ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – το κυβερνητικό σχέδιο απορρίπτεται! | Διαδηλώσεις σήμερα σε όλη τη χώρα

Στις 12 μ. στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα, την ίδια ώρα στην Καμάρα η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη | Με καταλήψεις των ιδρυμάτων και συντονισμό της δράσης στέλνουν ηχηρό μήνυμα οι φοιτητικοί σύλλογοι

Δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα ενώνουν σήμερα τις φωνές τους απαιτώντας: Πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα. Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί σε πολλές ακόμα πόλεις.

Οι φοιτητές μέσω Γενικών Συνελεύσεων αποφάσισαν καταλήψεις σε όλα τα Πανεπιστήμια της Αθήνας, συμμετοχή στο σημερινό μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο και συντονισμό φοιτητικών συλλόγων την Παρασκευή 12 Γενάρη, στις 13.00 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από σήμερα οι φοιτητές πραγματοποιούν καταλήψεις σε όλα τα ιδρύματα της Αθήνας, δυναμώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τη συντονισμένη πανελλαδική δράση πάνω από 115 φοιτητικών συλλόγων.

Διάχυτη ήταν στις χτεσινές Γενικές Συνελεύσεις η ανησυχία των φοιτητών για τις συνέπειες στις σπουδές και τα πτυχία τους που θα έχει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού τα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ θα μετατραπούν σε «ακόμα ένα χαρτί» στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας τίτλων σπουδών. Μια κατεύθυνση που ήδη έχει δρομολογηθεί με διάφορα προγράμματα και πιστοποιήσεις που πουλούν τα δημόσια ΑΕΙ και θα διευρυνθεί πολύ περισσότερο με το «άνοιγμα» της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στην ιδιωτική αγορά.

Αντίστοιχα διάχυτη ήταν η αγανάκτηση, ιδιαίτερα στους πρωτοετείς φοιτητές, που νιώθουν να τους πετάνε στα μούτρα τον κόπο τους και την οικονομική αφαίμαξη που έχουν υποστεί τόσο πρόσφατα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, με την αδικία που θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση για… εισαγωγή στις σχολές με βάση το πορτοφόλι της οικογένειάς τους.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι στις δεκάδες Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν χτες και προχτές, πουθενά δεν εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ για να υπερασπιστούν τη δήθεν ιστορική μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνησή τους, για να επιχειρηματολογήσουν απέναντι στους συμφοιτητές τους για τις σπουδές – εμπόρευμα, ενώ σε κάποιες συνελεύσεις δεν εμφανίστηκαν ούτε οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ.

Βάση για τη συζήτηση των φοιτητών στις Γενικές Συνελεύσεις αποτελεί η κοινή απόφαση των 115 Φοιτητικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που τη συνυπέγραψαν στην πανελλαδική συνάντηση συντονισμού που πραγματοποίησαν τον Δεκέμβρη. Και στις αποφάσεις τους συγκλίνουν στα αυτονόητα αιτήματα:

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΟΧΙ στην παράκαμψη του άρθρου 16.

Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες σπουδές.

ΟΧΙ στην υποβάθμιση των πτυχίων, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για σύγχρονες, ποιοτικές, δημόσιες και δωρεάν σπουδές.

Κατάργηση διδάκτρων, δωρεάν μεταπτυχιακά για όλους.

Συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια αποφάσισε και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ., καθώς επίσης Σύλλογοι ΔΕΠ και άλλες κατηγορίες προσωπικού των ιδρυμάτων.

Αγωνιστικό κάλεσμα έχουν απευθύνει ακόμα η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, οι Ομοσπονδίες Γονέων ΑττικήςΚεντρικής ΜακεδονίαςΑνατ. Μακεδονίας – Θράκης και άλλες Ενώσεις Γονέων, οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, μαζί με πολλά πρωτοβάθμια σωματεία τους, που έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας από τις 11 π.μ.

Κάλεσμα συμμετοχής επίσης απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Παράλληλα, αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής στις σημερινές κινητοποιήσεις παίρνουν εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες. Ανάμεσά τους οι: Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν», Εργατικό Κέντρο Πάτρας κ.ά.

Οι σημερινές συγκεντρώσεις

Αθήνα, 12.00, Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 12.00, Καμάρα

Πάτρα, 10.30, πλ. Γεωργίου

Αρτα, 11.00, πλατεία Κιλκίς

Βόλος, 11.00, Θόλος

Γιάννενα, 12.00, Περιφέρεια

Ζάκυνθος, 12.30, πρώην Νομαρχία

Ηράκλειο, 12.00, πλατεία Ελευθερίας

Καβάλα, 12.00, κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 12.00, παλιό δημαρχείο

Κέρκυρα, 11.00, Ψυχιατρείο

Κοζάνη, 11.00, κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 12.00, κεντρική πλατεία

Λάρισα, 11.00, κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 12.00, κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 11.00, δημαρχείο

Ρόδος, 12.00, Πανεπιστήμιο

Τρίκαλα, 11.00, πλατεία Ρήγα Φεραίου

Φλώρινα, 11.00, πλατεία Μόδη

Χανιά, 11.00, δημοτική αγορά

  • Αύριο Παρασκευή, στην Αλεξανδρούπολη, 12.00, δημαρχείο

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: