Στο κενό οι θεατρινισμοί Λαγού – Πλεύρη: Απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου, αύριο η πρόταση για τις ποινές των ναζί

Χαρακτηριστικό είναι πως τόσο ο Λαγός, που κόμπαζε στα ΜΚΔ ότι “εξανάγκασε” το δικαστήριο σε αλλαγή σύνθεσης, όσο και ο δικηγόρος του δεν εμφανίστηκαν καν να ακούσουν την απόφαση. 

Μάταιη ήταν η προσπάθεια του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννη Λαγού δια μέσου του συνηγόρου του Κώστα Πλεύρη να προβάλλει προσκόμματα στη διαδικασία ολοκλήρωσης της δίκης, υποβάλλοντας αίτημα για την εξαίρεση του δικαστηρίου – πλην της αγαπημένης στους καταδικασθέντες εισαγγελέα. Το δικαστήριο, αποτελούμενο από τις εφέτες Άννα Καλατζή, Παγώνα Παναγιώτου και Αθανασία Αποστόλου ανακοίνωσε την απόρριψη της αίτησης του Λαγού, που είχε επικαλεστεί μεροληψία των δικαστών σε βάρος του. Είχε προηγηθεί ένα ακροδεξιό παραλήρημα του ναζί συνηγόρου του, που μίλησε για επηρεασμό του δικαστηρίου από τους διαδηλωτές, τα ΜΜΕ και πολιτικές πιέσεις.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου «Δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες μεροληψίας», ενώ παρακάτω η έδρα σημείωσε πως: “Oι υπόνοιες πρέπει να βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά και δυσπιστίες για την αμεροληψία και όχι υποκειμενικά, κατά την αντίληψη του αιτούντος την εξαίρεση. Επαναλαμβάνω, δυσπιστία κατά των μελών της σύνθεσης. Στην προκειμένη, ο Ι. Λαγός ισχυρίζεται ότι το δικαστήριο παραβίασε το τεκμήριο αθωότητάς του ότι επηρεάστηκε από δηλωσεις της ΠτΔ, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, από σχετικές αναρτήσεις εντός του Κοινοβουλίου κι ότι η σύνθεση επηρεάστηκε από εκδηλώσεις πλήθους έξω από το δικαστήριο. Σύμφωνα με νομολογία του ΕΔΔΑ εκφράσεις δημόσια και στον Τύπο, αποτελούν παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, πλην όμως στην προκειμένη περίπτωση προέκυψαν εξωγενείς και εκτός της σφαίρας του δικαστηρίου αρχές, πρόσωπα ή φορείς, ενώ από τα εισφερθέντα από τον αιτούντα και τη διερεύνηση της ένδικης άιτησης από την παρούσα σύνθεση δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του Δικαστηρίου που να μπορούν να δημιουργήσουν δυσπιστία για τη μεροληψία του Δικαστηρίου, και για τους λόγους αυτούς απορρίπτει την αίτηση και έξοδα τα νόμιμα.”

Χαρακτηριστικό είναι πως τόσο ο Λαγός, που κόμπαζε στα ΜΚΔ ότι “εξανάγκασε” το δικαστήριο σε αλλαγή σύνθεσης, όσο και ο δικηγόρος του δεν εμφανίστηκαν καν να ακούσουν την απόφαση.

Κατόπιν αυτού, η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο, με την κανονική σύνθεση, όπου θα παρουσιαστεί η εισαγγελική πρόταση για την επιβολή ποινών.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: