29/8/1949 – Υψώνουμε ανειρήνευτες γροθιές (βίντεο)

Οι μαχητές, οι μαχήτριες και τα στελέχη του ΔΣΕ μάς άφησαν πλούσια παρακαταθήκη αξιών, ιδανικών και σκοπών, να αγωνιζόμαστε και να μην υποχωρούμε μπροστά στις δυσκολίες.

Στα τέλη του Αυγούστου 1949, μετά και από την  τελευταία μάχη που δόθηκε στο Κάμενικ με τις κυβερνητικές δυνάμεις, το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ παίρνει την οριστική απόφαση για υποχώρηση. Μετά από έναν τρίχρονο τιτάνιο, δίκαιο μα άνισο αγώνα, ο ΔΣΕ ηττήθηκε και αναγκάστηκε να υποχωρήσει συντεταγμένα προς τη Λ. Δ. Αλβανίας.

Ακούστε το τραγούδι «Υψώνουμε ανειρήνευτες γροθιές» από το θρυλικό συγκρότημα «Ταμπούρι»:

Οι μαχητές, οι μαχήτριες και τα στελέχη του ΔΣΕ μάς άφησαν πλούσια παρακαταθήκη αξιών, ιδανικών και σκοπών, να αγωνιζόμαστε και να μην υποχωρούμε μπροστά στις δυσκολίες. Ακριβώς η αφοσίωση στα ανώτερα ιδανικά ανέδειξαν μέσα στην τρίχρονη εποποιία ήρωες και μάρτυρες που αποτελούν παράδειγμα για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες.

***

Έναν φόρο τιμής στους νεκρούς, σε όσους έπεσαν στα χαρακώματα με το όπλο στο χέρι, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και εξορίες, αποτελεί το ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», που προβάλλεται στον κινηματογράφο Αλκυονίς new star art cinema (δείτε εδώ).

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ:

Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ και  γυρίστηκε  από κινηματογραφική ομάδα που συστήθηκε γι’ αυτό το σκοπό, με τη  σκηνοθετική επιμέλεια του Κώστα Σταματόπουλου, και προβάλλει τις σημαντικότερες στιγμές της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: