Καταγγελία των εργαζομένων του Υπουργείου Ανάπτυξης

Άθλιες οι συνθήκες εργασίας στο κτήριο της Κάνιγγος, επικίνδυνες για εργαζόμενους, επισκέπτες και περαστικούς

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται το Δελτίο Τύπου των εργαζομένων του Υπουργείου Ανάπτυξης στις Γενικές Γραμματείες της Βιομηχανίας και του Εμπορίου, που εδρεύουν στο κτήριο της πλατείας Κάνιγγος. Πρόκειται για μια ακόμα καταγγελία για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την επικινδυνότητα για τους επισκέπτες και τους περαστικούς, πέρα από τους εργαζόμενους. Όπως αναφέρουν οι τελευταίοι, εδώ και 10 χρόνια “έχουν γραφεί σειρά ανακοινώσεων και ενημερωτικών αναφορικά με τα προβλήματα αυτά, έχουν διατυπωθεί αιτήματα και προτάσεις είτε εγγράφως, είτε σε συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες, είτε σε κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όλα με στόχο την εξασφάλιση του αυτονόητου, δηλαδή των κατάλληλων συνθηκών εργασίας όπως αρμόζει στον 21ο αιώνα. Έχουν γίνει καταγγελίες, έχει επιδοθεί εξώδικο, έχουμε ενημερώσει την επιθεώρηση εργασίας σε δύο περιστατικά”.

Οι εργαζόμενοι θα παρουσιάσουν αύριο, Τετάρτη, 29/3/2023. στις 11:00, το Δελτίο Τύπου σε κοινή Γενική Συνέλευση των δύο σωματείων που θα γίνει στο ισόγειο του κτηρίου.

Όπως ενημερωθήκαμε μάλιστα, πριν προλάβει να στεγνώσει το ηλεκτρονικό μελάνι του Δελτίου Τύπου, έπεσε τζάμι από τον 4ο όροφο στο οδόστρωμα, στην πρόσοψη του Υπουργείου, και θρυμματίστηκε, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Ακολουθεί ολόκληρη η καταγγελία, καθώς και το αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό

Αθήνα, 28/03/2023

Στο πλαίσιο της διαχρονικής προσπάθειας των Σωματείων μας να εξασφαλιστούν ασφαλείς και αξιοπρεπείς χώροι εργασίας, οφείλουμε να αναδείξουμε, για άλλη μία φορά, τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν στην ασφάλεια και υγιεινή στο κτήριο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επί της πλατείας Κάνιγγος και προχωρούμε στην δημοσιοποίηση του παρόντος Δελτίου Τύπου.

Από το 2013 μέχρι και σήμερα έχουν γραφεί σειρά ανακοινώσεων και ενημερωτικών αναφορικά με τα προβλήματα αυτά, έχουν διατυπωθεί αιτήματα και προτάσεις είτε εγγράφως, είτε σε συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες, είτε σε κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όλα με στόχο την εξασφάλιση του αυτονόητου, ήτοι των κατάλληλων συνθηκών εργασίας όπως αρμόζει στον 21ο αιώνα. Έχουν γίνει καταγγελίες, έχει επιδοθεί εξώδικο, έχουμε ενημερώσει την επιθεώρηση εργασίας σε δύο περιστατικά. Έχουμε συγκεντρώσει ένα μεγάλο αρχείο εγγράφων και φωτογραφικού υλικού.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε προβεί εκ νέου σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, καταδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, το γεγονός της υποβάθμισης από την πολιτική εξουσία όλων των υπηρεσιών καθώς και το γεγονός πως ο χώρος εργασίας μας δίνει την εικόνα ότι έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του. Συνέπεια της ανωτέρω υποβάθμισης, είναι εργαζόμενοι/χρήστες των υπηρεσιών καθώς και πολίτες που τυχαίνει να διέρχονται πλησίον του κτιρίου να είναι αντιμέτωποι με κινδύνους για την σωματική τους ακεραιότητα, συνθήκη που έχουμε καταγγείλει πολλάκις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Ειδικότερα, την στιγμή που καλούμαστε να αξιολογήσουμε και να αξιολογηθούμε ως ατομικότητες σε ένα σύστημα αξιολόγησης αφαιρετικό, γενικόλογο, εκδικητικό που δεν περιλαμβάνει την καταγραφή και λειτουργία των υπαρχουσών δομών καθώς και την προϊούσα υποστελέχωση των Υπηρεσιών μας, προχωρούμε εμείς, που καλούμαστε καθημερινά να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον και  να είμαστε συνεπείς στα υπαλληλικά μας καθήκοντα, στην αξιολόγηση των πολιτικών τους που έχουν οδηγήσει ουσιαστικά στην διάλυση των δομών μας και όπως θα διαπιστώσετε και εσείς,  οι πολιτικές και οι δράσεις των πολιτικά αρμοδίων κρίνονται επιεικώς  ανεπαρκείς.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται υφιστάμενα προβλήματα που αφορούν στην υγιεινή και ασφάλεια στον χώρο εργασίας μας και, εντός του οποίου καλούμαστε να εκπληρώνουμε τα καθήκοντά μας, συνοδευόμενα και από φωτογραφικά πειστήρια και ειδικότερα:

  • Ενημερωθήκαμε αρμοδίως ότι δεν υπάρχει επικαιροποιημένη μελέτη Πυρασφάλειας του κτιρίου και ο χώρος στερείται πιστοποιητικού Πυρασφάλειας. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι απαράδεκτο, σε ένα χώρο όπου φιλοξενεί καθημερινά εκατοντάδες υπαλλήλους και επισκέπτες, το θέμα της πυρασφάλειας να έχει υποβαθμιστεί και να μην καλύπτονται οι προϋποθέσεις και οι υποχρεώσεις των σχετικών διατάξεων. Καλούμε την πολιτική ηγεσία να μας πληροφορήσει επίσημα αν και για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η σοβαρή ολιγωρία σε βασικό ζήτημα ασφάλειας στο χώρο εργασίας.
  • Περαιτέρω, στο εν λόγω κτίριο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ολοκληρωμένος προσεισμικός έλεγχος. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί μόνο το πρώτο στάδιο του ανωτέρω ελέγχου, δηλαδή ο οπτικός έλεγχος, χωρίς να έχει γίνει ο παρεμβατικός έλεγχος στις υποδομές του κτιρίου. Το κτίριο είναι πολύ παλιό και φιλοξενεί καθημερινά μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
  • Κομβικό ζήτημα, σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού είναι η ανεπάρκεια εξόδων διαφυγής, λόγω της τοποθέτησης φοριαμών και άλλων αντικειμένων σε διαδρόμους, πλησίον κλιμακοστασίων ή στις βοηθητικές εξόδους του κτιρίου που αποτελούν εν δυνάμει εμπόδια στην εκκένωση του κτιρίου.
  • Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί χημείο στο οποίο δεν υπάρχει ρελέ διαφυγής, ενώ έχει σημειωθεί διαρροή ρεύματος. Στο χημείο υπάρχουν εύφλεκτες αλλά και εν δυνάμει εκρηκτικές ουσίες. Επιπλέον, στην αποθήκη του χημείου που βρίσκεται στο πρώτο υπόγειο του κτιρίου δεν υπάρχει εξαερισμός, ούτε σύστημα πυρόσβεσης. Η πόρτα είναι μια απλή ξύλινη, και όχι ειδική πόρτα ασφαλείας. Οι ουσίες φυλάσσονται σε γυάλινες φιάλες σε ράφια ντέξιον χωρίς στοπ, με κίνδυνο σε μια περίπτωση σεισμού, ακόμα και μικρής κλίμακας, να πέσουν και να σπάσουν. Επιπλέον, δεν υπάρχει ουσιαστική ασφάλεια που να αποτρέπει την κλοπή των σχετικών χημικών ουσιών. Τα προβλήματα αυτά έχουν γνωστοποιηθεί στη διοίκηση και εγγράφως.
  • Όπως έχουμε διαπιστώσει, στο κτήριο του Υπουργείου της πλατείας Κάνιγγος, δημιουργείται περιοδικά σοβαρό πρόβλημα στην  λειτουργία των ανελκυστήρων. Έχει συμβεί καθ’ επανάληψη ακόμα και να βρίσκεται σε λειτουργία ένας ανελκυστήρας για την εξυπηρέτηση εκατοντάδων χρηστών, ενώ οι υπόλοιποι επτά να μην λειτουργούν. Έχουμε καταγγείλει πολλές φορές αυτήν την ζοφερή πραγματικότητα, όπου άνθρωποι μεγάλης ηλικίας ή και με σοβαρά προβλήματα υγείας αναγκάζονται καθημερινώς να  ανεβοκατεβαίνουν πέντε και έξι ορόφους με τις σκάλες. Η πολιτική ευθύνη γι αυτή τη κατάσταση είναι μεγάλη, καθώς το αρμόδιο τμήμα, απογυμνωμένο από σχετικές αρμοδιότητες, δεν είναι σε θέση να προχωρεί σε σύναψη σχετικών συμβάσεων για την προμήθεια ανταλλακτικών και ως εκ τούτου, ακολουθείται μία γραφειοκρατική και δαπανηρή, σε χρόνο, διαδικασία.
  • Το δεύτερο υπόγειο του κτιρίου βρίσκεται σε άθλια κατάσταση (κατεστραμμένα υλικά, παραπεταμένο αρχείο, υγρασίες). Οι κολώνες του κτιρίου είναι εκτεθειμένες σε νερό που λιμνάζει και πρέπει να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τα λιμνάζοντα ύδατα στη στατικότητα του κτιρίου, ο βαθμός επάρκειας της αποστράγγισης και η επίπτωση στην υγιεινή.
  • Απτά προβλήματα τα οποία ενέχουν κινδύνους τόσο για τους υπαλλήλους, όσο και για τους εξυπηρετούμενους ή διερχόμενους πολίτες είναι:
    • Οι εκατοντάδες υαλοπίνακες του κτιρίου συγκρατούνται από στόκο, ο οποίος σε πολλά σημεία είτε έχει ξεραθεί, είτε έχει πέσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν εργαζόμενοι και περαστικοί από ενδεχόμενη πτώση τους.
    • Υπάρχουν πολλές πρόχειρες και κακές κατασκευές όπως κομμένα τζάμια από τα οποία περνάνε σωλήνες κλιματισμού (με τρύπες τις οποίες μονώνουν ποικιλοτρόπως οι συνάδελφοι) ή πρόχειρη στήριξη μονάδων κλιματισμού πάνω σε κουφώματα.
    • Πολλά ξύλινα ρολά, ξύλινα πατζούρια και κουφώματα είναι σε μεγάλο βαθμό διαλυμένα ή σάπια.
    • Οι τουαλέτες του κτιρίου βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής αλλά και ασφάλειας. Δεν φτάνει που κάποιες τουαλέτες δεν λειτουργούν καθόλου, αλλά και αυτές που λειτουργούν έχουν σπασμένα πλακάκια, παράθυρα έτοιμα να καταρρεύσουν πάνω σε αυτούς που τις χρησιμοποιούν, γυμνά καλώδια, σκουριασμένα και σάπια καζανάκια, παμπάλαιες σωληνώσεις και χαλασμένους λαμπτήρες.
    • Πολλά καλύμματα των φωτιστικών οροφής είτε απουσιάζουν πλήρως ή δεν στηρίζονται επαρκώς.
    • Υπάρχουν σπασίματα στις μαρμάρινες επικαλύψεις του μπαλκονιού του 6ου ορόφου, ενώ δεν γνωρίζουμε αν και πότε έχουν ελεγχθεί τα στηθαία της ταράτσας.
    • Πρόσφατα, σε έντονη βροχόπτωση το νερό που έτρεχε εσωτερικά του εξαώροφου κτιρίου από τους αρμούς διαστολής έφτασε μέχρι τον τρίτο όροφο. Περαιτέρω, στην οροφή του έκτου ορόφου είναι εμφανή τα σημάδια από υγρασία. Θυμίζουμε ότι προ ολίγων ετών η κακή μόνωση της ταράτσας του κτιρίου δημιούργησε συσσώρευση υγρασίας με αποτέλεσμα να αποκολληθούν μεγάλα τμήματα της οροφής και από τύχη δεν είχαμε τραυματισμό.
    • Εξέχουν παλιά κουτιά με πρίζες στα πατώματα και σέρνονται καλώδια στα πόδια μας.
  • Καταγγέλλουμε, επίσης, το γεγονός ότι απουσιάζει κρίσιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει τεχνικός ασφαλείας. Από το Γενάρη του 2023 δεν υπάρχει ηλεκτρολόγος σε ολόκληρο το κτήριο της πλατείας Κάνιγγος. Σημειώνεται ότι υπήρχε ηλεκτρολόγος αλλά συνταξιοδοτήθηκε το Δεκέμβριο του 2022. Εξάλλου, δεν υπάρχει ούτε υδραυλικός και οι συνεχείς βλάβες καλύπτονται με μια σύμβαση με εξωτερικό υδραυλικό.

Η εικόνα αυτή καταδεικνύει την πλήρη διαχρονική εγκατάλειψη των δομών μας από τις πολιτικές ηγεσίες, αναδεικνύει το ότι η ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών αντιμετωπίζεται σαν κόστος.

Στον αντίποδα, βρίσκονται οι προσπάθειες των υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίες σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση που λάβαμε από την Υπηρεσιακή Γραμματέα έχουν αποδώσει τα εξής στα τρία τελευταία χρόνια:

  1.       Ανασύσταση φακέλου
  2.       Τεχνική προμελέτη κτιρίου
  3.       Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4.       Ηλεκτρονική ταυτότητα
  5.       Οπτικός προσεισμικός έλεγχος

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, απαιτούμε:

  • Την έγγραφη διαβεβαίωση, μετά τους αναγκαίους ελέγχους, ότι το κτήριο της Κάνιγγος είναι πλήρως ασφαλές για τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες και τους περαστικούς.
  • Την άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών που αναφέραμε, καθώς και άλλων που θα προκύψουν από τον έλεγχο, χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία των εργαζομένων. Την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αναφορικά με τις επισκευές σε τζάμια, τουαλέτες, γείωση και ηλεκτρολογικό πίνακα που μας ανακοινώθηκαν. Την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών πυρασφάλειας και αντισεισμικής προστασίας.
  • Την απλοποίηση των διαδικασιών για την έγκαιρη προμήθεια ανταλλακτικών και βασικών υλικών συντήρησης με την προέγκριση κονδυλίου στο ύψος του μέσου όρου των αντίστοιχων δαπανών τα τελευταία πέντε χρόνια
  • Την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, λοιποί τεχνικοί) που απαιτούνται για τη συντήρηση ενός τόσο παλιού και απαιτητικού κτιρίου
  • Την προσθήκη στο οργανόγραμμα τεχνικού τμήματος που να μπορεί να προκηρύσσει έργα, και όχι μόνο υπηρεσίες και μελέτες.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (τέως ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ) ΤΟΜΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ τ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

3 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: