ΟΛΟΙ με του εργάτες της ΛΑΡΚΟ – Να μη λείψει κανείς σήμερα από το μεγάλο συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα!

Με το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης να φουσκώνει ώρα με την ώρα, με σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα να δηλώνουν ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ετοιμάζεται και η αγωνιστική τους υποδοχή σήμερα στην Αθήνα (6 μ.μ. στην Ομόνοια) – Όλοι στις 7 μ.μ. στο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην πλατεία Συντάγματος!

«Το έγκλημα δεν θα περάσει! Θέλουμε δουλειά, καμίνια μηχανές να ανάψουνε ξανά». Με αυτό το αποφασιστικό και αγωνιστικό μήνυμα απαντούν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ στην απόφαση της κυβέρνησης να τους πετάξει στο δρόμο και το ταμείο ανεργίας, επιδιώκοντας να ολοκληρώσει το έγκλημα που χρόνια τώρα μεθοδεύει και που ο μεγαλειώδης αγώνας έχει φρενάρει.

Γι’ αυτό και το κάλεσμα του ξεσηκωμού για το σημερινό συλλαλητήριο, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα γίνεται ακόμα πιο επείγον. Γι’ αυτό, τα σωματεία καλούν να δυναμώσει και να ενταθεί η έκφραση αλληλεγγύης, να πλημμυρίσει το Σύνταγμα από την οργή και το δίκιο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ώστε να αποτραπούν και αυτήν τη φορά οι εγκληματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης.

Με μια ντροπιαστική ΚΥΑ οι απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων

Συγκεκριμένα χτες η κυβέρνηση προχώρησε στη δημοσίευση της απόφασής της να απολύσει όλους τους εργαζόμενους και να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τους που λήγουν στις 12 Μάη, βάζοντας μπουρλότο στη ΛΑΡΚΟ και διαμορφώνοντας συνθήκες μετωπικής σύγκρουσης. Αδιαφορώντας έτσι για τις ολέθριες και τραγικές επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων, των οικογενειών τους και σε βάρος των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται, αλλά και για τους σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης βιομηχανικού ατυχήματος.

Αναδεικνύοντας τις ολέθριες επιπτώσεις των εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης και της απόφασης να απολύσει όλους τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας αναφέρει:

«Η κυβέρνηση δημοσίευσε την απόλυση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, βάζοντας μπουρλότο στα σπίτια μας.

Στις 13/5 850 οικογένειες εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και 100 των εργολαβιών, συνολικά 950, πηγαίνουμε στο ταμείο ανεργίας. Μάλιστα για τους 100 των εργολαβιών δεν προβλέπονται ούτε τα προγράμματα ανεργίας.

Στις 10/5 για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες και στις 13/5 για όλους τους υπόλοιπους.

— Δεκάδες συνάδελφοι θα διακόψουν την προγραμματισμένη θεραπεία με το ιατροφαρμακευτικό ασφαλιστήριο σε σοβαρές ασθένειες.

— Κλείνουν τα ιατρεία των οικισμών, μένουμε χωρίς ασθενοφόρα.

— Εκατοντάδες φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές πρέπει να πουν στον σπιτονοικοκύρη τους, στο φροντιστήριο, στο αθλητικό σωματείο ότι δεν θα πληρωθούν το νοίκι, τα δίδακτρα, η συνδρομή. Οι τράπεζες θα χτυπούν την πόρτα και εμείς δεν θα έχουμε.

— Οι οικισμοί και η Λάρυμνα έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος, διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

— Ολοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ερήμωση των χωριών μας και την εγκληματικότητα που θα δημιουργήσει η λεία της ΛΑΡΚΟ».

Και προσθέτουν:

«Οχι. Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν τα χωριά μας.

Παίρνουμε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια μας για να διαφυλάξουμε τις ζωές μας. Αυτοί αποφάσισαν, εμείς δεν πειθαρχούμε. Αυτό το έγκλημα ενάντια στον λαό της περιοχής δεν μπορεί να περάσει.

Ο δρόμος της αντίστασης είναι ο μόνος δρόμος για όλο τον λαό της Λοκρίδας. Τώρα είναι η ώρα ο αγώνας μας να είναι μαζικός, ενωτικός, ανυποχώρητος.

Διεκδικούμε να ζήσουμε στον τόπο μας, να μη χάσουμε τη δουλειά και τα σπίτια μας, να μην κυριαρχήσουν η φτώχεια και η ανέχεια για όλους μας, να μη μαραζώσει ο τόπος μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, κάθε άνθρωπο που σκέφτεται το μέλλον των παιδιών μας και ολόκληρης της περιοχής, να εκφράσει την αγωνιστική του αντίθεση στο έγκλημα της κυβέρνησης, που οδηγεί στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Ολοι στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Παρασκευή 10 Μάη, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα και την προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 6 μ.μ.».

Στο πλευρό τους Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα

Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα από Στερεά και Εύβοια απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Παρασκευής και δρομολογούν λεωφορεία για τη μετακίνηση στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, λεωφορεία θα αναχωρήσουν από:

Πύλη εργοστασίου ΛΑΡΚΟ: 4.15 μ.μ. Παραλία Λάρυμνας: 4.20 μ.μ. Μαρτίνο (5×5): 4.25 μ.μ. Μαλεσίνα: 4.25 μ.μ. Αγιος Ιωάννης: 4.15 μ.μ. Κόκκινο: 4.20 μ.μ. Ακραίφνιο: 4.25 μ.μ. Κάστρο: 4.25 μ.μ.

Λαμία, στις 2.30 μ.μ., από την οδό Στουρνάρα στο δημοτικό πάρκινγκ Τσαλτάκη.

Ψαχνά (δημαρχείο): 4 μ.μ. Ν. Αρτάκη (κεντρική πλατεία): 4.15 μ.μ. Χαλκίδα (Πάρκο Βούρκου): 4.30 μ.μ.

Λιβαδειά, στις 3.30 μ.μ., πλατεία Λ. Κατσώνη (Ζάππειο).

Μοναστηράκι Δωρίδας: 12.30 μ.μ. Αμφισσα (πλ. παιδικής χαράς): 2 μ.μ, Ιτέα (Μόλος): 2.20 μ.μ. Δεσφίνα (Βενζινάδικο): 2.45 μ.μ.

Το Εργατικό Κέντρο Θήβας καλεί όσους επιθυμούν να μετακινηθούν δωρεάν με λεωφορείο στην Αθήνα, να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Εργατικού Κέντρου στα τηλέφωνα 2262.029.694, 6978.112.231.

Στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια η αγωνιστική υποδοχή των εργατών της ΛΑΡΚΟ

Με το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης να φουσκώνει ώρα με την ώρα, με σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα να δηλώνουν ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ετοιμάζεται και η αγωνιστική τους υποδοχή σήμερα στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, για το αποψινό μεγάλο συλλαλητήριο, έχει προγραμματιστεί υποδοχή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια. Από εκεί θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Σύνταγμα, όπου θα γίνει η συγκέντρωση στις 7 μ.μ.

Το κάλεσμα απηύθυνε από την πρώτη στιγμή η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και ήδη έχουν ανταποκριθεί τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής, Ομοσπονδίες, συνδικάτα και μαζικοί φορείς, καλώντας «να πλημμυρίσουν το Σύνταγμα για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον πολύμηνο δίκαιο αγώνα τους».

Το ΠΑΜΕ καλεί το κάθε συνδικάτο να έχει το δικό του μπλοκ με το πανό του, τις σημαίες του, τους εργαζόμενους του κλάδου, «να φέρουμε στη μνήμη μας την τεράστια αλληλεγγύη που κάναμε πράξη στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων της “Χαλυβουργίας”.

Εχουμε χρέος και τώρα να πράξουμε αυτό το καθήκον, για να αντέξουν οι εργάτες και να νικήσουν».

Στο συλλαλητήριο και στην αγωνιστική υποδοχή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Ομόνοια καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Αγώνας ποδοσφαίρου στις 18 Μάη

Επίσης, το Σάββατο 18 Μάη θα πραγματοποιηθεί αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα στις ομάδες του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ και του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, που θα είναι αφιερωμένος στον δίκαιο αγώνα για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ αλλά και ενάντια στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αμεση απάντηση με κατάληψη στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και αγωνιστικό ξεσηκωμό

Η απόφαση της κυβέρνησης να «ανάψει το φιτίλι» στη ΛΑΡΚΟ και να μετατρέψει σε «κρανίου τόπο» τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία βρήκε τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Στον «πόλεμο» που τους κήρυξε, με την απόφασή της να προχωρήσει στις απολύσεις και να τους στείλει στο ταμείο ανεργίας, απάντησαν με κατάληψη του εργοστασίου στη Λάρυμνα και αγωνιστικό ξεσηκωμό.

Πιάνοντας λοιπόν το νήμα από τις συγκινητικές αγωνιστικές στιγμές των μεγάλων κινητοποιήσεων των προηγούμενων ημερών, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απέδειξαν ξανά ότι δεν πρόκειται να λυγίσουν απέναντι στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Οτι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις ζωές τους, τις οικογένειες και τα χωριά τους.

Αμεσα σήμανε συναγερμός και δεκάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στα γραφεία του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ενώ νωρίτερα είχε συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο. Με ενότητα, συσπείρωση στο Σωματείο και συλλογικές διαδικασίες εκτίμησαν τις εξελίξεις και σχεδίασαν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να απαντήσουν ακόμα πιο μαχητικά και μαζικά στις εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον δίκαιο αγώνα που δίνουν εδώ και τεσσεράμισι χρόνια.

Παράλληλα, μέλη της διοίκησης του Σωματείου βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου, μιλώντας στους συναδέλφους τους στις αλλαγές βάρδιας για τις εξελίξεις και τις συνθήκες σκληρής σύγκρουσης που διαμορφώνει η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της.

Η αλλαγή της νυχτερινής βάρδιας μάλιστα μετατράπηκε σε συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου, με τον Παναγιώτη Πολίτη, πρόεδρο του Σωματείου, να στέλνει το μήνυμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού. «Η κυβέρνηση έβαλε μπουρλότο στα σπίτια μας και άναψε το φιτίλι», ανέφερε χαρακτηριστικά

Οι εργάτες που σχολούσαν βρέθηκαν με εκείνους που έμπαιναν βραδινοί στο εργοστάσιο και μαζί με άλλους που μαζεύτηκαν από τον οικισμό, τις οικογένειές τους και κατοίκους της περιοχής, συγκρότησαν μια μαχητική συγκέντρωση, όπου περίσσεψε η οργή για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, που ισοδυναμούν με θανατική καταδίκη των εργαζόμενων και του εργοστασίου. Αποτυπώθηκε όμως και η αποφασιστικότητά τους να μην το βάλουν κάτω, να τα δώσουν όλα, για να είναι το σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ακόμα πιο μεγάλο!

Στην πύλη αντηχούν όλη μέρα εργατικά – λαϊκά τραγούδια του αγώνα, ενώ χτες το βράδυ οι εργάτες άναψαν φωτιές, δηλώνοντας ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις τους.

Την ίδια ώρα βγήκαν στα χωριά της περιοχής αυτοκίνητα με ντουντούκες, ενημερώνοντας για την εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης και καλώντας σε ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, αλλά και σε κάθε αγωνιστικό βήμα τις επόμενες μέρες.

Να σημειώσουμε ότι αντιπροσωπεία των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκε χτες το πρωί στην Αθήνα, όπου αρχικά μοίρασαν ανακοίνωση – κάλεσμα στο σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Στη συνέχεια παρευρέθηκαν στα δικαστήρια, στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν κατά των απολύσεων τους.

Επίσης, επικοινώνησαν με το Μέγαρο Μαξίμου, επαναλαμβάνοντας το αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για να λάβουν την απάντηση ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τις επόμενες μέρες.

Δίπλα τους τα συνδικάτα και ο λαός της Στερεάς – Εύβοιας

Στο πλευρό τους και αυτήν τη φορά θα είναι εργαζόμενοι και συνδικάτα από κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας. Οι βιοπαλαιστές επαγγελματίες και αγρότες, ο λαός της Λοκρίδας και των άλλων περιοχών όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ και βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό. Δίπλα τους θα είναι επίσης οι «Γυναίκες της ΛΑΡΚΟ» αλλά και οι μαθητές, τα παιδιά των εργατών, που σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση δίνουν το δικό τους συγκινητικό «παρών».

Αντιπροσωπεία συνδικάτων και συλλόγων της Λοκρίδας μάλιστα πραγματοποίησε εξόρμηση χτες το απόγευμα στην Αταλάντη, ενημερώνοντας για τις τελευταίες εξελίξεις. Κάλεσαν σε αγωνιστικό ξεσηκωμό και συνέχιση της κοινής και συντονισμένης δράσης με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ώστε να μη μαραζώσει ο τόπος τους.

«Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μάς αφορά όλους! Ολες/-οι στον αγώνα για εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια! Τώρα όσο ποτέ είναι σημαντική η παρουσία όλων μας στην Αθήνα!», τονίζουν ακόμα σε κοινή τους ανακοίνωση οι Ομάδες Γυναικών Αμφισσας – Ιτέας, Θήβας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Λοκρίδας, Νέας Αρτάκης, Διρφύων – Μεσσαπίων και Χαλκίδας (μέλη της ΟΓΕ), καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση να πληρώσει ακριβά για το έγκλημα που διαπράττει

Σε ανακοίνωσή του για την απόφαση της κυβέρνησης που απολύει όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να βάλει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ και να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και των κατοίκων των περιοχών στους πέντε νομούς όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Με απόφασή της επιχειρεί να κάνει αυτό που δεν της έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με τον ηρωικό αγώνα τους, να τους απολύσει για να παραδώσει την επιχείρηση “καθαρή” στον νέο “επενδυτή”.

Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει πολύ ακριβά το ανοσιούργημα που προσπαθεί να διαπράξει. Πρόκειται για το επόμενο βήμα ενός εγκληματικού σχεδίου, που στηρίχτηκε στην πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης και υπερχρέωσης αυτής της – στρατηγικής σημασίας – επιχείρησης, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, σχέδιο το οποίο αντιπάλεψαν οι εργαζόμενοι, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με τον ηρωικό αγώνα τους εδώ και τέσσερα χρόνια, ο οποίος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλη την εργατική τάξη, έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να χαλάνε τα αντεργατικά εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν ακόμα πιο δυναμικά την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, για να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας με βάση τις προτάσεις των Σωματείων, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ολοι αύριο (σ.σ. σήμερα) Παρασκευή στις 7 μ.μ. στο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην πλατεία Συντάγματος! Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει!».

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: