Πληθαίνουν αντί να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα για τη συντριβή του Antonov

Αντί να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για το είδος του φορτίου, την αποστολή που εκτελούσε το μοιραίο αεροσκάφος και άλλες κρίσιμες παραμέτρους που σχετίζονται με την συντριβή του ουκρανικού «Antonov» έξω από την Καβάλα, εγείρονται όλο και περισσότερα ερωτήματα.

Αντί να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για το είδος του φορτίου, την αποστολή που εκτελούσε το μοιραίο αεροσκάφος και άλλες κρίσιμες παραμέτρους που σχετίζονται με την συντριβή του ουκρανικού «Antonov» έξω από την Καβάλα, εγείρονται όλο και περισσότερα ερωτήματα, πόσο μάλλον σε ένα σκηνικό ιμπεριαλιστικού πολέμου και μιας ανεξέλεγκτης κούρσας εξοπλισμών.

Η εταιρεία στην οποία ανήκε το αεροπλάνο, η Meridian Air Cargo, που το είχε μισθώσει από κυπριακή οφσόρ,  αναφέρει στην ιστοσελίδα της πως «συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ για την μεταφορά επειγόντων φορτίων, συμπεριλαμβανομένου στρατιωτικών φορτίων και φορτίων διπλής χρήσης (στρατιωτικής και πολιτικής)».

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Νις της Σερβίας, με δηλωμένο επόμενο προορισμό την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Ομάν, ενώ μεσημέρι της ίδιας ημέρας, Σάββατο 16 Ιούλη είχε πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Άγκυρα – Νις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ιστορικό πτήσεων του ίδιου αεροσκάφους μεταξύ 10 και 13 Ιούλη, καθώς είχε πραγματοποιήσει 3 δρομολόγια (2 από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας και 1 από την Οστράβα της Τσεχίας) προς την πολωνική πόλη Ρζεσζόφ.

Η Ρζεσζόφ, που απέχει 100 χλμ από τα σύνορα Πολωνίας- Ουκρανίας έχει μετατραπεί από τα μέσα του Φλεβάρη σε κόμβο επιμελητείας του Αμερικανικού στρατού για την μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας. «Στρατιωτικά φορτηγά αεροσκάφη απογειώνονται και προσγειώνονται καθημερινά και στρατιωτικά φορτηγά χωρίς διακριτικά πηγαινοέρχονται προς το Przemyl, στα σύνορα με την Ουκρανία», έγραφε ο «Euobserver» τον περασμένο Μάρτη.

Η σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων «Valir» δήλωσε πως τα πυρομαχικά που βρίσκονταν στο αεροπλάνο (εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67) προορίζονταν για το Μπαγκλαντές, και πως η μεταφορά είχε προγραμματιστεί από το 2021.

Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί πως αντίστοιχα βλήματα όλμων, Σερβικής κατασκευής, έχουν εντοπιστεί στα χέρια του Ουκρανικού στρατού. Στις 13 Μαρτίου 2022, το Ουκρανικό υπουργείο Αμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται Ουκρανοί στρατιώτες να εκτοξεύουν βλήματα όλμων 60 mm, τα οποία παρήχθησαν από την βασική συνεργάτιδα εταιρεία της Valir, της Krusik

Η σερβική εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι «σερβικής κατασκευής όπλα και πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων τουφεκιών εφόδου M-70, είχαν παρατηρηθεί στα χέρια Ουκρανών στρατιωτών», υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον δύο αποστολές πυρομαχικών είχαν πωληθεί στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια.

Το Κίεβο έχει δημιουργήσει ένα επιχειρησιακό αρχηγείο στο προξενείο της Ουκρανίας στην Θεσσαλονίκη μετά το δυστύχημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπου του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος πρόσθεσε πως το υπουργείο του «θα εξετάσει διεξοδικά το περιστατικό αυτό και θα αναφερθεί σε όποιες κοινωνικά σημαντικές λεπτομέρειες διαπιστωθούν»

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γγ του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα στον Ουκρανό Πρέσβη στην Αθήνα «αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για την φύση του φορτίου του ουκρανικού αεροσκάφους» που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ.

Νωρίτερα, με εντολή του υπουργού, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι πραγματοποίησε διάβημα για τον ίδιο  λόγο.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: