Όταν η ξετσιπωσιά γίνεται επιστήμη – Στους γιατρούς ρίχνει τις ευθύνες για τους μαζικούς θανάτους εκτός ΜΕΘ ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε προκλητικά πως “κανένας συμπολίτης μας δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ”, δείχνοντας με το δάχτυλο τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη “επιστημονικά δεδομένα” και είναι εκείνοι που αποφασίζουν για την εισαγωγή η μη στις ΜΕΘ.

Μετά τα χειροκροτήματα και τις ανέξοδες κολακείες για “ήρωες με τις πράσινες και λευκές μπλούζες”, έρχεται η ώρα η κυβέρνηση να δείξει και λεκτικά το πραγματικό της πρόσωπο στους υγειονομικούς, πρόσωπο βέβαια που στην πράξη δεν κρύβεται εδώ και μήνες, με την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης για θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Με τα στοιχεία να γίνονται όλο και πιο συντριπτικά σε βάρος της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, αφού η χώρα μας ξεπέρασε σε ποσοστό θνητότητας ακόμα και την Ιταλία, τα κυβερνητικά στελέχη πετούν τη μάσκα των ψεύτικων φιλοφρονήσεων, πετώντας το μπαλάκι για τους μεγάλους αριθμούς θανάτων εκτός ΜΕΘ στους ίδιους τους γιατρούς.

Αυτό έκανε εντελώς ξεδιάντροπα στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντζαμάνης, ερωτηθείς σχετικά με το τρομαχτικό ποσοστό του 80% των ασθενών που καταλήγουν εκτός ΜΕΘ. Σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας iatronet, o υφυπουργός ισχυρίστηκε προκλητικά πως “κανένας συμπολίτης μας δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ”, δείχνοντας με το δάχτυλο τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη “επιστημονικά δεδομένα” και είναι εκείνοι που αποφασίζουν για την εισαγωγή η μη στις ΜΕΘ:

“Από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος. Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι. Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορωνοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων”.

Όλοι αυτοί ισχυρισμοί φυσικά παίζουν κυριολεκτικά μπουνιές με την πραγματικότητα, αφού είναι σαφή τα στοιχεία που δείχνουν ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η αναλογία νεκρών προς τις ΜΕΘ παρέμενε σε αναμενόμενα επίπεδα, αρχίζοντας να αυξάνεται από τον Οκτώβριο, όταν το 50% των θανάτων σημειώθηκαν εκτός ΜΕΘ, ποσοστό που εκτοξεύθηκε το επόμενο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου σε 80%. Προφανώς, δεν είναι τα “επιστημονικά κριτήρια”, που άλλαξαν για την εισαγωγή των ασθενών, αλλά η διαθεσιμότητα των κλινών, κάτι που αντανακλάται και στους αριθμούς των διασωληνωμένων, οι οποίοι στην κορύφωση της πανδημίας παρέμεναν “κολλημένοι” γύρω στους 600, αντικατοπτρίζοντας ότι είχε εξαντληθεί η χωρητικότητα των κλινών.

Ο Κοντοζαμάνης έχει δίκιο φυσικά όταν λέει πως αντίστοιχα φαινόμενα υπήρξαν και σε άλλες χώρες, παρότι απέφυγε συστηματικά να αναφερθεί σε συγκεκριμένες συγκρίσεις με αριθμούς, όπως έκανε συστηματικά η κυβέρνηση στο πρώτο κύμα της πανδημίας, για να δείξει πόσο καλά τα είχε καταφέρει παγκοσμίως. Δε λέει φυσικά ότι σε άλλες χώρες ένα τεράστιο ποσοστό των θανάτων σημειώθηκε σε γηροκομεία, χωρίς καν να νοσηλευτούν οι ασθενείς σε νοσοκομεία, αφού και σε αυτές οι λογικές “κόστους – οφέλους” στα συστήματα υγείας οδήγησαν σε μεγάλη υπερφόρτωσή τους και διαλογή ασθενών ανάλογα με τις πιθανότητες επιβίωσης.

Όσο για τα παριστάμενα μέλη της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Γκίκα Μαγιορκίνη και Βάνα Παπαευαγγέλλου, όχι μόνο δε βρήκαν κουβέντα να πουν προς υπεράσπιση των συναδέλφων τους, αλλά δεν απάντησαν καν στην ερώτηση, το πρώτο σκέλος της οποίας απευθυνόταν ξεκάθαρα σε εκείνους, δίνοντας κατευθείαν το λόγο στον υπουργό. Αυτή η στάση της – δημόσιας τουλάχιστον – ευθυγράμμισης της επιτροπής με την κυβερνητική πολιτική, δεν έχει φυσικά αποτρέψει την ίδια την κυβέρνηση και προβεβλημένα μέλη της να κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις της επιτροπής ή και να τις επιρρίπτουν ευθύνες για την προφανή αποτυχία των μέτρων στο δεύτερο κύμα. Τακτική την οποία όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Οι γιατροί και οι υπόλοιποι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, με τους αγώνες και τις παρεμβάσεις τους, έχουν ήδη αποδείξει ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος για τις εκατόμβες θυμάτων του τελευταίου διαστήματος, κι όπως δεν είχαν ανάγκη τα ψεύτικα χειροκροτήματα στην αρχή της πανδημίας, έτσι και θα συνεχίσουν να διαψεύδουν στην πράξη τις κυβερνητικές συκοφαντίες, συνεχίζοντας να απαιτούν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις, υποδομές και υλικό, όλα αυτά δηλαδή που λείπουν και αποτελούν την πραγματική αιτία για τα ρεκόρ θανάτων εκτός ΜΕΘ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: