“Mας σκοτώσατε!” – Διαδηλώσεις σε όλη την Ιταλία για το θάνατο δύο μαθητών εν ώρα υποχρεωτικής εργασίας σε ιδιώτες

Στο πλευρό των μαθητών στο Τορίνο που πραγματοποιούν κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας βρέθηκε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.

Στην 6η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, το μέλλον για τους τωρινούς και αυριανούς εργαζόμενους είναι κοινό: Εκμετάλλευση από τη νπιο τρυφερή ηλικία, αμοιβές πολύ κατώτερες των αναγκών και δουλειά μέχρι θανάτου – κυριολεκτικά για χιλιάδες θύματα “εργατικών ατυχημάτων στην Ιταλία, 1221 μόνο για το 2021. Στον ατελείωτο κατάλογο των εργοδοτικών εγκλημάτων ήρθαν με το καλημέρα της νέας χρονιάς να προστεθούν τα ονόματα δύο μαθητών μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα: Εκείνα του 18χρονου Λορέντσο Παρέλι, που έχασε τη ζωή του την τελευταία μέρα της μαθητείας του σε επιχείρηση, όταν τον καταπλάκωσε σωλήνας, και του 16χρονου Τζουζέπε Λενότσι, που σκοτώθηκε σε τροχαίο την ώρα που με εταιρικό βανάκι πήγαινε σε σπίτι πελάτη για υδραυλική επισκευή.

Foto LaPresse/Marco Alpozzi
16 febbraio 2022 Pechino, Cina
sport
XXIV Giochi olimpici invernali – Short Track – 1500 m D – Quarti
Nella foto: FONTANA Arianna
Photo LaPresse/Marco Alpozzi
February 16, 2022 Beijing, China
sport
Beijing 2022 Winter Olympic Games – Short Track – Women’s 1500m – Quarterfinals
In the pic: FONTANA Arianna

Η λεγόμενη “εναλλαγή σχολείου-εργασίας” υποχρεωτική για όλους τους Ιταλούς μαθητές των τελευταίων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το 2015 και μετά, προβλέπει την απλήρωτη παροχή εργασίας σε δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, από 90 ως 210 ώρες ανάλογα με τον τύπο λυκείου που παρακολουθούν (γενικό ή επαγγελματικό) κι αποτελεί μάλιστα προϋπόθεση για να συμμετάσχουν στις απολυτήριες εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς. Οι κυριολεκτικά τραγικές συνέπειες αυτής της ακραία εκμεταλλευτικής πρακτικής, (η οποία ισχύει και στη χώρα μας για την επαγγελματική εκπαίδευση και γίνονται ποικίλες προσπάθειες να εισαχθεί και στα γενικά λύκεια) έχουν βγάλει εδώ και εβδομάδες στους δρόμους τους μαθητές της γειτονικής χώρας, που με πολύμορφες κινητοποιήσεις ζητούν παραίτηση του υπουργού παιδείας Μπιάνκι και κατάργηση του νόμου 107 περί “εναλλαγής σχολείου εργασίας”. Χθες πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε 40 πόλεις, ανάμεσά τους στη Ρώμη, το Τορίνο και τη Νάπολι, όπου μαθητές ντυμένοι εργάτες βρέθηκαν έξω από την τοπική έδρα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, βαμμένοι με κόκκινη μπογιά και πλακάτ όπου αναγραφόταν στην τοπική ναπολιτάνικη διάλεκτο “Μας σκοτώσατε-Τα χέρια μας είναι λερωμένα από το αίμα σας”. Στο Τορίνο μαθητές επιχείρησαν να καταλάβουν την έδρα της Confindustria, του πανίσχυρου ιταλικού ΣΕΒ, κι απωθήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής με χρήση χημικών και γκλομπ.

Στο Τορίνο βρέθηκε σε ένδειξη αλληλεγγύης και μαθητής από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, όπου συμμετείχε σε συνέλευση μαθητών σε λύκειο της πόλης, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο των μαθητών στο βωμό της εκμετάλλευσης. Όπως σημειώνεται και στην ανάρτηση του mathites.gr στο Ίνσταγκραμ, “οι μαθητές σε Ελλάδα και Ιταλία έχουν πείρα, ξέρουν πως μόνο μέσα από τους αγώνες τους θα κατακτήσουν τα δικαιώματά τους!”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: