Λιάνα Κανέλλη – Μια χώρα που την έλεγαν Γιουγκοσλαβία και η σύγχρονη Αντιγόνη στη Χάγη! (ΒΙΝΤΕΟ)

O Μιλόσεβιτς δικάστηκε στη Χάγη…Εκεί βρέθηκε μια Ελληνίδα δημοσιογράφος που είχε την τόλμη να καταθέσει την αλήθεια. Ήταν η Λιάνα Κανέλλη….Εκεί που είχε πει στους δικαστές ότι εύχεται, ελπίζει αλλά δεν πιστεύει ότι η Ευρώπη θα ξαναζήσει τέτοιο πόλεμο. Δυστυχώς δικαιώθηκε. Η Ουκρανία όπως εξηγεί είναι η συνέχεια της Γιουγκοσλαβίας…

Βράδυ 24ης Μαρτίου 1999…Η διάλυση μιας χώρας μόλις ξεκινά. Ήταν μια χώρα που την έλεγαν Γιουγκοσλαβία…Οι «πολιτισμένοι» της Δύσης αποφάσισαν ότι έπρεπε να την διαλύσουν. Το έκαναν μεθοδικά και στο τέλος σκληρά, χρησιμοποιώντας τη δύναμη των όπλων αδιακρίτως.Οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία είχαν συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη. Όχι και την κυβέρνηση Σημίτη…

Η «πολιτισμένη Δύση» σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα βρίσκει τον αποδοπομπιαίο τράγο. Στην Γιουγκοσλαβία ήταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς…

Δικάστηκε στη Χάγη…Εκεί βρέθηκε μια Ελληνίδα δημοσιογράφος που είχε την τόλμη να καταθέσει την αλήθεια. Ήταν η Λιάνα Κανέλλη.

Η δίκη έγινε το 2004. Είκοσι χρόνια μετά η Σύγχρονη Εποχή εκδίδει σε μορφή βιβλίου ολόκληρη την κατάθεση της.

Η Λιάνα Κανέλλη είναι η «Αντιγόνη στη Χάγη». Στο στούντιο του militaire channel εξιστορεί όσαν έγιναν τον Οκτώβριο του 2004 στη Χάγη. Εκεί που είχε πει στους δικαστές ότι εύχεται, ελπίζει αλλά δεν πιστεύει ότι η Ευρώπη θα ξαναζήσει τέτοιο πόλεμο. Δυστυχώς δικαιώθηκε. Η Ουκρανία όπως εξηγεί είναι η συνέχεια της Γιουγκοσλαβίας.

Η Λιάνα Κανέλλη πάντα με λόγο καθαρό ξεκινά από τις φλόγες της Γιουγκοσλαβίας και φθάνει στην επικίνδυνη σημερινή πραγματικότητα. Δεν κρύβει τη βαθιά της ανησυχία ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να εμπλακεί στην πολεμική παράκρουση.

Δείτε το βίντεο:

Η περίληψη του βιβλίου ντοκουμέντο:

Η για πρώτη φορά ολόκληρη απόδοση και δημοσίευση στα ελληνικά ενός δικαστικού κειμένου, με βαθιά, όμως, πολιτική απόχρωση, αυτού της κατάθεσης της Λιάνας Κανέλλη στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη, συνιστά μία αντικειμενική πρωτοτυπία, αλλά και μία προσφορά με πολλούς αποδέκτες. Όλους εκείνους που δεν ξεχάσανε και όλους εκείνους που δεν ξέρουν και αποζητούν να μάθουν την αλήθεια. Την αλήθεια όχι μόνο για το τι συνέβη τη μέρα της κατάθεσης, εκείνη τη φθινοπωρινή μέρα του Οκτώβρη του 2004 στη Χάγη, αλλά και για το τι συνέβη τις 78 μέρες της άνοιξης του 1999 στο Βελιγράδι, που τις μετέτρεψαν μονομιάς σε σκοτεινό χειμώνα οι ΝΑΤΟϊκοί επιδρομείς. Αποδέκτες είναι όσοι πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν για την ειρήνη μέσα από το δρόμο της αντιπαράθεσης με τον καπιταλισμό, που κυοφορεί και γεννά τον πόλεμο. Το περιεχόμενο της παρούσας έκδοσης αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού λαού. Είναι, όμως, και κάτι περισσότερο· είναι η αποκάλυψη και διάσωση στη συλλογική μνήμη μίας ιστορίας για μία μοντέρνα Αντιγόνη ενώπιον ενός σύγχρονου Κρέοντα υπό τη μορφή της σύνθεσης ενός Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η ιστορία έλαβε χώρα στη Χάγη δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά από την πρώτη Αντιγόνη του Σοφοκλέους, άγνωστο πόσα χρόνια πριν την επόμενη Αντιγόνη, που θα προκύψει ως ανάγκη των καιρών για αντίσταση, αγώνα, αμφισβήτηση απέναντι στους μελλοντικούς Κρέοντες μέχρι αυτοί να ηττηθούν οριστικά.

Αναδημοσιεύεται από το militaire.gr

 

Δείτε ακόμα:

«Αντιγόνη στη Χάγη» – Για πρώτη φορά στα ελληνικά ολόκληρη η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (ΒΙΝΤΕΟ)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: