“Να μην τσιμπήσει ο λαός στο επιχείρημα της “ανάπτυξης” ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ” – Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού, μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης

Εγκρίθηκε χθες από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση παραχώρησης των δύο θαλάσσιων περιοχών νότια και δυτικά της Κρήτης για έρευνα υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία των μεγαθηρίων «TOTAL» – «EXXON MOBILE» – ΕΛΠΕ. Για το ζήτημα εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την πολιτική παράδοση του φυσικού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια από την τωρινή κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων. Καλεί το λαό να μην πειστεί από το κλίμα “κοσμογονίας” που καλλιεργείται και επισημαίνουν πως μοναδικός στόχος είναι η κερδοφορία των εμπλεκόμενων ομίλων, σε βάρος του λαού που θα τη χρηματοδοτήσει από την τσέπη του. Παράλληλα, επισημαίνεται ο κίνδυνος μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας μας στους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων ενέργειας στην περιοχή. Τέλος, επισημαίνεται πως μόνο με ένα διαφορετικό σύστημα μπορεί ο λαός πραγματικά να επωφεληθεί από τις πλουτοπαραγωγικές που βρίσκονται στη χώρας μας:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες, συνεχίζει την παράδοση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Κυβέρνηση και αστοί αναλυτές προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα ψεύτικων προσδοκιών ότι θα έχει ο λαός μας τεράστια οφέλη ώστε να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των εργαζομένων της περιοχής στα σχέδια καταλήστευσης του ενεργειακού πλούτου της χώρας μας.

Όμως η πραγματικότητα είναι πως το μόνο που εξασφαλίζεται είναι η απρόσκοπτη κερδοφορία των ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων. Την ίδια στιγμή ο λαός καταδικάζεται σε ενεργειακή φτώχεια καθώς στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, θα πληρώνεται ολοένα και ακριβότερα η χρήση της. Αντίστοιχα ο λαός θα χρυσοπληρώνει και όποιες υποδομές γίνουν για τις ανάγκες της εξόρυξης και της μεταφοράς της Ενέργειας.

Επιπλέον, αποκρύπτεται η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια του έλεγχου των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους και των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, ειδικά μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, αλλά και μεταξύ περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ κ.ά. Αυτό αποδεικνύεται και με τις πρόσφατες εξελίξεις με την κυπριακή ΑΟΖ, τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής άρχουσας τάξης και τις απειλές για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες που δεν της ανήκουν με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό της Κρήτης να μην τσιμπήσει στο επιχείρημα της δήθεν δίκαιης ή βιώσιμης ανάπτυξης που τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν.

Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού, μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης όπου τα μέσα παραγωγής, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι εγχώριες πηγές Ενέργειας, τα μέσα παραγωγής και διανομής της Ενέργειας θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Ένας τέτοιος δρόμος ανάπτυξης προϋποθέτει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: