Συνάντηση Δένδια – Μπλίνκεν: Ακόμα πιο ενεργή και με όλους τους τρόπους συμμετοχή της χώρας μας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Αποτελεί κριτήριο ψήφου στις επόμενες εκλογές η στάση των κομμάτων απέναντι στις επικίνδυνες συμφωνίες και η ανάγκη εναντίωσης σ’ αυτές, που πρέπει να εκφραστεί μ’ ένα πιο δυνατό ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, στην Ελλάδα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν, στην Ελλάδα σηματοδοτεί την ακόμη πιο ενεργή και με όλους τους τρόπους συμμετοχή της χώρας μας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο αυτή την περίοδο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Μάλιστα έγινε απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τη στρατιωτική στήριξη, με όπλα και όχι μόνο, στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι.

Αυτό είναι το περιεχόμενο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και των αντίστοιχων Συμφωνιών που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ ένα απέραντο ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Δεν είναι τυχαίο ότι το αμερικανικό επιτελείο, που επισκέπτεται την Ελλάδα αυτές τις ημέρες, “επιθεωρεί” βάσεις και εγκαταστάσεις που παίζουν ενεργό ρόλο σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς.

Οι συναντήσεις Μπλίνκεν τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, που εγκαινίασε άλλωστε τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν ότι η όποια επόμενη κυβέρνηση θα έχει ως “ακρογωνιαίο λίθο” της πολιτικής της αυτές τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που οδηγούν τον λαό σε πολύ επικίνδυνες περιπέτειες. Γι’ αυτό και αποτελεί κριτήριο ψήφου στις επόμενες εκλογές η στάση των κομμάτων απέναντι στις επικίνδυνες συμφωνίες και η ανάγκη εναντίωσης σ’ αυτές, που πρέπει να εκφραστεί μ’ ένα πιο δυνατό ΚΚΕ.

Κερδισμένοι από την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και στις δύο χώρες που θα κάνουν “χρυσές δουλειές”, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα που ήδη πληρώνει ο λαός με την προμήθεια του πανάκριβου αμερικανικού φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα στρώνεται το έδαφος για ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, επαναφέροντας τη γνωστή “διπλωματία των σεισμών”, που καμία απολύτως σχέση δεν έχει με τη γνήσια και πραγματική αλληλεγγύη και φιλία μεταξύ των δύο λαών κόντρα στις λυκοφιλίες των αστικών τάξεων και κυβερνήσεων».

Dimitris Kapantais / SOOC

Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που για τον λαό είναι κίνδυνος-θάνατος, αλλά και η αναθέρμανση των διεργασιών για τις ΝΑΤΟικής κοπής «διευθετήσεις» στην περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, που εγκαινίασε τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας, ο οποίος ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται επί ΝΔ.

«Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή», είπε ο Αντ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων. Όπως σημείωσε, η αμυντική συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, συμπληρώνοντας πως «από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας πέρυσι, οι δύο στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις».

Ο Στρατηγικός Διάλογος «αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική», έσπευσε να επιβεβαιώσει ο Ν. Δένδιας.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών προεξόφλησαν τη συνέχιση της εμπλοκής της ελληνικής κυβέρνησης στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία, με τον Ν. Δένδια να υπενθυμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή προσφέραμε βοήθεια στην Ουκρανία» και τον Αντ. Μπλίνκεν να επισημαίνει ότι αυτόν τον έναν χρόνο από τη ρωσική εισβολή «η Ελλάδα έχει αποδείξει τη δέσμευσή» της στις «αρχές» μας.

«Ήσασταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια και ζωτική βοήθεια για την ασφάλεια της χώρας (σ.σ. της Ουκρανίας).  Βοηθήσατε στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ και στην ενίσχυση της Αν. Πτέρυγας της συμμαχίας, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας τα φορτία μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, του οποίου η στρατηγική σημασία έχει αυξηθεί δραματικά», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε ένα απτό δείγμα της ελληνικής εμπλοκής.

Dimitris Kapantais / SOOC

Ο Αντ. Μπλίνκεν επανέλαβε τις προτροπές σε Αθήνα και Άγκυρα «να τα βρουν», χαρακτηρίζοντας επί της ουσίας ως «διαφορές» που πρέπει να «επιλυθούν» τις τουρκικές αξιώσεις, επικαλούμενος και τη «διπλωματία των σεισμών».

«Σαν εταίρος των δύο χωρών λέω ότι είναι προς το συμφέρον τους να επιλύσουν διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη, και να μη χρησιμοποιούν επιθετική ρητορική που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Και οι δύο χώρες είναι σε προεκλογική περίοδο και αυτό δημιουργεί κίνητρα για τέτοια ρητορική», είπε, συμπληρώνοντας πως «πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ενδιαφέρον ώστε να βρουν τρόπους να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές ώστε να γίνει ο τόπος που μοιράζονται χώρος συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης και αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού και τουρκικού λαού».

Ο Ν. Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν συνδυάζει τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους με την ευρύτερη εξωτερική πολιτική, ωστόσο έσπευσε να προσθέσει: «Αν μέσα από αυτή την επαφή βελτιωθεί το κλίμα, αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες», ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του κατά την οποία «συμφωνήσαμε να μην περιμένουμε καταστροφές για να τονώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία». 

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ο Αντ. Μπλίνκεν δεν απάντησε σε ερώτηση που τέθηκε για το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και το casus belli, επαναλαμβάνοντας τα περί αποφυγής ενεργειών που προκαλούν εντάσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ περιλαμβάνει και το άνοιγμα νέων προοπτικών για μπίζνες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα 100 εκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη επενδυθεί από αμερικανικές εταιρείες, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στους τομείς της Ασφάλειας, των ΑΠΕ, της Εκπαίδευσης και του Εμπορίου που μπορούν να αποτελέσουν πεδίο δράσης των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Κοινό Ανακοινωθέν του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ

Dimitris Kapantais / SOOC

Χαρακτηριστικά στο Κοινό Ανακοινωθέν αναφέρεται πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη γεωστρατηγική σημασία του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ζωτικό κόμβο εφοδιασμού για την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα και θα παρέχει κρίσιμη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί προσωρινά στην Ελλάδα, διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτήν ή διέρχονται από αυτήν, συνεργαζόμενες σε κλίμα αλληλεγγύης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για την υποστήριξη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Τα δύο μέρη τόνισαν τη σημασία της συνέχισης των κοινών ασκήσεων και της εμβάθυνσης της διαλειτουργικότητας για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στην Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.»

Σημειώνεται ότι οι εξοπλισμοί σχετίζονται με τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι «τα δύο μέρη υπογράμμισαν τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού υλικού, όπως τα F-35, που θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ.»

Για την ενέργεια στο ανακοινωθέν οι δυο υπουργοί αναφέρουν πως «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της συνέχισης της συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση, ο οποίος ενισχύθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο της Ελλάδας σε έργα που θα ενισχύσουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, όπως η έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο τρέχων σχεδιασμός για τον διασυνδετήριο αγωγό Βόρειας Μακεδονίας-Ελλάδας και οι προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει ότι η Μονάδα Επαναεριοποίησης Πλωτής Αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους.»

Επίσης αναφέρουν πως «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν επίσης τη σημασία της συνεχούς, κοινής εκπαίδευσης στον τομέα επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση των όλο και πιο σύνθετων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, των σύνθετων οικονομικών εγκλημάτων, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.»

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: