Όλο και πιο συστημικά, όλο και πιο αμερικανικά…

Στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ όσοι προσέλθουν θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στους «ψαλιδοχέρηδες» των μνημονίων που από υπουργικές θέσεις τσάκισαν τον λαό και σε εφοπλιστές made in USA…

Όλο και πιο συστημικά, όλο και πιο αμερικανικά. Αυτός είναι ο τόνος που δίνουν οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και του συνεδρίου του που ξεκινά το Σάββατο ώστε να καταλήξει στις υποψηφιότητες για την ηγεσία, η οποία θα εκλεγεί μέσα στον Σεπτέμβρη με τις γνωστές διαδικασίες – πασαρέλα των αστικών κομμάτων.

Στις υποψηφιότητες προστέθηκε και επισήμως χτες αυτή του 35χρονου εφοπλιστή Στέφανου Κασσελάκη, αμερικανόθρεφτου, δηλωμένου θαυμαστή του Κυρ. Μητσοτάκη και πρώην μέλους του επιτελείου των Δημοκρατικών του Τζο Μπάιντεν, που κατά τον ίδιο κλήθηκε από τον Αλ. Τσίπρα να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουν… τους Δημοκρατικούς της Ελλάδας.

Στο πνεύμα αυτό, με ένα βίντεο που θα μπορούσε να έχει τίτλο «Ζήτω οι ΗΠΑ και το κεφάλαιο», ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει ουσιαστικά το πόσο προσηλωμένος είναι και αυτός στον αμερικανοΝΑΤΟικό παράγοντα, το ότι πρέπει το κόμμα του να ακολουθήσει τα χνάρια των Δημοκρατικών του Μπάιντεν για μια «επιτέλους σύγχρονη αριστερά» και βέβαια, κατά το «American dream», περιγράφει ο ίδιος το όραμά του για το «Greek dream», με έναν καπιταλισμό που τάχα θα δίνει «ευκαιρίες» στον λαό, την ώρα που με το άλλο χέρι θα τσακίζει τις ανάγκες του.

Τόσο ριζοσπαστικό, «όπως η ίδια μου η ζωή», είναι το «ελληνικό όνειρο» του Κασσελάκη. Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία για τον «ριζοσπαστισμό» του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ, στο βίντεο διηγείται και τη… ριζοσπαστική ζωή του, από την «επιφανειακή ευημερία» της Εκάλης και τα κολέγια, στις ΗΠΑ – αφού, όπως λέει, χωρίς παραπέρα διευκρινίσεις, «το παραδικαστικό κύκλωμα πήρε από την οικογένειά μου ό,τι είχε και δεν είχε» – από εκεί χάρη στην… καλή του τύχη σε «ένα από τα παλαιότερα σχολεία των ΗΠΑ με υποτροφία», στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, μετά, εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, στην «Goldman Sachs» κι από εκεί, αφού, όπως λέει, είδε από μέσα το κεφάλαιο και πώς προκαλεί «αλαζονεία», στην… ταπεινή και φιλεργατική ασχολία του εφοπλιστή, αποκτώντας ένα πλοίο με δάνειο με προσωπική εγγύηση, χωρίς να διευκρινίζει ποια ακριβώς ήταν η προσωπική εγγύηση ή μάλλον ποιος εγγυήθηκε για λογαριασμό του…

Ισως οι ίδιοι που εγγυήθηκαν και για την εισαγωγή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές ως «εκπροσώπου της ομογένειας», όπως έλεγε τότε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις του, όπως διατυπώνονται στο βίντεο, δεν απέχουν απ’ όσα γενικά κι αόριστα λένε οι συνυποψήφιοί του (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς, Τζουμάκας), μια επανάληψη των συνθημάτων περί «αδιαφάνειας», «τομών» σε Υγεία, Παιδεία, εργασία, όπως αυτές που «τρέχει» η κυβέρνηση της ΝΔ και «με ένα κράτος που διασφαλίζει ισοτιμία στην ευκαιρία», αφού πρώτα θα έχει αφαιρέσει κάθε δικαίωμα από τον λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

«Για να γίνει το Ελληνικό Ονειρο πραγματικότητα, πρέπει να νικήσουμε όσους ωφελούνται από μία Ελλάδα άγονο χωράφι και όχι Ευρώπη στην πράξη», λέει με ένα copy paste από τις γνωστές διακηρύξεις περί «υγιούς επιχειρηματικότητας» και «αλλαγής στα τζάκια» που κάνουν κουμάντο στην οικονομία, με την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και του λαού να εντείνεται, με βάση και την εφαρμογή «στην πράξη» της ευρωενωσιακής «κανονικότητας».

Κατόπιν αυτών οι διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ δεν θα μπορούσαν παρά να τοποθετούνται στο ότι εκείνος ξέρει, όπως λέει, καλύτερα αγγλικά και χρηματοοικονομικά από τον Μητσοτάκη, προφανώς για να διαχειριστεί με επάρκεια τα θέλω τα κεφαλαίου.

Αργότερα το βράδυ, ο Στ. Κασσελάκης έδωσε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό (Kontra). Μετά τον …«διαβολικά καλό» Τραμπ, που εξήρε ο Τσίπρας, ο Κασσελάκης εκθείασε χτες τον Τζο Μπάιντεν, για τον οποίο είπε ότι «περνάει πράγματα αριστερά» κι ότι «το νομοθετικό του έργο είναι καλό». Για την αμερικανοΝΑΤΟικη παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και αλλού, είπε ότι «η Αλεξανδρούπολη είναι ανοιχτή, αλλά πρέπει να πληρώσουν παραπάνω η Αμερική και το ΝΑΤΟ γι’ αυτά που παρέχουμε», αναπαράγοντας τη «λογική» του ΣΥΡΙΖΑ περί «ανταλλαγμάτων», ως φερετζέ για τη βαθύτερη και πιο επικίνδυνη εμπλοκή στον πόλεμο.

Στο μεταξύ, στην «τόνωση του ενδιαφέροντος» για τη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό του. Για «υποψηφιότητα που ανεβάζει το ενδιαφέρον και μας βοηθάει να αυξήσουμε τη συμμετοχή για την εκλογή αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο ο Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μέλλον, αρκεί να μην είναι βιαστικός». «Ολες οι υποψηφιότητες είναι καλοδεχούμενες», είπε ο Ν. Παππάς, εκτιμώντας ότι θα αυξήσουν τη συμμετοχή. Για την «πρώτη υποψηφιότητα με βάση τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνία (…) σε αντίστιξη με τις άλλες υποψηφιότητες που έχουν αναφορά μόνο στο “κόμμα ΣΥΡΙΖΑ”», μίλησε ο Χρ. Βερναρδάκης, και για «υποψηφιότητα που ταράζει τα νερά του κατεστημένου του ΣΥΡΙΖΑ και των βαρόνων του» ο Δ. Μάρδας.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ όσοι προσέλθουν θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στους «ψαλιδοχέρηδες» των μνημονίων που από υπουργικές θέσεις τσάκισαν τον λαό και σε εφοπλιστές made in USA.

 

Αναδημοσιεύεται από τον Ριζοσπάστη της Τετάρτης 30 Αυγούστου 2023

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: