Ταφόπλακα στο ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ

Με την απευθείας υπαγωγή και διορισμό του ΔΣ του οργανισμού από τον Υπουργό Υγείας, καταλύεται ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ, σε μια εμφανή προσπάθεια πλήρους υποβάθμισης των στεγνών προγραμμάτων έναντι λογικών διαχείρισης της τοξικοεξάρτησης.

Η απαξίωση του ΚΕΘΕΑ, ενός φορέα που έχει βοηθήσει χιλιάδες πρώην τοξικοεξαρτημένους και τις οικογένειές τους να απαλλαγούν από τον εφιάλτη των ναρκωτικών, είναι συνεχής τα τελευταία χρόνια. Λογικές διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών, με προτίμηση σε θεραπείες υποκατάστασης έναντι των στεγνών προγραμμάτων και την απόφαση για καθιέρωση χώρων εποπτευόμενης χρήσης κυριαρχούν έναντι προσεγγίσεων πραγματικής αντιμετώπισης του προβλήματος, συνυπάρχοντας με μια επιχείρηση κανονικοποίησης της χρήσης των λεγόμενων “μαλακών” ναρκωτικών.

Το επιστέγασμα αυτού του χρονικού υποβάθμισης ήρθε με τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό ΦΕΚ, με το οποίο το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε υπουργό Υγείας και διορίζεται από αυτόν. Στόχος η πλήρης ευθυγράμμιση του οργανισμού με την κυβερνητική πολιτική για τα ναρκωτικά, που με τη σειρά της ακολουθεί τις ευρωενωσιακές επιταγές στο ζήτημα, οι οποίες στόχο έχουν να συνηθίσει ο λαός και ειδικά η νεολαία στο “αναπόφευκτο” της εξάρτησης και τη λογική “περιορισμού της βλάβης”.

Θέση πήρε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου καταδικάζει κατηγορηματικά την κυβερνητική απόφαση και τις μεθοδεύσεις της, αναφέροντας πως:

«”Ταφόπλακα” στο χαρακτήρα και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ βάζει η Κυβέρνηση της ΝΔ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 30/9/2019), αφού με άμεση κρατική παρέμβαση θα διορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και θα καθορίζονται όλες του οι λειτουργίες. Η παρέμβαση αυτή στοχεύει στην πιστή εφαρμογή της δήθεν “αντιναρκωτικής” πολιτικής της ΕΕ, που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης είναι η συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων “υποκατάστασης” του ΟΚΑΝΑ.

Το ΚΕΘΕΑ στις 4 δεκαετίες δράσης του στη χώρα μας έχει δώσει τα “δείγματα γραφής” του και είναι οι χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους, που από το δρόμο των ναρκωτικών σήμερα είναι λειτουργικά ενταγμένοι στην κοινωνική ζωή και δράση.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει όχι μόνο για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: