Κατέρρευσε τοίχος στις φυλακές Ιτζεδίν – Σε άμεσο κίνδυνο το μνημείο

Οι έντονες βροχοπτώσεις τον διάβρωσαν με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν τα δομικά του στοιχεία με κίνδυνο πια να καταρρεύσει ολοκληρωτικά. 

Η εξωτερική ματιά στο μνημείο ξεγέλασε τις πρώτες μέρες μετά την θεομηνία που έπληξε τα Χανιά. Δυστυχώς τα πράγματα δεν ήταν το ίδιο και στο εσωτερικό του μνημείου. Το φρούριο άρχισε να καταρρέει και απ’ ό,τι φαίνεται με γοργούς ρυθμούς από εδώ και πέρα.

Τμήμα του τοίχου που διαχωρίζει την εξωτερική αυλή της φυλακής με τον βόρειο προμαχώνα, κατέρρευσε στην δυτική του πλευρά σε δύο σημεία. Οι έντονες βροχοπτώσεις τον διάβρωσαν με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν τα δομικά του στοιχεία με κίνδυνο πια να καταρρεύσει ολοκληρωτικά.
Παράλληλα νέες καταρρεύσεις παρατηρήθηκαν στον εξωτερικό τοίχο, κοντά στην κεντρική είσοδο, στο διοικητήριο και πτώσεις πολλών σοβάδων.

Αναμφίβολα, η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την ευρύτερη περιοχή των Χανίων δεν ήταν από τις συνηθισμένες, μα τούτο το μνημείο συνεχίζει να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Ας θυμηθούμε την κατάρρευση τμήματος του προμαχώνα του και μέρους του τοίχου που τον συγκρατούσε από την ανατολική πλευρά τον Μάρτιο του 2017. Και τόσες άλλες καταρρεύσεις κατά καιρούς.

Αφημένο στην τύχη του το μνημείο μέρα με την μέρα εξαφανίζεται. Ευρισκόμενο στα χέρια της ΕΤ.Α.Δ. (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου) είναι αδύνατον να παρέμβει ο οποιοσδήποτε αρμόδιος φορές ή υπηρεσία αρχαιοτήτων.

Ο σύλλογος < Ιτζεδίν απόγονοι πολιτικών κρατούμενων των Φυλακών Καλαμίου>αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τη διάσωση και την αξιοποίηση του ιστορικού χώρου του Ιτζεδίν. αλλά και του ιστορικού αρχείου. Είναι αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, η ευαισθητοποίηση Αρχών και φορέων προς την κατεύθυνση της αποδέσμευσης του Ιτζεδίν από την ΕΤ.Α.Δ. (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου) και της εξασφάλισης των απαραίτητων πόρων για τη διάσωση, την ανάδειξη και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού και διδασκαλίας της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας. Έναν χώρο ανοιχτό και επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μουσείο, αλλά και να φιλοξενήσει συνέδρια, εκθέσεις και ποικίλες εκδηλώσεις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές. Ας νοιαστούμε για να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη στους καιρούς των μεγάλων εκπτώσεων, που η πολιτισμική και εθνική μας ταυτότητα δοκιμάζονται με κίνδυνο την παρακμή και την εξαφάνιση κάθε στοιχείου που μας χαρακτηρίζει ως λαό.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: