Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων μας! – Με νέα 24ωρη απεργία συνεχίζουν τον αγώνα οι εργάτες της COSCO

Η εργοδοσία αρνήθηκε όλα τα αιτήματα του σωματείου, χαρακτηρίζοντας προκλητικά “ήπια” τη δουλειά που κάνουν οι εργάτες και σακατεύονται

Χτες οι εργάτες γεμάτοι δάκρυα οργής για τον θάνατο του συναδέλφου τους, έδωσαν όρκο να μη θρηνήσουν άλλο θύμα και να δώσουν τον αγώνα για να εξασφαλίσουν μέτρα προστασίας και ανθρώπινες συνθήκες χωρίς εξοντωτικά ωράρια.

Η ομιλία του προέδρου του σωματείου Μ. Μπεκρή στους συγκεντρωμένους εργάτες ήταν λιτή, ανθρώπινη και συγκινητική.

Στη θέση του συναδέλφου μας θα μπορούσε να είναι ο καθένας! Ερχόμαστε εδώ για να αποδοθούν ευθύνες.

Κανείς δεν έρχεται εδώ για χόμπι. Φωνάζουμε τόσα χρόνια. Σακάτηδες είμαστε. Τις μέσες μας και τα χέρια μας έχουμε αφήσει εδώ πάνω. Και τώρα αφήσαμε και έναν συνάδελφο. Και είναι ο δεύτερος, δεν είναι ο πρώτος. Το ’17 άλλος ένας συνάδελφος έμεινε η καρδιά του, γιατί φοβόταν να φέρει το χαρτί της ασθένειας, μη τυχόν δεν του ανανεώσουν τη σύμβαση.

Έχουμε διαφωνίες; Ας έχουμε. Αλλά πρέπει να γίνουμε μια γροθιά. Νισάφι και τα λεφτά και τα κουτιά. Πώς θα πάμε σπίτι μας σήμερα, στις οικογένειές μας; Από εμάς εξαρτάται, από κανέναν άλλον. Τέρμα με τον φόβο και την ανασφάλεια. Πού στην ευχή θα πάει αυτό το πράγμα; Να μην αφήσουμε κανέναν άλλον να πεθάνει. Θα φοβόμαστε τον ίσκιο μας και θα αφήνουμε τα κόκαλά μας εδώ;

 

Σήμερα η οργή μεταφράστηκε σε πράξη και αγώνα. Η COSCO νέκρωσε, οι εργαζόμενοι άφησαν συμβολικά λουλούδια στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή ο συνάδελφός τους,  η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, ενώ δίπλα στους εργάτες βρέθηκαν σωματεία, μαζικοί φορείς και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Τα αιτήματα της απεργίας του Σωματείου ξεκινούσαν από το μείζον ζήτημα της ασφάλειας των εργαζομένων και έφταναν ως την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

– Κανένας εργαζόμενος να μην ξαναδουλέψει 12 ώρες και κόντρα βάρδιες.

– Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε συνεννόηση με το Σωματείο, με πλήρη απασχόληση και εργασιακά δικαιώματα.

– Τέρμα οι εργατικές ομάδες με μόνο 4 άτομα. Να είναι 6, γιατί έχουμε και πολλούς σακατεμένους.

– Άμεση σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας με τη συμμετοχή των εργαζομένων.

– Σε κάθε πόστο και ειδικότητα να υπάρχει εκπαίδευση από τους αρμόδιους φορείς.

– Κυρίως ζήτημα είναι τα μηχανήματα που λειτουργούν να είναι πλέον ασφαλή.

– Αυτά τα αιτήματα πρέπει να συνδεθούν με την υπογραφή ΣΣΕ για να είναι δεσμευτικά, με μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Το μεσημέρι αντιπροσωπεία του σωματείου και του ΕΚ Πειραιά συναντήθηκε με τη διοίκηση της εταιρείας και έθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο με τα αιτήματα των εργατών.

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, η εργοδοσία αρνήθηκε προκλητικά να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων φτάνοντας στο σημείο μάλιστα να χαρακτηρίσει τη δουλειά τους “ήπια” (!)

Η απάντηση των εργαζόμενων σε αυτόν τον εμπαιγμό ήταν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέα 24ωρη απεργία -μια απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα.

Κρίσιμο στοιχείο για τη νίκη τους θα είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη και πολύμορφη στήριξη των εργαζομένων και των μαζικών φορέων τους. Ο αγώνας των εργατών της COSCO είναι αγώνας όλων μας…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: