ΚΚΕ: Επιβεβαιώνεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπηρετούσε την πραγματική επίλυση των διαφορών, αλλά μόνο την ΝΑΤΟϊκή προοπτική της γείτονος

Οι τελευταίες εξελίξεις εκθέτουν τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίστηκε τη ΝΑΤΟϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας…όσο και τη ΝΔ και τα αλλά κόμματα που από τη μια ψάρευαν στα θολά κι επικίνδυνα νερά του εθνικισμού και από την άλλη αποσιωπούσαν τον πραγματικό ΝΑΤΟϊκό χαρακτήρα της συμφωνίας.

Σε ανακοίνωσή του, για τις δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει τα εξής:

«Οι αναφορές της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπηρετούσε την πραγματική επίλυση των διαφορών των δυο χωρών, αλλά τελικά μόνο την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ που έχει αποδειχθεί ως ο βασικός παράγοντας της αποσταθεροποίησης και της τροφοδότησης του εθνικισμού στα Βαλκάνια. 

Οι τελευταίες εξελίξεις εκθέτουν τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίστηκε τη ΝΑΤΟϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, στο όνομα δήθεν της εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών στο πλαίσιο της “συμμαχίας”, όσο και τη ΝΔ και τα αλλά κόμματα που από τη μια ψάρευαν στα θολά κι επικίνδυνα νερά του εθνικισμού και από την άλλη αποσιωπούσαν τον πραγματικό ΝΑΤΟϊκό χαρακτήρα της συμφωνίας. Άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ εξελίσσεται σε πρωτοπαλίκαρο των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και στα Βαλκάνια, όπως αποδείχθηκε και με τη στάση της για την είσοδο του προτεκτοράτου του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Ένταση στις σχέσεις Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας προκάλεσαν οι δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας της σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα αντί για «Βόρεια Μακεδονία», ως «Μακεδονία», επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι η ΝΑΤΟϊκή Συμφωνία των Πρεσπών κάθε άλλο παρά έβαλε φρένο στον αλυτρωτισμό.

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός.

Σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αφού αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου», σημειώνει ότι, «η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα μίλησε το μεσημέρι της Κυριακής 12 Μάη στο κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου. Η Αλβανική πλευρά υποστηρίζει ότι η σημερινή συγκέντρωση έγινε για προεκλογικούς λόγους.

Ωστόσο η χρονική συγκυρία αυτής της ομιλίας που προκάλεσε τη δυσφορία της Ελληνικής κυβέρνησης, συμπίπτει με μια χρονική περίοδο που η όξυνση του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών κέντρων και στα Ευρωατλαντικά σχέδια βάζουν νέα φωτιά στα Βαλκάνια.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: