Πανελλαδικός Απεργιακός Ξεσηκωμός: Σήμερα κανείς για δουλειά! Όλοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις!

Από τα ξημερώματα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και συνδικάτα σε όλη την χώρα έχουν ριχτεί στην μάχη της επιτυχίας της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, μεταφέροντας το κάλεσμα της μαζικής συμμετοχής στην απεργία και στις συγκεντρώσεις.

Μέρα πανεργατικής απεργίας είναι για όλη τη χώρα η Τετάρτη 17 Απρίλη, με τους εργαζόμενους να απεργούν και να διαδηλώνουν σε δεκάδες πόλεις. «Απέναντι στα κέρδη τους, προτάσσουμε τη ζωή μας»: Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα θέτουν για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο το σύνθημα αυτό και καλούν τους εργαζόμενους να αναμετρηθούν με την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Να απεργήσουν μαζικά και να «νεκρώσουν» τους χώρους δουλειάς, να διαδηλώσουν με τα πανό και τα μπλοκ των συνδικάτων. Να απαιτήσουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια, αλλά και της υγείας και της ζωής στους χώρους δουλειάς.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ καθημερινά σωματεία σε περισσότερες πόλεις ανακοινώνουν τις απεργιακές τους συγκεντρώσεις.

24ωρη απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ

Την  συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 17 Απρίλη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

Έτσι δεν θα λειτουργήσουν το Μετρό (γραμμές 2 και 3), ο Ηλεκτρικός (γραμμή 1) και το Τράμ.

Τη συμμετοχή της στην απεργία αποφάσισε επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς. Αυτό σημαίνει ότι τη μέρα της απεργίας δεν θα λειτουργήσουν ο σιδηρόδρομος, ο προαστιακός και το τραμ.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας).

Στάση εργασίας, από τις 5 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ανακοίνωσε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ΣΑΤΑ και συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10 π.μ. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν και οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί. «Συμμετέχουμε όλοι στην συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10 πμ. Θα ακολουθήσει πορεία- συγκέντρωση μαζί με την ΟΒΣΑ και άλλα εργατικά σωματεία στο Σύνταγμα!», τονίζουν οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί. «Μπροστά στα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τίποτα, ούτε τις ζωές μας, ούτε τις ανάγκες μας. Δεν θα τους περάσει», επισημαίνουν.

Δεμένα τα πλοία

Δεμένα θα παραμείνουν την Τετάρτη 17 Απρίλη τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων (από 00.01 έως 24.00) και στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά (10.30 π.μ. Δημοτικό Θέατρο) καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Παράλληλα οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά (πλοία «Blue Star»).

Λεωφορεία από περιοχές της Αττικής

Γαλάτσι, στις 8.30 π.μ. από Βεΐκου και Γαλατσίου

Ηράκλειο, στις 8.30 π.μ. από 3 Αστέρια

Κόκκινος Μύλος, στις 8.45 π.μ. από Τριγωνική Πλατεία

Μενίδι, στις 8.30 π.μ. από πλατεία Καράβου

Μεταμόρφωση, στις 8.15 π.μ. από Αγ. Κωνσταντίνος

Νέα Ιωνία, στις 8.30 π.μ. από ΟΤΕ στη Λ. Ηρακλείου

Νέα Φιλαδέλφεια, στις 8.30 π.μ. από Δημαρχείο

Ολυμπιακό Χωριό, στις 8.15, από Κακλαμανάκη 21

Πεύκη, στις 8.15 π.μ. από 13η στάση – εμπορικό κέντρο ΕΛΚΩ

Ελληνικό, στις 8.00 π. μ. από πλατεία Σουρμένων

Γλυφάδα, στις 8.15 π. μ. από πλατεία Αγίου Τρύφωνα

Αργυρούπολη, στις 8.30 π. μ. από Δημαρχείο Αργυρούπολης

Νέα Σμύρνη, στις 8.45 π. μ. από Polis Park

Καλλιθέα, στις 9 π.μ. από πλατεία Δαβάκη

Άλιμος, στις 8.15 π.μ. από Δωδεκανήσου 57

Παλαιό Φάληρο, στις 8.30 π. μ. από λεωφόρο Αμφιθέας (ύψος πλατείας Ντάβαρη)

Άγιος Δημήτριος, στις 9 π.μ. από πλατεία ΙΚΑ

Διαδηλώνουν μαζί με τους εργαζόμενους οι επαγγελματίες

Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 17 Απρίλη, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για τα αιτήματα των επαγγελματιών, καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Πιάνοντας το νήμα από τις απεργιακές διαδηλώσεις στις 28 Φλεβάρη, μπροστά στη νέα κινητοποίηση καλεί τους επαγγελματίες να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και τη φορολεηλασία. Ειδικά οι επαγγελματίες πασχίζουν αυτήν την περίοδο να βγάλουν άκρη «με τα νέα POS και τα my DATA υπό την απειλή τσουχτερών προστίμων, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εκσυγχρονίσουμε ή να αποκτήσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό», ενώ χιλιάδες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο «να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη αν δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι».

Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου. Επίσης η Ένωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, καθώς και μια σειρά από σωματεία και Ενώσεις.

Στην απεργία έχουν επίσης καλέσει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων,

Κάλεσμα από το ΜΑΣ

Στην απεργία και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. «Με την ορμή των μεγάλων φοιτητικών κινητοποιήσεων, οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που φώναξαν “όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – πτυχία με αξία – δωρεάν σπουδές”, θα συναντηθούμε ξανά με τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και όλο τον λαό! Στη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 17 Απρίλη οι φοιτητές θα είμαστε εκεί με τους φοιτητικούς μας συλλόγους, τα συνθήματα και τις διεκδικήσεις μας!», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Απεργιακό μέτωπο με πλήθος αποφάσεων στο Δημόσιο

Απεργιακό μέτωπο υψώνουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, ακυρώνοντας στην πράξη τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ). Η απεργιακή κινητοποίηση βρίσκει σε αγωνιστικό αναβρασμό μια σειρά από χώρους: Στην Υγεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση, όπως αυτή αποτυπώνεται στο κυβερνητικό μέτρο για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Αντίστοιχα στην Εκπαίδευση βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, με την απεργία – αποχή από τη διαδικασία της ατομικής «αξιολόγησης» να συνεχίζεται, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει αυτόν τον αγώνα.

Σωματεία σε δήμους: «Στις 17 Απρίλη η απεργία είναι πανεργατική!»

Απεργιακό μέτωπο έχει συγκροτηθεί και στους ΟΤΑ, με σωματεία σε δήμους να ξεκαθαρίζουν, καλώντας σε μαζική συμμετοχή: «Στις 17 Απρίλη η απεργία είναι πανεργατική!». Τα σωματεία διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς 20%, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 2017. Επίσης κατάργηση όλων των μορφών «ελαστικής» εργασίας με ταυτόχρονη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κατάργηση του νόμου Βορίδη αλλά και όλων των αντεργατικών διατάξεων που απαγορεύουν τη μονιμοποίηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, και καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία από τους δήμους: Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αμαρουσίου, Γαλατσίου, Ελευσίνας – Ασπροπύργου – Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ηλιούπολης, Νέας Φιλαδελφείας – Νέας Χαλκηδόνας, Καισαριανής, Κορυδαλλού, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Πειραιά, Περάματος, Πετρούπολης, ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, ΟΤΑ Ν. Πρεβέζης, ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας, ΟΤΑ Ν. Λευκάδας, ΟΤΑ Ν. Χανίων, Πάτρας, περιοχής Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, Πύργου – Αχαΐας – Ζαχάρως, Νισύρου, Ικαρίας Φούρνων, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Κάλεσμα απευθύνει και το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Κοινότητας και Παρακολουθημάτων.

Συγκέντρωση στο ΣτΕ: Τα κλεμμένα διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Δυναμικό «παρών» στις πανεργατικές συγκεντρώσεις ετοιμάζονται να δώσουν την Τετάρτη 17 Απρίλη οι συνταξιούχοι.

Μάλιστα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους της Αττικής να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 45 – 47) στις 9 π.μ., όπου θα συνεδριάζει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, μετά την έκδοση των αντίθετων αποφάσεων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κομμένα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για τις επικουρικές συντάξεις του 11μηνου 6/2015 – 5/2016.

«Δώστε τώρα τα πληρωμένα Δώρα μας, αυξήσεις σε όλες μας τις συντάξεις, τις συντάξεις χηρείας. Καταργήστε την Εισφορά Αλληλεγγύης. Ενσωματώστε την Προσωπική Διαφορά. Κάντε άμεσα προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού. Καταργήστε κάθε ιδιωτικοποίηση στην Υγεία. Δεν επαιτούμε. Διεκδικούμε ό,τι έχουμε σε όλη μας τη ζωή πληρώσει και συνεχίζουμε να πληρώνουμε», απαιτεί.

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Στις 9:30 π.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, την Τετάρτη 17 Απρίλη. Συγκεκριμένα, έχουν οριστεί στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.
  • Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην επαγγελματική κατάρτιση

Οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων έχουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47 – 49) με θέμα τη διεκδίκηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και από εκεί θα έρθουν με πορεία στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Οι προσυγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι προσυγκεντρώσεις Σωματείων και φορέων έχουν οριστεί στις 9.45 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Συμβολή Τσιμισκή – Αριστοτέλους: Σωματεία στους κλάδους του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών, Σύλλογοι Αυτοαπασχολούμενων.
  • Συμβολή Βενιζέλου – Ερμού: Σωματεία στους κλάδους των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας και λοιπά σωματεία του ιδιωτικού τομέα.
  • Καρόλου Ντηλ και Ερμού: Σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, Σύλλογοι Γυναικών, ΟΓΕ.
  • Πλατεία Αγίας Σοφίας: Σωματεία στους κλάδους της Υγείας, των Εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι γονέων.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας

Αθήνα, 10.30 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Άγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., Δημοτικό Θέατρο

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Άγιος Νικόλαος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10.30 π.μ., Τρίγωνη πλατεία – Κλ. Οικονόμου

Αλεξανδρούπολη, 11.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 9.30 π.μ., Άγαλμα του Λιγνιτωρύχου

Αμαλιάδα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Άμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Άργος, 10:30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αργοστόλι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Άρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Έδεσσα, 10.30 π.μ., μικροί καταρράκτες

Ελασσόνα, 11 π.μ., στην πλατεία απέναντι από το Ταχυδρομείο

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ευμολπιδών

Ζάκυνθος, 10 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

Ιεράπετρα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Καβάλα, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 10:30 π.μ., στο παλιό Δημαρχείο στον πεζόδρομο της Αριστομένους

Καλαμπάκα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλλονή Λέσβου, 11 π.μ., Δημοτικό Σχολείο

Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., Αντιπεριφέρεια

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 11 π.μ., πεζόδρομος

Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 11 π.μ. πεζόδρομος Πυλαρινού στην Εθνική Τράπεζα

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγ. Μηνά

Λήμνος, 12μ., πλατεία ΟΤΑ

Λιβαδειά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Μεσολόγγι, 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία

Μουδανιά, 11 π.μ., πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ. πλατεία Κεφαλόβρυσου

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ

Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., παλιό Πάρκο

Πύργος, 11 π.μ., πλατεία Σάκη Καράγιωργα

Ρέθυμνο, 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Ρόδος, 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Σάμος, 12 μ., Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σητεία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Σπάρτη, 12.30 μ., πάρκο ΟΣΕ

Σύρος, 11 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Τρίκαλα, 10 π.μ στο Εργατικό Κέντρο

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Τύρναβος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Χανιά, 10.30 π.μ., Παλιά Αγορά

Χίος, 11 π.μ. πλατεία Βουνακίου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: