Θανάσης Παφίλης: «Κόπτεστε όλοι σας για τη συμμετοχή, για τον ενεργό πολίτη, και κάνετε τα πάντα για να κλειστεί ο κόσμος στον εαυτό του» (ΒΙΝΤΕΟ)

Κατά πλειοψηφία, με τις 158 ψήφους της κυβέρνησης έγινε δεκτό το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο ενώ απορρίφτηκε η τροπολογία για την επέκταση του μέτρου στους απόδημους και στις εθνικές εκλογές, καθώς δεν συμπλήρωσε τις 200 ψήφους που ήταν απαραίτητο για να εγκριθεί.

Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο γιατί είναι αντιδραστικό, επικίνδυνο και αντισυνταγματικό, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σχολίασε καυστικά ότι την ώρα που διεθνώς τα κράτη προβληματίζονται για τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, όπως οι νοθείες, εδώ δεν ιδρώνει το αυτί της κυβέρνησης.

Μάλιστα, είπε ο Θ. Παφίλης, η κυβέρνηση και η υπουργός πέρα από την «δημοκρατική έξαρση» στην οποία επιδίδεται με τις πλάτες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μιλά για «ισότητα στην ψήφο» και υποστηρίζει ότι «μεταφέρουμε την κάλπη σε κάθε σπίτι».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι κάλπη σημαίνει παραβάν, σημαίνει δικαστικός αντιπρόσωπος, εφορευτική επιτροπή, εκλογικοί αντιπρόσωποι των κομμάτων που ελέγχουν και εγγυούνται την ανεξαρτησία των ψήφων. Κάτι δηλαδή με το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο, καθώς αυτό ανοίγει ανεξέλεγκτα τον δρόμο της χειραγώγησης της ψήφου.

Όσο για τις δικλείδες ασφαλείας, τις χαρακτήρισε «ανέκδοτο και γελοίο», καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για ανεπηρέαστη ψήφο, όταν ήδη γίνεται χαμός από πιέσεις και επηρεασμούς. Τουλάχιστον, είπε, ο καθένας είναι μόνος του στο παραβάν με τη συνείδησή του.

«Ποιος θα πιστοποιήσει ότι ψήφισε ανεπηρέαστος» στο σπίτι ή στη δουλειά, όταν θα πέσουν πάνω πολιτικοί και εργοδοτικοί παράγοντες, είπε ο Θ. Παφίλης, «ο ντελιβεράς που θα πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία;» και «που θα μαζεύει 100 ψήφους τη μέρα», ειδικά σε χώρες του εξωτερικού «ποια εταιρεία θα αναλάβει»;

Και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε ότι κόπτονται για την δημοκρατία αυτοί που κυβερνούν «με μπόνους 50 έδρες στο πρώτο κόμμα» και κόπτονται για τη συμμετοχή και τον ενεργό πολίτη, αλλά κάνουν τα πάντα για να κλειστεί ο κόσμος στον εαυτό του, όπως με την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σωματεία.

Το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι τεχνικό, είπε ο Θ. Παφίλης και ξεκαθάρισε ότι πρόοδος είναι οι συλλογικές διαδικασίες.

Έθεσε ξανά ζήτημα αντισυνταγματικότητας, λέγοντας ότι δεν γίνεται για τις εθνικές εκλογές χρειάζονται 200 και για τις ευρωεκλογές 151 ψήφοι.

Τέλος, επισήμανε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καλά έκαναν και άλλαξαν θέση, αλλά αυτό δεν τους ξεπλένει από το γεγονός ότι έδωσαν θετική ψήφο επί της αρχής σε ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο.

Κατά πλειοψηφία, με τις 158 ψήφους της κυβέρνησης έγινε δεκτό το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο ενώ απορρίφτηκε η τροπολογία για την επέκταση του μέτρου στους απόδημους και στις εθνικές εκλογές, καθώς δεν συμπλήρωσε τις 200 ψήφους που ήταν απαραίτητο για να εγκριθεί. Συγκεκριμένα, επί της αρχής και στην τροπολογία, σε σύνολο 299 ψηφισάντων, υπέρ ψήφισαν 158, κατά ψήφισαν 135 και «παρών» έξι βουλευτές. 

Επίσης, κατά πλειοψηφία έγιναν δεκτά τα άρθρα 6, 8, 11, 13, 14 και 21 μετά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξάχθηκε, ύστερα από αίτημα του ΚΚΕ. 

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: