7 Νοέμβρη 1941 – Στάλιν: «Μπορούμε και πρέπει να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον» – Η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία που κίνησε για το μέτωπο

Στις 7 Νοέμβρη 1941 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κόκκινη Πλατεία η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση προς τιμή της Οχτωβριανής Επανάστασης. Μια παρέλαση που όμως δεν θα μοιάζει με καμιά από τις προηγούμενες.

Στις 6 Νοέμβρη 1941 και ενώ οι χιτλερικές ορδές έχουν φτάσει στα περίχωρα της Μόσχας, ο Στάλιν μιλώντας στην πανηγυρική συνεδρίαση για την επέτειο του Μεγάλου Οχτώβρη, μεταξύ άλλων θα πει: «Συνήθως, στις πανηγυρικές συνεδριάσεις των επετείων της επανάστασης του Οχτώβρη, κάνουμε απολογισμό των επιτυχιών μας στον τομέα της ειρηνικής ανοικοδόμησης για το χρόνο που πέρασε. (…) Ο χρόνος, όμως, που μας πέρασε δεν είναι μόνο χρόνος ειρηνικής ανοικοδόμησης. Είναι, ταυτόχρονα, και χρόνος πολέμου ενάντια στους Γερμανούς επιδρομείς, που επιτέθηκαν ενάντια στη φιλειρηνική μας χώρα.(…) Η περίοδος της ειρηνικής ανοικοδόμησης τελείωσε. Αρχισε η περίοδος του απελευθερωτικού πολέμου ενάντια στους Γερμανούς επιδρομείς.(…)Ο Λένιν ξεχώριζε δύο ειδών πολέμους: Κατακτητικούς, και συνεπώς άδικους πολέμους, και απελευθερωτικούς, δίκαιους πολέμους. Οι Γερμανοί διεξάγουν τώρα έναν κατακτητικό, άδικο πόλεμο, που αποβλέπει στην αρπαγή ξένου εδάφους και στην υποδούλωση ξένων λαών. Γι’ αυτό όλοι οι τίμιοι άνθρωποι πρέπει να ξεσηκωθούν ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές σαν εχθρούς.(…) Ολη η χώρα μας και όλοι οι λαοί της ΕΣΣΔ να οργανωθούν σε ένα πολεμικό στρατόπεδο, που να διεξάγει, μαζί με το στρατό και το ναυτικό μας, το μεγάλο απελευθερωτικό πόλεμο για την τιμή και την ελευθερία της πατρίδας μας, για τη συντριβή των γερμανικών στρατιών. Αυτό είναι τώρα το καθήκον μας. Μπορούμε και πρέπει να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον».

7 Νοέμβρη 1941 – Στάλιν: «Μπορούμε και πρέπει να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον» - Η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία που κίνησε για το μέτωπο

7 Νοέμβρη 1941 – Στάλιν: «Μπορούμε και πρέπει να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον» – Η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία που κίνησε για το μέτωπο

Την επόμενη μέρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κόκκινη Πλατεία η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση προς τιμή της Οχτωβριανής Επανάστασης. Μια παρέλαση που όμως δεν θα μοιάζει με καμιά από τις προηγούμενες.

Στην αχανή Κόκκινη Πλατεία, στις 7 Νοέμβρη 1941, μπροστά σε χιλιάδες παραταγμένους ένστολους άντρες και γυναίκες υπερασπιστές της σοσιαλιστικής πατρίδας και πλήθους λαού, ο Στάλιν παίρνει το λόγο: «Σύντροφοι κόκκινοι φαντάροι και κόκκινοι ναύτες, διοικητές και πολιτικοί καθοδηγητές, παρτιζάνοι και παρτιζάνες! Σας ατενίζει όλος ο κόσμος σαν σε μια δύναμη ικανή να εκμηδενίσει τις ληστρικές στρατιές των Γερμανών κατακτητών. Σας ατενίζουν οι υποδουλωμένοι λαοί της Ευρώπης που έχουν υποταχθεί στους Γερμανούς κατακτητές σαν απελευθερωτές τους. Σας έλαχε μια μεγάλη απελευθερωτική αποστολή. Φανείτε άξιοι αυτής της αποστολής! Ο πόλεμος που διεξάγετε είναι πόλεμος απελευθερωτικός, πόλεμος δίκαιος»:

Μόλις τελειώνει ο λόγος του Στάλιν ξεκινάει η παρέλαση. Τα στρατιωτικά τμήματα, αφού διασχίσουν την Κόκκινη Πλατεία μέσα σε κλίμα συγκίνησης και πατριωτικής έξαψης παίρνουν το δρόμο για το μέτωπο. Είχαν αναλάβει να εκπληρώσουν ένα καθήκον και το εκπλήρωσαν. Τριάμισι χρόνια μετά, στις 9 Μάη 1945 και αφού η Σοβιετική Ένωση έδωσε 22 εκατομμύρια νεκρούς, ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός κάρφωσε την κόκκινη σημαία στην καρδιά του ναζιστικού κτήνους, στο Ράιχσταγκ.

7 Νοέμβρη 2019, σήμερα, γιορτάστηκε στην Κόκκινη Πλατεία η 78η επέτειος αυτής της κοσμοϊστορικής παρέλασης:

Марш в честь 78-летия военного парада 7 ноября 1941 года

#ПРЯМАЯТРАНСЛЯЦИЯ Торжественный марш в честь 78-летия военного парада 7 ноября 1941 года на Красной площади

Gepostet von РИА Новости am Mittwoch, 6. November 2019

Μπορεί να μην υπάρχει σήμερα η ΕΣΣΔ, να μην υπάρχει ο σοσιαλισμός. Υπήρξαν όμως και είναι ζωντανά τα πρωτόγνωρα για την ανθρωπότητα επιτεύγματά του και οι τεράστιες για τον άνθρωπο καταχτήσεις, που όλα τα λάθη και όλες οι αδυναμίες μαζί δεν μπορούν να τα σκιάσουν. Υπάρχουν αυτοί που έζησαν το σοσιαλισμό, αυτοί που τον αναπολούν, αυτοί που τον πιστεύουν. Υπάρχουν αυτοί που παλεύουν, πιο έμπειροι και σοφότεροι από ποτέ, για το γκρέμισμα του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης και το χτίσιμο του σοσιαλισμού – στη Ρωσία, στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

4 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: