγα της Λετονίας από τις αρχές της χώρας χρειάστηκε την κάλυψη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και έγινε κάτω από τις αποδοκιμασίες βετεράνων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και των οικογενειών τους.

Την καταστροφή μνημείων της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών με την ενθάρρυνση της ΕΕ στηλιτεύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ υλοποιείται σχέδιο καταστροφών και βανδαλισμών μνημείων που τιμούν τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ. Οι προκλητικές αυτές ενέργειες έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

H αντικομμουνιστική, αντισοβιετική εκστρατεία ενθαρρύνεται και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την πρόσφατη απαράδεκτη δήλωσή της για τη δήθεν «ημέρα μνήμης θυμάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων» που επιχειρεί να καθιερώσει η ΕΕ. Με αυτή επιχειρεί την ανιστόρητη εξίσωση του τέρατος του φασισμού με το σοσιαλισμό και την αβάσιμη ταύτιση της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας με τη Σοβιετική Ένωση.

Ο λαός των χωρών που λαμβάνουν χώρα οι καταστροφές μνημείων αντιδρά. Η καταστροφή του μεγαλύτερου σε διαστάσεις αντιφασιστικού μνημείου στη Ρίγα της Λετονίας (φωτογραφία) από τις αρχές της χώρας χρειάστηκε την κάλυψη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και έγινε κάτω από τις αποδοκιμασίες βετεράνων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και των οικογενειών τους. Στην πόλη Balvi το Συνδικάτο οικοδόμων με ανακοίνωσή του αρνείται να συμμετάσχει σε ξήλωμα αντίστοιχων μνημείων. Παρόμοια επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Brzeg της Πολωνίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει βάλει στο στόχαστρο άλλα 60 μνημεία που τιμούν τον Κόκκινο Στρατό. Στην πόλη Narva, στην Εσθονία, οι αρχές αφαίρεσαν μνημείο της αντιφασιστικής νίκης, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε αφαίρεση έως και 400 σοβιετικών μνημείων.

Οι καταστροφές μνημείων, η απαγόρευση Κομμουνιστικών Κομμάτων, κομμουνιστικών συμβόλων, ακόμη και της «κομμουνιστικής ιδεολογίας» σε κάποιες περιπτώσεις, συνοδεύονται σε όλη την ΕΕ από περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Αυτή η οργανωμένη διαστρέβλωση της Ιστορίας εντείνεται σήμερα που τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η προσφυγιά, οι καπιταλιστικές κρίσεις, η ένταση της εκμετάλλευσης, η φτώχεια, η ακρίβεια, τσακίζουν όλο και περισσότερο τους λαούς. Ο στόχος τους είναι προφανής και συγκεκριμένος: να θωρακιστεί το εκμεταλλευτικό σύστημα απέναντι στη ρεαλιστική, αναγκαία και επίκαιρη προοπτική του σοσιαλισμού, ο οποίος έχει αποδείξει ότι μόνο αυτός μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτά τα αδιέξοδα προς όφελος των λαών.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις εξής ερωτήσεις:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

– Στο γεγονός ότι κορυφαίας σημασίας μνημεία που αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη ιστορία της λαϊκής πάλης και συμβολίζουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη, τη φιλία των λαών, την ειρήνη, καταστρέφονται ή βανδαλίζονται από τις αρχές κρατών-μελών της ΕΕ;

– Στο γεγονός ότι η ΕΕ με την επίσημη πολιτική της και τις δηλώσεις της ενθαρρύνει και ντε φάκτο επιχειρεί να νομιμοποιήσει τέτοιες ωμότητες σε βάρος της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των ευρωπαϊκών λαών επικαλούμενη την ανιστόρητη ταύτιση του φρικιαστικού φασισμού με το σοσιαλισμό και την απαράδεκτη θεώρηση ότι η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία αποτελεί δήθεν ιστορική συνέχεια της ΕΣΣΔ;».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: