Παραλία “μόνο για Έλληνες” στη Λέσβο

Αφγανός παρεμποδίστηκε από την είσοδό του σε ελεγχόμενη από το δήμο Λέσβου πλαζ, ενώ η αστυνομία σε στάση Πόντιου Πιλάτου κατέγραψε το περιστατικό ως “φραστική διένεξη αλλοδαπού με ημεδαπό”.

Μετά το περσινό περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς του Δήμου Λέσβου, υπεύθυνου για τη διαχείριση της Πλαζ Τσαμάκια, που αποτελεί και τη μοναδική οργανωμένη της πρωτεύουσας του νησιού Μυτιλήνης, όταν είχαν αναρτήσει στην είσοδο ανακοίνωση βάσει της οποίας ήταν απαραίτητη η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου, στερώντας την πρόσβαση στους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες του νησιού, ένα νέο κρούσμα καταγγέλλει Αφγανός μετανάστης στην ίδια παραλία.

Όπως αναφέρει ο τοπικός τύπος, ο αλλοδαπός ζήτησε να μπει πληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο, η ταμίας ωστόσο του ζήτησε δελτίο ταυτότητας. Ο ίδιος γνωρίζοντας ελληνικά ως μεταφραστής προσφύγων ζήτησε εξηγήσεις, με την ταμία να τον παραπέμπει στον υπεύθυνο, που επανέλαβε την ίδια απαίτηση. Απάντησε μάλιστα με θράσος στον νεαρό όταν τον ρώτησε αν είναι αστυνομία “σιγά μη σου δώσω λογαριασμό”, κάτι που έκανε τον αλλοδαπό να καλέσει πράγματι την αστυνομία.

Ταμίας και υπεύθυνος κρύφτηκαν πίσω από τις οδηγίες του δήμου, ενώ εντύπωση προκαλεί η στάση των αστυνομικών, που απλώς κατέγραψαν το περιστατικό ως “φραστική διένεξη αλλοδαπού και ημεδαπού”, ενώ στη νέα κλήση του θύματος της σκαιής αυτής ρατσιστικής αντιμετώπισης τον προέτρεψαν να καταθέσει μήνυση, όπως και έκανε κατά παντός υπευθύνου. Ο ίδιος δηλώνει πως πιστεύει ότι θα δικαιωθεί, αφού θεωρεί τους Έλληνες “δίκαιο λαό”.

Είναι προφανές πως το γεγονός πως ως τώρα ο δήμος μπορούσε να ανενόχλητος – παρά τα σχετικά δημοσιεύματα ήδη από πέρσι- να τηρεί αυτό το παράνομο καθεστώς απαγόρευσης πρόσβασης, οδηγεί σε όξυνση περιστατικών ρατσισμού σε βάρος προσφύγων και μεταναστών και είναι ζήτημα αν η μήνυση μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για άρση αυτής της καθ’όλα απαράδεκτης πρακτικής.

Με πληροφορίες από Εφσυν

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: