Προγραμματικές δηλώσεις – Κυρ. Μητσοτάκης: Υπόσχεση για «τολμηρές αλλαγές» που τσακίζουν τη ζωή του λαού

Τους «νέους φιλόδοξους στόχους» της κυβέρνησης της ΝΔ, που περιλαμβάνουν συνέχιση όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που τσακίζουν τη ζωή του λαού περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών ως εντολή «να προχωρήσουμε γρήγορα και πιο τολμηρά τις μεγάλες αλλαγές».

Τους «νέους φιλόδοξους στόχους» της κυβέρνησης της ΝΔ, που περιλαμβάνουν συνέχιση όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που τσακίζουν τη ζωή του λαού περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών ως εντολή «να προχωρήσουμε γρήγορα και πιο τολμηρά τις μεγάλες αλλαγές».

Στην οικονομία έθεσε ως κεντρικό στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους, που θα διασφαλίσει πρόσβαση στους ομίλους σε φτηνότερο χρήμα και κεφάλαια. Φυσικά, η «θετική» αξιολόγηση από τους οίκους προϋποθέτει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, συμπληρωματικά με τα δεκάδες προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο λαός θα συνεχίσει να «ματώνει» για την επίτευξη των «λογικών» πρωτογενών πλεονασμάτων, σύμφωνα με την φράση που χρησιμοποίησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, τα οποία χτίζονται με την φορο-αφαίμαξη που είναι επαχθέστερη σε συνθήκες τεράστιας ακρίβειας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να αρκεστούν σε «στοχευμένες πρωτοβουλίες», όπως τα διάφορα pass της κοροϊδίας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ανακοίνωσε πως «απέναντι στην επίμονη ακρίβεια συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες το market pass», ενώ «καθιερώνουμε ως μόνιμο μέτρο» για τους νέους το youth pass, δηλαδή τα 150 ευρώ που θα δίνονται για μία και μοναδική φορά σε κάθε νέο.

Ο πρωθυπουργός αναμάσησε τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα ότι στόχος είναι «στην τετραετία ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ, με περισσότερες συλλογικές συμβάσεις». Ωστόσο, θα παραμείνει σε ισχύ ο κατάπτυστος νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος. Την ίδια στιγμή, έταξε στους επιχειρηματικούς ομίλους νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών και «σταδιακά κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος».

Από την 1η Γενάρη του 2024 θα τεθεί σε ισχύ το νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων «με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια», οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις τεράστιες μειώσεις που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι, την επόμενη χρονιά θα λάβουν ..αστρονομική αύξηση της τάξης του 3%! Επίσης, ανακοίνωσε πως θα καταργηθεί το «πέναλτι» του 30% για όσους συνταξιούχους θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, καθώς «θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη» και «θα βλέπουν μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη νόμιμη, δηλωμένη αμοιβή τους».

«Όλα αυτά θα επιτευχθούν με όχημα την ισχυρή ανάπτυξη», όπως είπε, θέτοντας ως προϋπόθεση ακόμη και για αυτά τα ψίχουλα, τις επιδόσεις της καπιταλιστικής οικονομίας.

Για το ΕΣΥ χαρακτήρισε ως «μεγάλο προσωπικό στοίχημα» την «αναμόρφωση» του, προφανώς με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν διαρρεύσει για το «νέο ΕΣΥ», οι οποίοι φέρνουν περισσότερη εμπορευματοποίηση, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, συρρίκνωση και κλείσιμο δημόσιων Νοσοκομείων και κλινικών. Οι 10.000 δε «νέες προσλήψεις» που υποσχέθηκε, όχι μόνο συνιστούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, αλλά έχουν μετατραπεί σε ανέκδοτο, αφού κάθε κυβέρνηση τις ανακοινώνει στην αρχή της θητείας της. Ένας επιπλέον στόχος που έθεσε είναι η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Υγείας, κάτι που είναι «σημαντικό για να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της υπερσυνταγογράφησης», όπως είπε, δίνοντας το στίγμα αυτών των κινήσεων που επί της ουσίας αποτελούν εργαλεία για την επιβολή της λογικής του «κόστους-οφέλους».

Στην παιδεία ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την αντιδραστική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προηγούμενη τετραετία. Ενώ αυτή την τετραετία η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16, με στόχο την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όπως είπε, οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, «προετοιμάζοντας την αλλαγή του άρθρου 16». Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, να βρουν μαζί τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση και «να σπάσει, επιτέλους το κρατικό μονοπώλιο».

Στα «πράσινα» αρπακτικά έταξε ότι «η στροφή στις ΑΠΕ θα εντατικοποιηθεί» και «το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας το αργότερο μέχρι το 2030 θα παράγεται από ΑΠΕ», γεγονός που θα εντείνει την ενεργειακή φτώχεια συν τις άλλοις.

Δίνοντας εγγυήσεις στους αμερικανοΝΑΤΟικούς και άλλους «συμμάχους», τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της παντού, προσθέτοντας πως τα εξοπλιστικά πακέτα που έχουν εγκριθεί θα υλοποιηθούν και τα προστεθούν νέα όπως τα F-35.

Ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στις επικίνδυνες διευθετήσεις που «ψήνονται» στα ελληνοτουρκικά, σημείωσε πως «μια χώρα με εθνική αυτοπεποίθηση ξέρει να διεκδικεί τα εθνικά της δίκαια αξιοποιώντας κάθε συγκυρία». Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τη «σταθερή» θέση για διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο δικαστήριο της Χάγης «με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

902.gr

 

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: