Κόβουν το νερό λόγω χρεών εν μέσω πανδημίας στην Καβάλα – Αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης

“Να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο η ΔΕΥΑΚ να σταματήσει τις διακοπές νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για όσο διαρκεί η πανδημία.” απαιτεί η Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας.

Μπορεί η κυβέρνηση να μην κουράζεται να μας υπενθυμίζει να “πλένουμε τα χέρια μας πολύ σχολαστικά”, ωστόσο οι εκπρόσωποί της πολιτικής της στην τοπική διοίκηση αφήνουν νοικοκυριά χωρίς νερό, κάτι που είναι απαράδεκτο υπό κανονικές συνθήκες, πολλώ δε μάλλον σε μια εποχή που η προσωπική υγιεινή είναι τόσο ζωτικής σημασίας.

Ο λόγος για τη ΔΕΥΑΚ στην Καβάλα, που κόβει το νερό λόγω χρεών σε νοικοκυριά, μη λογαριάζοντας τις απόλυτα δραματικές συνθήκες που βιώνουν οικογένειες στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, κι αντιμετωπίζοντας το νερό ως ένα ακόμα εμπορεύσιμο αγαθό. Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση βρίσκεται η Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας, που απηύθυνε επιστολή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη των παρατάξεων επισημαίνοντας πως “στην προσπάθειά της η ΔΕΥΑΚ να ανταπεξέλθει στην αδιέξοδη πολιτική για τα λαϊκά στρώματα, αλλά και για τη συνέχιση της λειτουργίας της με την πολιτική της ανταποδοτικότητας, στερεί ένα βασικό αγαθό για την επιβίωση, αλλά και απαραίτητο για την τήρηση των βασικών κανόνων υγείας και ασφάλειας των νοικοκυριών αυτών και όσων έχουν επαφές μαζί τους”.

Για το λόγο αυτό, η ΛΑΣΥ απαιτεί: “Να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο η ΔΕΥΑΚ να σταματήσει τις διακοπές νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για όσο διαρκεί η πανδημία. Το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για διαγραφή χρεών συμπολιτών μας που ούτε έχουν, ούτε μπορούν να πληρώσουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΥΑΚ. Να ληφθεί επίσης απόφαση για μειώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη ΔΕΥΑΚ κατά 50% σε ΑμεΑ, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, σε ανέργους, σε χαμηλοσυνταξιούχους”.

Πέραν αυτών θέτει μια σειρά αιτήματα, όπως:

  • Ενιαίο Κρατικό Φορέα Διαχείρισης του Νερού που θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, που θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.
  • Έλεγχο και μέριμνα για την προστασία των νερών από τη βιομηχανική ρύπανση, για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων όμβριων υδάτων της πόλης.
  • Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων.
  • Πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στην υπηρεσία ύδρευσης – αποχέτευσης.
  • Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της οδηγίας της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Άμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: