«Ο Λένιν είναι ακόμα εδώ» – Οι ατζέντες της χρονιάς που έγιναν ανάρπαστες

Ξεχωριστές και φέτος δημιουργίες Οργανώσεων του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης του Κόμματος, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται πλούσιο περιεχόμενο που φωτίζει πλευρές από την Ιστορία του Κόμματος, της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και διεθνώς, άλλες μορφωτικές και πολιτιστικές πλευρές και της πλατιάς εξόρμησης που είναι σε εξέλιξη.

Ξεχωριστές είναι και φέτος δημιουργίες και άλλες πρωτοβουλίες Οργανώσεων του ΚΚΕ στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης του Κόμματος και της πλατιάς εξόρμησης που είναι σε εξέλιξη.

Αυτές αφορούν έναν πλούτο μορφών, όπως οι εκδόσεις ημερολογίων, η δημιουργία καλαίσθητων αντικειμένων κ.ά., μέσα από τα οποία αναδεικνύεται και ένα πλούσιο περιεχόμενο, που φωτίζει πλευρές από την Ιστορία του Κόμματος, της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και διεθνώς, άλλες μορφωτικές και πολιτιστικές πλευρές.

Ανάρπαστες έχουν γίνει οι ατζέντες που εξέδωσαν για τη νέα χρονιά από κοινού οι ΤΟ Μετάλλου, Μεταποίησης, Χημικής Βιομηχανίας – Φαρμάκου και Ενέργειας – Νερού της ΚΟ Αττικής. Κυκλοφορούν σε 4 διαφορετικά εξώφυλλα με το ένα από αυτά να είναι αφιερωμένο στον Β. Ι. Λένιν που το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατό του. Τα υπόλοιπα εξώφυλλα αφορούν την ταξική σύγκρουση τον Δεκέμβρη του 1944, την αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό και τη συμβολή του Κόκκινου Στρατού στη μάχη με τον ναζισμό.

Στον ηγέτη των μπολσεβίκων είναι αφιερωμένη και η ατζέντα – ημερολόγιο της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης, που στο σκληρόδετο εξώφυλλό της φιλοξενεί αντιδικτατορική αφίσα με τον Β. Ι. Λένιν, στα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, τιμώντας έτσι και τους χιλιάδες αγωνιστές που εκείνα τα δύσκολα χρόνια έδωσαν τη μάχη μέσα και έξω από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η ατζέντα περιέχει ημερήσιο ημερολόγιο του 2024 και έγχρωμες σελίδες με φωτογραφίες, στιγμιότυπα από τη ζωή και τη δράση του Λένιν. Κάθε σελίδα έχει qr code με πρόταση βιβλίου – συλλογές κειμένων του Λένιν από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Στη φετινή της ατζέντα η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής επέλεξε να ξετυλίξει το χρονικό της στρατιωτικής δικτατορίας (1967 – 1974). Μέσα στην έκδοση σταχυολογούνται σημαντικά γεγονότα, τα οποία συνέβαλαν στην εγκαθίδρυση όσο και στην πτώση της χούντας και παρουσιάζονται εν συντομία οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτά. Φυσικά, το δικό τους κομμάτι καταλαμβάνουν η αντιδικτατορική πάλη και η συμβολή του ΚΚΕ, ο ηρωικός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, το καλλιτεχνικό έργο ενάντια στο καθεστώς κ.ά. Οπως σημειώνει στον πρόλογο η ΤΕ Εκπαιδευτικών, «επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ερεθίσματα, ώστε να “σκύψουμε” περισσότερο στην ιστορία αυτής της περιόδου», ενώ παραπέμπει στην πλούσια βιβλιογραφία που υπάρχει από πλευράς του Κόμματος.

Το ημερολόγιο της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον θάνατο του B. Ι. Λένιν τον Γενάρη του 2024, η Κομματική Οργάνωση Γερμανίας του ΚΚΕ εξέδωσε επιτραπέζιο ημερολόγιο με φωτογραφίες 12 αγαλμάτων και έργων τέχνης στο έδαφος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, που είναι αφιερωμένα στον μεγάλο κομμουνιστή επαναστάτη ηγέτη.

Η φωτογράφιση των περισσότερων μνημείων έγινε από συντρόφους της Κομματικής Οργάνωσης, σε μια προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης μνημείων και έργων τέχνης στον δημόσιο χώρο από την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Το ημερολόγιο περιλαμβάνει αρχειακές φωτογραφίες αγαλμάτων του Λένιν πριν καταστραφούν ή απομακρυνθούν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, ενώ κάποιες από τις φωτογραφίες είναι προσφορά του ερευνητή Carlos Gomes, τον οποίο και ευχαριστούν θερμά, και που προέρχονται από την έρευνά του με τίτλο «Ο Λένιν είναι ακόμα εδώ».

Στο συνοδευτικό κείμενο του ημερολογίου η ΚΟ Γερμανίας τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Η ιστορική πείρα μάς διδάσκει ότι η μεγάλη θεωρητική και πολιτική εργασία του Λένιν αποτέλεσε θεμέλιο για τη συγκρότηση και την ανάπτυξη του κομμουνιστικού κινήματος (…)

Παρά τις απόπειρες διαγραφής και παραχάραξης της ιστορικής μνήμης που επιχειρούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα αστικά κράτη, τους τόνους λάσπης και αντικομμουνισμού, τους βανδαλισμούς και τις απομακρύνσεις των μνημείων, δηλώνουμε κατηγορηματικά: Η προστασία και η ανάδειξη των μνημείων βρίσκονται σε καλά χέρια. Στα χέρια εκατομμυρίων εργαζομένων και λαϊκών ανθρώπων που με τον αγώνα τους θα υπερασπιστούν την αλήθεια, θα ανοίξουν τον δρόμο “στις λεωφόρους του μέλλοντος”, στον σοσιαλισμό που παραμένει αναγκαίος και επίκαιρος».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: