«Στάχτη» για άλλη μία φορά το αφήγημα της κυβέρνησης για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού – Στην ατομική ευθύνη ρίχνει ξανά τις δικές της εγκληματικές ευθύνες

Η κυβέρνηση ρίχνει για άλλη μία φορά στο «τραπέζι» την «ατομική ευθύνη» καλώντας τους πολίτες να υπακούσουν στα σωρηδόν μηνύματα του «112», τη στιγμή που δεν έγινε καμία κίνηση ενίσχυσης της Πυροσβεστικής που με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες πυρκαγιές.

Την αύξηση της παρουσίας και των περιπολιών των Ενόπλων δυνάμεων (όπου θα απαγορεύεται η πρόσβαση σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση από την Αστυνομία) σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι τις 8 π.μ. της Τετάρτης, αλλά και την «αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα, απώλειας ζωής» αποφάσισε μεταξύ άλλων η διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ουσιαστικά, με αυτές τις αποφάσεις, η κυβέρνηση ρίχνει για άλλη μία φορά στο «τραπέζι» την «ατομική ευθύνη» καλώντας τους πολίτες να υπακούσουν στα σωρηδόν μηνύματα του «112», τη στιγμή που δεν έγινε καμία κίνηση ενίσχυσης της Πυροσβεστικής που με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες πυρκαγιές.

Επίσης, αποδεικνύεται ξανά μέσα στο ίδιο καλοκαίρι, η παντελής έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, παρά τις μεγάλες καταστροφές πριν από περίπου ένα μήνα.

Επιπλέον, «στάχτη» γίνεται για άλλη μία φορά το αφήγημα της κυβέρνησης για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, που διαφήμιζε ο υπουργός Β. Κικίλιας από τις αρχές του Ιούλη, με τον ίδιο μάλιστα να δηλώνει σήμερα πως «οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και το επόμενο 48ωρο, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες» όταν ήταν ήδη γνωστό εδώ και μέρες πως οι καιρικές συνθήκες θα είναι δύσκολες.

Σε αυτή, όπως ανακοινώθηκε, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Επικρατείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι Διοικητές της ΕΥΠ και του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, «αν κριθεί απαραίτητο, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες, επιχειρησιακά, δυνάμεις». Σημειώνεται πως ήδη αναμένονται ενισχύσεις από την ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που ενεργοποιήθηκε ξανά με τη Ρουμανία και την Κύπρο να έχουν ανταποκριθεί.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: