Μετανάστες πήραν ξύλα από καφενείο για να ζεσταθούν κι άφησαν λεφτά στον ιδιοκτήτη

Σήμείωμα με τους λόγους της πράξης του και ένα φάκελο με 10 ευρώ άφησε η ομάδα των μεταναστών που είχε μόλις φτάσει από Τουρκία.

Ο βαρύς χειμώνας φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είτε στεγάζονται σε κάποια από τα στρατόπεδα ανά την επικράτεια, είτε περιπλανιώνται μέσα στο κρύο, προσπαθώντας να βρουν κάθε τρόπο να ζεσταθούν. Έτσι λοιπόν, στη Νέα Βύσσα της Θεσσαλονίκης, όπου χθες η θερμοκρασία είχε πέσει κάτω από το μηδέν, ομάδα μεταναστών πήρε δυο τσουβάλια με ξύλα που βρίσκονταν έξω από κλειστό εκείνη την ώρα καφενείο και τα έκαψε σε κοντινό σημείο.

Όπως περιέγραψε ο ιδιοκτήτης του καφενείο σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, αντιλήφθηκε ένα σημείωμα στα αγγλικά, το οποίο έδωσε σε γείτονά του να το μεταφράσει, ενώ βρήκε κι έναν φάκελο στον οποίο περιέχονταν δέκα ευρώ, τα οποία οι μετανάστες ζητούσαν να αποδεχθεί ως αντάλλαγμα για τα τσουβάλια, εξηγώντας πως ήλθαν χθες από την Τουρκία και χρειάζονταν τα ξύλα για να ζεσταθούν στο κρύο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από το καφενείο του περνούν κάθε μέρα πολλοί μετανάστες, χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα μπορούσε να κατηγορήσει κανείς τους ανθρώπους, ακόμα κι αν έκλεβαν τα ξύλα για να επιβιώσουν στις τσουχτερές θερμοκρασίες. Το γεγονός όμως ότι ακόμα και πάνω στην απόλυτη απελπισία τους θέλησαν να απολογηθούν για την πράξη τους και να αποζημιώσουν όσο γινόταν τον ιδιοκτήτη, δείχνει πόσο απάνθρωπες είναι οι κραυγές όσων αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες συλλήβδην ως “εγκληματικά στοιχεία” και “εισβολείς”. Αλλά δείχνει και την απανθρωπιά ενός συστήματος που αφήνει ανθρώπινα πλάσματα να παλεύουν με τα στοιχεία της φύσης χωρίς καμία βοήθεια.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: