«Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει» – Υπόθεση όλων το σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, να μη λείψει κανείς!

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οικογένειές τους και συνάδελφοί τους από κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας κατεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να αναμετρηθούν για άλλη μια φορά με την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μαζί τους διαδηλώνουν
δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς της Αττικής.

«Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει. Από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε». Με αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οικογένειές τους και συνάδελφοί τους από κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας κατεβαίνουν σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα, προκειμένου να αναμετρηθούν για άλλη μια φορά με την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ολους αυτούς που μετατρέπουν τη ΛΑΡΚΟ σε παλιοσίδερα για σκραπ, ξεσπιτώνουν οικογένειες, οδηγούν σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές.

«Ολοι και όλες στο Σύνταγμα, στις 5 μ.μ. μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών», διατρανώνουν πλατιά τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, καλώντας τους συναδέλφους τους και τον λαό να διαδηλώσουν μαζί ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο, που τσακίζει το εισόδημά τους και διαλύει τις ζωές τους, και να βουλιάξει το κέντρο της Αθήνας από διαδηλωτές.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπόθεση όλων το σημερινό συλλαλητήριο, να μη λείψει κανείς!
Στις 4 μ.μ., στην Ομόνοια, η αγωνιστική υποδοχή των εργατών της ΛΑΡΚΟ

Μαζί με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ διαδηλώνουν σήμερα δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς της Αττικής. Σωματεία και Ομοσπονδίες καλούν σε μαζική συμμετοχή στην προσυγκέντρωση για την υποδοχή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στις 4 μ.μ. στην Ομόνοια, και στη συνέχεια στην κινητοποίηση, στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

Στο μεταξύ, όλο και μεγαλώνει η λίστα με τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία που στηρίζουν το σημερινό συλλαλητήριο και τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Χτες ανακοίνωση στήριξης έβγαλε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Μεταξύ άλλων καλούν επίσης το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, οι Ομοσπονδίες Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και Ενέργειας.

Εκτός από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, που έκανε και το αρχικό κάλεσμα, καλούν επίσης τα Σωματεία: Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων ΑττικήςΕμποροϋπαλλήλων ΑθήναςΣΕΤΗΠ, Οικοδόμων, Φαρμάκου Ν. Αττικής, Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ν. ΑττικήςΤύπου και Χάρτου, Χρηματοπιστωτικού ΑττικήςΕνέργειας Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – ΚορινθίαςΙΓΜΕΛογιστών Ελεγκτών Αττικής, τα ναυτεργατικά ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤΕΝΕΔΕΠΙδιωτικών Παιδικών Σταθμών Αθηνών – Πειραιώς – ΠροαστίωνΕκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη»Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας, ΟΤΑ ΑττικήςΙδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Επαγγελματιών ΟδηγώνΙδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής ΑττικήςΥπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

Επίσης, στην κινητοποίηση καλούν η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής (ΕΒΜΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Στο πλευρό τους και οι μεταλλωρύχοι της Κασσάνδρας

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στέκεται και το Επαγγελματικό Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Με ανακοίνωσή του για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αντί να δώσουν ζωή στο εργοστάσιο, στην περιοχή και στη χώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεπουλήσει την ΛΑΡΚΟ και να την δώσει για παλιοσίδερα. Να ξεσπιτώσει και να πετάξει στην ανεργία εργαζόμενους που δεκαετίες τώρα βγάζουν το μετάλλευμα μέσα από τα σπλάχνα της γης.

Για άλλη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες της απαξίωσης του τεράστιου πλούτου των ορυχείων και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων της χώρας μας. Μία απαξίωση που εμείς οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής την ζούμε τακτικά, επειδή το μοναδικό τους κριτήριο είναι τα όλο και μεγαλύτερα κέρδη των εταιρειών και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού των περιοχών που δραστηριοποιούνται.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ πρέπει να γίνει αγώνας όλων των μεταλλωρύχων. Δεν θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και για τον πλούτο της χώρας μας, να γίνει πράξη».

Οι φοιτητές

«Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας» – «Οχι στο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ», δηλώνουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας που καλούν στη συγκέντρωση υποδοχής των εργατών της ΛΑΡΚΟ και στο συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι χτες, αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: ΦιλοσοφικήςΔασκάλωνΝηπιαγωγώνΟδοντιατρικήςΝοσηλευτικήςΚοινωνιολογίαςΜαθηματικούΓεωλογικού και Φυσικού του ΕΚΠΑΤοπογράφων και Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠΣχολών ΜηχανικώνΕφαρμοσμένων Τεχνών και ΠολιτισμούΕπιστημών ΤροφίμωνΕπιστημών Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑΔΑΓεωπονικούΑΣΟΕΕ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ.

Λεωφορεία για το Σύνταγμα

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο της Αθήνας θα αναχωρήσουν από: Αταλάντη (12.30 μ.μ.). Οικισμό ΛΑΡΚΟ, Μαλεσίνα, Αϊ – Γιάννη, Παύλο, Τραγάνα (1 μ.μ.). Λάρυμνα, Κόκκινο, Παύλο (1.10 μ.μ.). Μαρτίνο, Κόκκινο (1.20 μ.μ.). Ακραίφνιο, Κάστρο (1.30 μ.μ). Λαμία (12 μ. από την οδό Στουρνάρα – πάρκινγκ πάνω από το πάρκο Τσαλτάκη). Χαλκίδα (2 μ.μ., πάρκο Βούρκου). Θήβα (1.45 μ.μ. από ΚΤΕΛ Θήβας και 2.30 μ.μ. από Σχηματάρι).

 

*****

Κλιμακώνοντας τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών και προετοιμάζοντας το σημερινό συλλαλητήριο, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και το Σωματείο τους προχώρησαν χτες από τα ξημερώματα σε κατάληψη του εργοστασίου και των γραφείων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στέλνοντας ξανά ξεκάθαρο το μήνυμα: «Από τη ΛΑΡΚΟ και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε».

Στο εργοστάσιο και στον οικισμό επικρατεί από χθες κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού. Από τα γραφεία του Σωματείου ηχούν δυνατά τραγούδια που συντρόφεψαν και συνεχίζουν να συντροφεύουν τους αγώνες των εργαζομένων, ενώ εργάτες βρίσκονται στις πύλες του εργοστασίου, και το αγωνιστικό κλίμα συμπληρώνουν τα πανό, οι πικέτες και οι αφίσες που καλούν σε ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο.

Στα πηγαδάκια των εργαζομένων μπροστά στα υπό κατάληψη γραφεία κυριαρχούσε η αγωνία, αλλά και η αποφασιστικότητα για σκληρή αναμέτρηση. Η επικοινωνία με τους συναδέλφους τους που βρίσκονταν στην Αθήνα για τη συνέντευξη Τύπου ήταν συνεχής, ενώ την ώρα που από τα ηχεία των γραφείων του Σωματείου μεταδιδόταν η συνέντευξη Τύπου, επικρατούσε απόλυτη σιωπή.

Η αγωνία μεγαλώνει, το ίδιο όμως δυναμώνει και το πείσμα των εργαζομένων, η θέλησή τους να αγωνιστούν και η προσμονή τους για το σημερινό συλλαλητήριο και την απάντησή τους στη βρώμικη επίθεση της κυβέρνησης.

Διαλύουν και ξεσπιτώνουν οικογένειες

Ο «Ριζοσπάστης», συνεχίζοντας να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους, βρέθηκε και τη χτεσινή μέρα στο εργοστάσιο και στον οικισμό της Λάρυμνας, καταγράφοντας για μία ακόμη φορά τις αγωνίες τους, αλλά και τις εγκληματικές επιπτώσεις των σχεδιασμών της κυβέρνησης στη ζωή τους.

Μπροστά στα υπό κατάληψη γραφεία συναντάμε τον Θανάση, εργαζόμενο στην επιχείρηση, 30 ετών. Από τη Δευτέρα, εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις, θα είναι άνεργος. Ωστόσο δεν είναι αντιμέτωπος μόνο με την ανεργία. Συγγενικό του πρόσωπο υποβάλλεται σε θεραπεία για σοβαρή ασθένεια και πλέον ζουν με το άγχος τι θα τους ξημερώσει. «Το πρωί της Πέμπτης θα κατέβουμε στην Αθήνα για θεραπεία και μετά στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο. Δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω. Εχουμε το κεφάλι μας ψηλά και έτσι θα συνεχίσουμε», αναφέρει ο Θανάσης, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον οικισμό του εργοστασίου.

Στα δρομάκια του οικισμού συναντάμε την Ειρήνη μπροστά στο πλυντήριο ρούχων που διατηρεί, ένα από τα λιγοστά καταστήματα που έχουν παραμείνει ανοιχτά. «Τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους μας. Θέλουν να μας διώξουν από δω, που για τους περισσότερους είναι το χωριό μας, τα σπίτια μας. Πού θα βρούμε δουλειά, ειδικά εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία; Πώς θα ζήσουμε; Θα σκορπίσουν οικογένειες», μας αναφέρει με παράπονο αλλά και οργή.

Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται το κατάστημα πώλησης ειδών αλιείας του Σωκράτη και της γυναίκας του Αντζης. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει με μας, ό,τι μαθαίνουμε είναι από τους εργαζόμενους και το Σωματείο. Ολη μας η περιουσία είναι τα πράγματα του μαγαζιού. Αν κλείσει ΛΑΡΚΟ τι θα κάνουμε; Θα πρέπει να κλείσουμε και εμείς», αναφέρουν με διάχυτη την αγωνία για το αύριο.

«Σήμερα οι μαθητές θα κάνουμε το μάθημα στον δρόμο!»

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των πατεράδων, των αδερφών και συγγενών τους στέκονται οι μαθητές του Γυμνασίου της Λάρυμνας δίνοντας τον δικό τους αγώνα και προετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους στο αποψινό μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας.Οι μαθητές και τα 15μελή τους συμβούλια από το Γυμνάσιο Λάρυμνας, το Γυμνάσιο – Λύκειο Μαρτίνου και το Γυμνάσιο – Λύκειο Μαλεσίνας έχουν αποφασίσει για σήμερα, Πέμπτη, στις 12 μ. μαθητικές πορείες έξω από τα σχολεία τους, ενώ το απόγευμα θα κατέβουν στην Αθήνα. Σε κοινή τους δε ανακοίνωση αναφέρουν:

«Εχουμε φωνή και είναι δυνατή!

Εμείς θα την κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή!

Οι μαθητές των σχολείων του δήμου Λοκρίδας είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών μας! Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ!

Αυτό που θέλουν η κυβέρνηση και οι υπουργοί της να κάνουν στις ζωές μας είναι έγκλημα!

Αναρωτιόμαστε: Θα το έκαναν αυτό στα δικά τους παιδιά; Να μας αναγκάζουν στη μέση της χρονιάς να αφήσουμε τον τόπο μας; Να εγκαταλείψουμε τις παρέες μας; Να βλέπουμε τους γονείς μας να χάνουν τη δουλειά τους μέσα στο άγχος; Να μην ξέρουμε σε ποιο σχολείο θα πάμε, πώς θα συνεχίσουμε τα μαθήματα μας, πώς θα δώσουμε πανελλαδικές;

Γι’ αυτό και την Πέμπτη οι μαθητές θα κάνουμε το μάθημα στον δρόμο! Οι εργάτες μάς κάνουν μάθημα ζωής, το μέλλον του τόπου μας θα σώσουμε εμείς! Ηδη οι μαθητές έχουμε συζητήσει στα σχολεία μας, έχουμε φτιάξει τα πανό μας με τα αγωνιστικά μας συνθήματα. Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε!».

Πλατιά αλληλεγγύη από τα συνδικάτα της Στερεάς και Εύβοιας

Και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή του πολύχρονου αγώνα τους οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν στο πλευρό τους τους συναδέλφους τους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, τους νέους, τους απόμαχους της δουλειάς, τις γυναίκες.

Από τη Λοκρίδα και τη Φθιώτιδα, την υπόλοιπη Στερεά και Εύβοια, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, συνδικάτα, σύλλογοι και φορείς στέκονται έμπρακτα δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους. Σωματεία και φορείς της Λοκρίδας και της Φθιώτιδας συντονίζουν τη δράση τους με τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και απευθύνουν κοινό κάλεσμα αγώνα και μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνουν επίσης σύλλογοι και φορείς του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, όπου βρίσκονται τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια. Την ίδια στιγμή, τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Θήβας και Φωκίδας, συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων από τη Στερεά Ελλάδα δηλώνουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα. Καταγγέλλουν τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, τον εμπαιγμό και την καταστολή, απαιτούν να σταματήσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και καλούν σε παραπέρα συντονισμό και κοινό αγώνα ενάντια στη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική.

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: