«Προς αποφυγή τοποθέτησης τηλεοπτικών συνεργείων…» (!) – Άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου οι αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» για το έγκλημα στα Τέμπη

Όλο και περισσότερα σ υ γ κ λ ο ν ι σ τ ι κ ά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την επιχείρηση συγκάλυψης του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη, αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα.

Όλο και περισσότερα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την επιχείρηση συγκάλυψης του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη, αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα.Οι αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» σχετικά με τη χρονολογική σειρά των ενεργειών συγκάλυψης από τη στιγμή της σύγκρουσης και μετά, αλλά και όσα αποκαλυπτικά ακούστηκαν στη διάρκεια των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής που η κυβέρνηση έσπευσε άρον άρον να τελειώσει, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου των αποκαλύψεων.

Καθημερινά λοιπόν νέα δεδομένα και στοιχεία που δημοσιοποιούνται επιβεβαιώνουν το προφανές. Οτι η κυβέρνηση έστησε μία επιχείρηση «κουκουλώματος» των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα, που μπορεί να οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα για την αιτία θανάτου πολλών από τους επιβάτες και βέβαια σχετικά με το τι υλικά μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.

Περίεργες αλλαγές στα …έγγραφα

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν έχουμε τα εξής νέα δεδομένα:

– Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», στις 18/4/2023, δηλαδή 1,5 μήνα μετά το δυστύχημα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γ. Τσακίρης, υπέγραψε απόφαση με θέμα: «Ενταξη της πράξης (σ.σ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας) για κατεπείγουσες επεμβάσεις στο δυστύχημα των Τεμπών 1/3/2023 με κωδικό ΟΠΣ5211014 στο Ειδικό Πρόγραμμα Εκτακτων Αναγκών 2021-2025». Ουσιαστικά, αυτή η απόφαση αφορά το «μπάζωμα» του χώρου, το οποίο έχει αποφασιστεί σε κυβερνητική σύσκεψη στις 2/3/2023, δύο μέρες μετά το έγκλημα.

Λέει η απόφαση: «Μετά από την σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας τα ξημερώματα της 1/3/2023 δόθηκαν εντολές προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Λάρισας για διάθεση μηχανημάτων που επιχείρησαν στον τόπο του δυστυχήματος για τις επόμενες εβδομάδες». Ανάμεσα στα μηχανήματα για τα οποία δόθηκαν εντολές να διατεθούν προς χρήσιν ήταν «εκσκαφείς, φορτωτές, ΙΣΟΠΕΔΩΤΕΣ ΓΑΙΩΝ» καθώς και «κατασκευή περιφράξεων τύπου ΝΑΤΟ για το κλείσιμο του δρόμου προς αποφυγή τοποθέτησης τηλεοπτικών συνεργείων» (!!!).

Ομως, στις 12 Γενάρη 2024, δηλαδή σχεδόν 1 χρόνο μετά το έγκλημα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Νίκου Παπαθανάση, υπάρχει μια τροποποίηση της απόφασης. Ποια είναι η ουσία; Οτι αναφέρει πως οι όποιες ενέργειες στον τόπο του δυστυχήματος έγιναν «με πρωτοβουλία και μετά από εντολές της Πολιτικής Προστασίας Λάρισας». Δηλαδή, πετούν ξεδιάντροπα από πάνω τους την προφανή ευθύνη για το μπάζωμα, μιας και πλέον τα στοιχεία είναι σαρωτικά σχετικά με το ποιος έδωσε την εντολή και γιατί…

Πλήρης αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος

– Μια ακόμα υπόθεση στο πλαίσιο της συγκάλυψης αποκαλύφθηκε χτες από την «Εφημερίδα των Συντακτών». Οπως είναι γνωστό, από 1 έως 6 Μάρτη έγινε η πλήρης αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος και χάθηκαν πολλά πειστήρια. Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα, η σύμβαση μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστού, και της εταιρείας (απευθείας ανάθεση) για την εργολαβία αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος υπογράφηκε στις 18 Μάη 2023! Και μάλιστα, όπως προκύπτει, μία από τις εταιρείες που φέρεται να εκτέλεσαν τις εργασίες, δεν είχε καν συσταθεί τις μέρες του εγκλήματος.

Το σύνολο των εργασιών εκτελέστηκε από 5 εταιρείες που ανέλαβαν το έργο με απευθείας ανάθεση, με συνολικό κόστος 647.862,80 ευρώ. Η απευθείας ανάθεση νομιμοποιήθηκε εκ των υστέρων, στις 11 Απρίλη 2023, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ομως, όπως προκύπτει από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), μία εταιρεία δεν υπήρχε όταν εκτελούνταν οι εργασίες, αλλά συστάθηκε στις 6 Απρίλη 2023, έναν μήνα μετά. Εντελώς τυχαία, την ίδια μέρα, στις 6/4/2023, ανακοινώθηκε η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την οποία δήλωνε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει το κόστος των εργασιών για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι αποκαλύψεις του «Ρ»

Θυμίζουμε ότι ο «Ριζοσπάστης», την προηγούμενη βδομάδα, έφερε στη δημοσιότητα στοιχεία, με βάση τα οποία:

– Στις 2 Μάρτη πήγε στη Λάρισα ο Χρ. Τριαντόπουλος, τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, και συγκαλεί σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετέχει και ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, λαμβάνονται αποφάσεις για άμεσες ενέργειες που οδήγησαν στην εγκληματική αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος. Για τις ενέργειες αυτές δεν υπήρχε καμία εισαγγελική εντολή. Οπως επίσης δεν έγινε και καμία ενέργεια εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών για να τις σταματήσουν.

– Την Παρασκευή 3 Μάρτη, και ενώ μια επιβάτισσα, η 23χρονη Εριέτα Μόλχο, αγνοείται και δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ταυτοποίησης στους συγγενείς των θυμάτων, δίνεται η εντολή από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, για την απομάκρυνση των συντριμμιών και των βαγονιών. Στη συνέχεια, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα από τους πραγματογνώμονες που διερευνούν το δυστύχημα, και χωρίς να υπάρχει εισαγγελική εντολή, αρχίζει η απομάκρυνση του επιφανειακού χώματος μέχρι βάθος 1 περίπου μέτρου. Ενα μέρος των χωμάτων μεταφέρθηκε στο Κουλούρι. Το υπόλοιπο προς άγνωστο προορισμό.

– Μετά την απομάκρυνση του χώματος, ο χώρος καλύπτεται από στρώματα από κροκάλα, χαλίκι, άμμο και στρώνονται άσφαλτος και πίσσα. Η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί μόλις μια βδομάδα μετά το δυστύχημα!!! Οι ενέργειες αυτές έγιναν χωρίς να υπάρχει άδεια από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη εγκληματική αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πιθανότατα πολύτιμα στοιχεία, που θα βοηθούσαν στη διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης και της φωτιάς που ακολούθησε. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, χωρίς βέβαια να πάρουν καμία απάντηση…

Αναδημοσιεύεται από τον σημερινό Ριζοσπάστη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: