ΟΛΟΙ σήμερα στο Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα: Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα – Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Ο λαός της Θεσσαλίας παλεύει με τις λάσπες, αλλά η κυβέρνηση δεν κρατιέται να φέρει στη Βουλή το αντεργατικό τερατούργημα, κατ’ απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας | Πληθαίνουν οι αποφάσεις για απεργία | Στοιχεία σοκ: Σχεδόν 56.000 «ατυχήματα» και 460 νεκροί σε μια πενταετία από τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς

«‘Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Το σύνθημα, που γεννήθηκε τους προηγούμενους μήνες στους αγώνες του λαού απέναντι στην εγκληματική πολιτική, ετοιμάζονται να διαδηλώσουν ξανά σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στο ΣύνταγμαΟμοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, σωματεία και μαζικοί φορείς της Αττικής. Με τη σημερινή κινητοποίηση τα συνδικάτα δίνουν απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ήδη συζητιέται στη Βουλή, ενώ δυναμώνουν τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη για τις επείγουσες ανάγκες του λαού της Θεσσαλίας, που υποφέρει μετά την πρόσφατη πλημμύρα.

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο – έκτρωμα στη Βουλή έχει σημάνει συναγερμό στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Δραπετσώνα τα σωματεία ξεκαθάρισαν πως η απάντηση των εργαζομένων στις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις δεν μπορεί παρά να δοθεί με απεργία. Στην κατεύθυνση αυτή, σωματεία και Ομοσπονδίες συνεδριάζουν και λαμβάνουν αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση. Αντίστοιχα, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, ώστε να παρθούν ανάλογες αποφάσεις σε δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σταθμό στην πορεία της απεργιακής κλιμάκωσης θα αποτελέσει και το σημερινό συλλαλητήριο, με τα συνδικάτα να βάζουν στόχο να μετρήσουν δεκάδες νέες απεργιακές αποφάσεις.

Μαζί με τον αγώνα ενάντια στις αντεργατικές ρυθμίσεις, τα συνδικάτα οργανώνουν την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση για τις ανάγκες του λαού της Θεσσαλίας που θρηνεί θύματα από την πλημμύρα, έχει χάσει το βιος του, βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την προστασία της υγείας του.

Την Κυριακή οργανώνουν νέα αποστολή στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να βοηθήσουν στον καθαρισμό και στην αποκατάσταση ζημιών. Η αποστολή από την Αθήνα θα ξεκινήσει στις 5 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, και από τον Πειραιά, στις 5 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη.

Το σημερινό συλλαλητήριο και την αποστολή των σωματείων στις πληγείσες περιοχές στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. «Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο και να παρθούν άμεσα μέτρα ολικής αποζημίωσης των πληγέντων της Θεσσαλίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Στο συλλαλητήριο καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), ενώ οργανώνει ομάδα εθελοντών που θα μεταβεί την Κυριακή στην Καρδίτσα.

Οι προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έχουν οριστεί για τις 6.45 μ.μ., στα εξής σημεία:

Παλαιά Βουλή: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μαζικοί φορείς των δήμων του Πειραιά και της Ανατολικής Αττικής.

Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας.

Προπύλαια: Σωματεία Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύλλογοι Φοιτητών.

Πούλμαν για το συλλαλητήριο

Πούλμαν θα αναχωρήσουν για το Σύνταγμα από: Ολυμπιακό Χωριό (5.45 μ.μ.), Κάραβο (6 μ.μ.), Κόκκινο Μύλο (6.15 μ.μ.), Ελευσίνα – δημοτικό πάρκινγκ (6 μ.μ.), Ασπρόπυργο – παραλία (6.15 μ.μ.).

Στην Κ. Μακεδονία

Απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», καλώντας σε σύσκεψη όλα τα σωματεία, τους φορείς, τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής, την Κυριακή 17/9 στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο στη Νάουσα, για την οργάνωση της απεργιακής απάντησης, της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης απέναντι σε κυβέρνηση, εργοδοσία και το εχθρικό κράτος τους.

Επίσης, αποφάσισε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Τετάρτη 20/9 στη κεντρική πλατεία στη Νάουσα. Την οργάνωση συλλαλητηρίου, πικετοφορίας σε Βέροια και Αλεξάνδρεια. Την αποστολή φορτηγού στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας όπως και ομάδας εθελοντών για εργασία, σε συνεννόηση με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Την πραγματοποίηση συναυλίας αλληλεγγύης για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία.

Στην Ήπειρο

Σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο κινούνται τα Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα και στην Ηπειρο, ενώ σε εξέλιξη είναι η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Ηδη αποφάσεις για απεργία έχουν λάβει τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας, Θεσπρωτίας, ενώ αντίστοιχη απόφαση έλαβε και το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας. Παράλληλα, συνεδριάζουν οι διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, ενημερώνουν για τις επιπτώσεις του αντεργατικού νομοσχεδίου και καταρτίζουν αναλυτικό πρόγραμμα παρεμβάσεων στους χώρους δουλειάς.

Στα Γιάννενα, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες περιοδεία στο πτηνοσφαγείο της «Νιτσιάκος», με τον Νίκο Εξαρχο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και βουλευτή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, να συζητάει με τους εργαζόμενους για το νέο συντριπτικό χτύπημα που παρήγγειλαν οι εργοδότες στην κυβέρνηση για τον ενταφιασμό της κυριακάτικης αργίας στη βιομηχανία τροφίμων. Παράλληλα, προγραμματίζεται πλατιά σύσκεψη σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, ενώ μία μέρα μετά, την Τρίτη στις 19 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Αντίστοιχα, στη Θεσπρωτία, το Εργατικό Κέντρο μετά από σύσκεψη με τα σωματεία της δύναμής του, αποφάσισε συλλαλητήριο την Τρίτη 19 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα.

Σύσκεψη σωματείων στον Έβρο

Στον Έβρο, τα εργατικά σωματεία οργανώνουν έκτακτη σύσκεψη σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εβρου, προκειμένου να οργανώσουν τον απεργιακό ξεσηκωμό.

Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θράκης και Συνταξιούχων ΙΚΑ Εβρου, καλούν σε μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη και σημειώνουν: «Είναι πολύ γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα περάσει το νέο τους έγκλημα. Οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους και όλο τον λαό δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Τίποτα δεν θα αφήσουμε αναπάντητο.

Μαζί με το δυνάμωμα της αλληλεγγύης στους πληγέντες από τις φωτιές και τις πλημμύρες, οργανώνουμε την αντίστασή μας με απεργιακό ξεσηκωμό:

Για να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.

Για 100% αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους.

Για μέτρα και έργα προστασίας της ζωής, της περιουσίας του λαού και του περιβάλλοντος».

Επίσης, συνταξιουχικά Σωματεία Καβάλας (ΒΦΛ – ΙΚΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΝΑΤ) καλούν σε ξεσηκωμό ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο και ζητούν από τα συνδικάτα μέσα από συνεδριάσεις διοικήσεων και γενικές συνελεύσεις να οργανώσουν την απεργιακή απάντηση. Επίσης καλούν τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει άμεσα 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Σε αγωνιστική δράση τα συνδικάτα σε Στερεά και Εύβοια

Σε ετοιμότητα για την πρώτη αγωνιστική απάντηση στο νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης, βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα στη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, με τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής να έχουν πάρει απεργιακή απόφαση, αναλαμβάνοντας μία σειρά από πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση απεργιακού κλίματος.

Παράλληλα, το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων Σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, όπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, Αντώνης Κούκουρας, ανέπτυξε το περιεχόμενο του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου, τονίζοντας την ανάγκη αγωνιστικής απάντησης από την πλευρά των εργαζομένων και των σωματείων τους.

Στάθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε τις προηγούμενες μέρες το Εργατικό Κέντρο Ευβοίας, προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζομένους της περιοχής, σημειώνοντας ότι η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστεί τόσο για την οργάνωση της πάλης ενάντια στο νέο νομοσχέδιο, όσο και συνολικότερα για τα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους και τον λαό, όπως η ακρίβεια, οι πλειστηριασμοί, η έλλειψη έργων πρόληψης και προστασίας από φυσικά φαινόμενα.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες παίρνει και το Εργατικό Κέντρο Θήβας, το οποίο καλεί τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής σε σύσκεψη που διοργανώνει τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα «Αρμονία» του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας, με σκοπό την οργάνωση του αγώνα ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, αλλά και την περαιτέρω οργάνωση για την αντιμετώπιση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών.

Η αγωνιστική απεργιακή απάντησε στο νέο τερατούργημα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να απασχολήσει και τις εργασίες του 3ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη, στις 9 π.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Λαμίας.

Συσκέψεις και κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Στην Κρήτη: Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη συντονισμού δράσης των εργατικών σωματείων και φορέων της πόλης σήμερα, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Την ίδια μέρα και ώρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Ρέθυμνο, στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Μάρκου Μπότσαρη 68).

Σε κινητοποίηση την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, και σε δράση για την προετοιμασία απεργίας προχωρά το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου, όπως αποφάσισε σε σύσκεψη που έκανε στις 12 Σεπτέμβρη.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!
Τώρα να συνεδριάσει η ΓΣΕΕ για να πάρει απόφαση
Σε όλα τα όργανα οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ προτείνουν να δοθεί απεργιακή απάντηση τη μέρα που έρχεται για ψήφιση το τερατούργημα

Την έκτακτη σύγκληση της διοίκησης της ΓΣΕΕ για σήμερα Παρασκευή έχουν ζητήσει οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη, η ΔΑΣ ζητά την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας για τη συγκεκριμένη μέρα.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο αίτημα έχουν καταθέσει οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ την ίδια πρόταση καταθέτουν σε Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε όλη τη χώρα, πολλά από τα οποία έχουν πάρει ήδη αποφάσεις.

Την άμεση σύγκληση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το αργότερο σήμερα Παρασκευή, για να οριστεί ημερομηνία απεργίας, ζητούν με επείγον αίτημα που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι της «Εργατικής Ενότητας».

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Λαμίας, Θήβας, Λιβαδειάς, Φωκίδας, Λάρισας, Αρτας, Θεσπρωτίας, Ημαθίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Σάμου, οι Ομοσπονδίες Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, και μια σειρά σωματεία.

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: