Πνίγεται η Μαγνησία! – Βούλιαξε το επιτελικό αστικό κράτος: Ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος και μεγάλες καταστροφές

Μια κακοκαιρία που είχε προβλεφθεί εδώ και μέρες βρήκε τη χώρα αθωράκιστη, πνίγοντας κάτω από την λάσπη την Θεσσαλία και όχι μόνο. Για αντιπλημμυρικά έργα ούτε λόγος… Ούτε τα φρεάτια δεν είχαν καθαριστεί σε πολλές πόλεις. Η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού έμεινε στις προειδοποιήσεις μέσω του «112».

Για πολλοστή φορά ο λαός πληρώνει το τίμημα της επιτελικής και επιλεκτικής ανικανότητας του αστικού κράτους. Μια κακοκαιρία που είχε προβλεφθεί εδώ και μέρες βρήκε τη χώρα αθωράκιστη, πνίγοντας κάτω από την λάσπη την Θεσσαλία και όχι μόνο.

Για αντιπλημμυρικά έργα ούτε λόγος… Ούτε τα φρεάτια δεν είχαν καθαριστεί σε πολλές πόλεις. Η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού έμεινε στις προειδοποιήσεις μέσω του «112». Όπως και στις πυρκαγιές, η «συνταγή» είναι η ίδια: Ατομική ευθύνη, μέτρα «αυτοπροστασίας» και συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων.

Η Μαγνησία μετράει ήδη έναν νεκρό και ένας αγνοούμενο. Δεκάδες σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει στον Βόλο και στο Πήλιο, αυτοκίνητα έχουν θαφτεί κάτω από την λάσπη ή έχουν καταλήξει στη Θάλασσα.

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας έχει ξεχειλίσει, δημιουργώντας μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην πόλη. Στην οδό Ιερολοχιτών κόσμος είχε ανέβει στις ταράτσες των σπιτιών και απεύθυνε έκκληση στην Πυροσβεστική.

Και ακόμη είμαστε στην αρχή του Φθινοπώρου…

Η κατάσταση αυτή στις αρχές Σεπτέμβρη, προϊδεάζει για το τι θα συμβεί τον χειμώνα, συνυπολογίζοντας τις επιπτώσεις από τις  πυρκαγιές που σημειώθηκαν τον Ιούλη στη Μαγνησία.

Η κυβέρνηση αλλά και οι τοπικές αρχές, όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση, προσπαθούν  να πετάξουν από πάνω τους οποιαδήποτε ευθύνη και αποδίδουν τις καταστροφές στην «ένταση των φαινομένων» και στην κλιματική αλλαγή.

Ταυτόχρονα,  το μόνο σχέδιο που έχουν για να προστατευτεί ο λαός  είναι το «μένουμε σπίτι». Στο  κακοπαιγμένο  αυτό έργο πρωτοστατεί από το πρωί ο δήμαρχος Βόλου και άλλα στελέχη της περιφέρειας, οι οποίοι όπως και στις φωτιές του Ιούλη, έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά .

Στον Βόλο, στο Πήλιο και στην Σκιάθο, με απόφαση της Αστυνομίας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία.

Σχεδόν στο σύνολό τους περιοχές του κέντρου του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει η σταθερή τηλεφωνία.

Ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του στον Βόλο. O άτυχος άνδρας καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση του νερού, την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει στο μαντρί που είχε τα πρόβατα.

Ένας άλλος άνδρας αγνοείται. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με τον γιο του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Ο γιος του κατάφερε να βγει την τελευταία στιγμή.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στο Πήλιο και στην Σκιάθο. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, όπου πλημμύρισαν τα παραλιακά χωριά και σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Στο Πήλιο και στις Σποράδες βρίσκονται πολλοί τουρίστες που ανησυχούν για την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει.

Κλιμάκια της ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ βρίσκονται στις πληγείσες συνοικίες και καλούν τον κρατικό μηχανισμό να πάρει μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Εδώ και τώρα η κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, που βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων του Βόλου.

Στο ίδιο έργο θεατές ο λαός της Μαγνησίας

Στο ίδιο έργο θεατής γίνεται κάθε χρόνο ο λαός  της Μαγνησίας και άλλων περιοχών, βλέποντας τα καλοκαίρια να καίγεται το βιος του και με την πρώτη βροχή να βουλιάζει στα λασπόνερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από ένα χρόνο περίπου, στις 14 Αυγούστου  2022 είχαν σημειωθεί παρόμοιες καταστροφές, με την Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, να επισημαίνει τότε σε ανακοίνωση της, μεταξύ άλλων τα εξής: «Κάθε φορά που έχει έντονη βροχόπτωση παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα. Ο Βόλος έχει ένα δίκτυο όμβριων υδάτων κατασκευασμένο από τη δεκαετία του ’50, με προδιαγραφές εκείνης της εποχής. Σήμερα αδυνατεί να καλύψει την απορροή των όμβριων, ενός διπλάσιου σε έκταση πολεοδομικού συγκροτήματος από εκείνη την εποχή, αφού μπορεί να “σηκώσει” λίγα χιλιοστά βροχής.

Το επικίνδυνο σκηνικό για την προστασία των κατοίκων από πλημμυρικά φαινόμενα έρχονται να συμπληρώσουν τα βουλωμένα φρεάτια, η κακή συντήρηση του δικτύου, τα ακαθάριστα ρέματα, οι κακοτεχνίες και η σημαντική απογύμνωση σε προσωπικό στις υπηρεσίες του δήμου, αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που στερούν από την Τοπική Διοίκηση τους ανάλογους πόρους, προωθώντας ταυτόχρονα την ιδιωτικοποίηση και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών. 

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι προφανώς τεράστιες. Η προσήλωσή τους στρέφεται σε έργα της λεγόμενης “Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης – Ανάπλασης”, δηλαδή στον εξωραϊσμό μόνο του κέντρου της πόλης, όπου δραστηριοποιούνται όλο και περισσότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Επιπλέον, την ίδια στιγμή που ΕΕ και κυβερνήσεις παρέχουν προκλητική χρηματοδότηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και σε έργα “βιτρίνας”, έχουν εγκαταλείψει οποιαδήποτε έργα για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος στις γειτονιές της πόλης, που ζουν οι λαϊκές οικογένειες και, κυρίως, έργα βασικών υποδομών για την πολιτική προστασία (αντιπλημμυρική, αντισεισμική, πυροπροστασία) για τα οποία διατίθενται “ψίχουλα”. Τα έργα της πολιτικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα, γιατί δεν είναι άμεσα ανταποδοτικά για τους ιδιώτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: