Καρδίτσα: Απόγνωση και θυμός για τη μεγάλη καταστροφή (ΦΩΤΟ)

Η Καρδίτσα δοκιμάστηκε για μια ακόμα φορά από τον συνδυασμό έντονων καιρικών φαινομένων με την ελλιπή αντιπλημμυρική υποδομή και την υποσυντήρηση των όποιων έργων υπάρχουν, με αποτέλεσμα τα ποτάμια να «σπάσουν» και το νερό να ξεχυθεί σε σπίτια, καταστήματα, χωράφια και δρόμους, να πάρει στο διάβα του ζωές και περιουσίες. Δεν ήταν αντικειμενικό να συμβεί, οι ευθύνες βαριές και χρόνιες σε κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση. 

Η εικόνα δυστυχώς γνώριμη και επαναλαμβανόμενη. Τα ζήσαμε και τα είδαμε στη φονική πλημμύρα της Μάνδρας, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, των νησιών του Ιονίου… και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Η Καρδίτσα, και αυτή, δοκιμάστηκε γα μια ακόμα φορά από την ανθρωποκτόνα καταστροφή, από τον συνδυασμό έντονων καιρικών φαινομένων με την ελλιπή αντιπλημμυρική υποδομή και την υποσυντήρηση των όποιων έργων υπάρχουν, με αποτέλεσμα τα ποτάμια να «σπάσουν» και το νερό να ξεχυθεί σε σπίτια, καταστήματα, χωράφια και δρόμους, να πάρει στο διάβα του ζωές και περιουσίες. Δεν ήταν αντικειμενικό να συμβεί, οι ευθύνες βαριές και χρόνιες σε κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση.

Ο «Ιανός», το όνομα του καιρικού φαινομένου, κτύπησε με σφοδρότητα αφήνοντας πίσω του τρεις νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές. Γνωστές πια και οι δικαιολογίες. Μετά την πλημμύρα έρχονται οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για «έντονο καιρικό φαινόμενο», η ίδια δικαιολογία και από Περιφέρεια και δήμους.

Είναι η ίδια η ΕΕ που δεν θεωρεί επιλέξιμα τέτοια έργα γιατί δεν αποφέρουν γρήγορα και μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Όλοι αυτοί είναι συνυπεύθυνοι για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και σχεδόν βιβλικών καταστροφών από καιρικά φαινόμενα τα οποία επιπρόσθετα έχουν γνωστοποιηθεί από την ΕΜΥ. Εξάλλου από την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση διά στόματος Νίκου Χαρδαλιά δήλωνε έτοιμη να αντιμετωπίσει τα καιρικά φαινόμενα που έφερνε ο «Ιανός».

Η «επόμενη μέρα» στην Καρδίτσα

Η απόγνωση και η οργή κυριαρχούν στην Καρδίτσα, αφού η πόλη για πολλά χρόνια στερείται αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, έργων και υποδομών.

Αυτές οι εγκληματικές παραλείψεις είναι υπεύθυνες για τους δύο νεκρούς στο νομό, τα χιλιάδες πλημμυρισμένα σπίτια, τις κατεστραμμένες καλλιέργειες, τα κατεστραμμένα καταστήματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Παλαμάς, μια κωμόπολη με χιλιάδες κατοίκους, αποκλείστηκε αφού όλοι οι δρόμοι που οδηγούν εκεί πλημμύρισαν και έγιναν απροσπέλαστοι.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, υπάρχουν σπίτια -κυρίως παλαιά- που έχουν υποστεί ζημιές στον φέροντα οργανισμό ή έχουν καταρρεύσει, ενώ πολύ μεγάλες είναι οι καταστροφές στις υποδομές και το οδικό δίκτυο της πόλης. Τεράστια είναι η ζημιά για τους αγρότες, καθώς χιλιάδες στρέμματα βαμβάκι έχουν βυθιστεί στο νερό. Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί μελίσσια, κοτέτσια, στάνες.

Ανάγλυφα περιγράφει την εικόνα η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ.

«Σε όλο το νομό έχουν κατακλυστεί από τα νερά χιλιάδες σπίτια, καταστήματα, οχήματα, οι δρόμοι, τα χωράφια, έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές οι υποδομές και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, άρδευσης, ενώ έχει αποκοπεί η συγκοινωνία μεταξύ πολλών περιοχών, αρκετά χωριά έχουν αποκλειστεί, κάποια εκκενώθηκαν, ενώ η πρόσβαση στα ορεινά χωριά του νομού είναι αδύνατη. Υπάρχουν νεκροί και αγνοούμενοι».

Μεγάλα είναι τα προβλήματα στις δομές Υγείας του νομού, με χαρακτηριστικότερα την καταστροφή του Κέντρου Υγείας Μουζακίου και την υπολειτουργία του Νοσοκομείου Καρδίτσας, αφού πλημμύρισαν ακόμα και τα χειρουργεία. «Αυτό το γεγονός και μόνο δείχνει την ανυπαρξία έργων υποδομής στις δημόσιες δομές Υγείας εν μέσω αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημίας», τονίζει χαρακτηριστικά η ΤΕ Καρδίτσας.

«Η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης και τα σύγχρονα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και αντιπυρικά έργα που πρέπει να γίνουν. Όμως για τη δική τους πολιτική αυτά τα έργα “κοστίζουν” και δεν αφήνουν επιχειρηματικό κέρδος και άρα δεν επιλέγονται! Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός, ακόμα και με τη ζωή του», αναφέρει, βάζοντας στο στόχαστρο τον κύριο υπεύθυνο, το καπιταλιστικό σύστημα.

Οι έμποροι σε απόγνωση

Μετά από 10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης και την πανδημία του κορονοϊού η καταστροφική πλημμύρα ήταν η χαριστική βολή για τους αυτοαπασχολούμενους της Καρδίτσας. Εκατοντάδες καταστήματα βυθίστηκαν στο νερό και τη λάσπη ισοπεδώνοντας ψυχικά τους καταστηματάρχες οι οποίοι βλέπουν ότι δύσκολα θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Και τα λίγα μαγαζιά περιμετρικά του κέντρου, που υπέστησαν λιγότερες ζημιές, θα δουν τους τζίρους τους να καταποντίζονται καθώς μαζί με τους εμπόρους καταστράφηκε ολοσχερώς και η αγροτική παραγωγή, που είναι η κινητήρια οικονομική δύναμη του νομού.

«Μέσα σε μια νύχτα οι περιουσίες μας και ό,τι με πολύ κόπο κρατούσαμε ζωντανό καταστράφηκαν καθώς το κέντρο της πόλης, που είναι και το κυρίως επίκεντρο των εμπορικών καταστημάτων, βυθίστηκε κάτω από νερό και λάσπη» αναφέρει χαρακτηριστικά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπόρων».

Την κατάσταση είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά κλιμάκια του ΚΚΕ που πραγματοποίησαν περιοδείες την Κυριακή.

Μέτρα για να μη χαθούν άλλες ζωές

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των πληγέντων εκφράζοντας την συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του.

Πέρα από αυτά καταθέτει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων για να μη θρηνήσει ξανά η Καρδίτσα καινούργιες ανθρώπινες απώλειες μιας και ο χειμώνα βρίσκεται μπροστά μας.

Απαιτεί συγκεκριμένα:

Άμεσα να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών, με την εξασφάλιση τροφής, υγειονομικής περίθαλψης, των μέσων προστασίας από την πανδημία, τη χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο χρειάζονται, μέχρι να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες τους.

Να κηρυχθούν όλες αυτές οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμοι, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την απάντληση των νερών από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές. Να υπάρξει άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης. Άμεσα να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση μεταξύ κατοικημένων περιοχών.

Να αποκατασταθούν άμεσα όλα τα λειτουργικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία. Να παρθούν έκτακτα μέτρα για τους κατοίκους του Μουζακίου, για την πρόσβασή τους σε δομές Υγείας, αφού κατέρρευσε το ΚΥ της περιοχής.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που πλήγηκαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια, να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, χωράφια, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, σπίτια και ο κόπος μιας ολόκληρης ζωής.

Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η υλοποίηση, η επιτάχυνση εκεί που ξεκίνησε η κατασκευή, όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων σε όλους τους δήμους της Θεσσαλίας, στον Πηνειό, στους παραποτάμους, χειμάρρους και ρέματα, να γίνουν άμεσα οι επεμβάσεις για τη διευθέτησή τους κύρια μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές, στα σημεία που το πλάτος τους μειώνεται αισθητά.

Η απόγνωση να μετατραπεί σε διεκδίκηση

Η θλίψη, η απόγνωση, η οργή είναι απολύτως αναγκαίο να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα για τη διεκδίκηση όλων εκείνων των έργων που θα λύσουν οριστικά το ζήτημα των καταστροφικών πλημμυρών που δεν έπληξαν πρώτη φορά τον Νομό Καρδίτσας.

Το ερώτημα που μπαίνει είναι αν το καπιταλιστικό σύστημα και οι πολιτικοί του εκφραστές του στην περιοχή είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα μεγάλης πνοής αντιπλημμυρικό έργο. Με συνδυασμένα έργα, έργα για την προστασία της αγροτικής παραγωγής, έργα ενίσχυσης των υποδομών.

Η απάντηση είναι απλή. Όχι μόνο δεν μπορεί, αλλά και δεν θέλει γιατί δεν εκτιμάει τίποτα που να μην έχει κέρδος. Και η ανθρώπινη ζωή στον καπιταλισμό δεν αποφέρει κέρδος παρά μόνο όταν πουλιέται στις «αγορές εργασίας». Για αυτό χρειάζεται να «σηκωθεί» ένα μεγάλο κίνημα διεκδίκησης από τους πληγέντες συντονισμένο με όσους χτυπήθηκαν από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην υπόλοιπη Ελλάδα για να διεκδικήσουν τη ζωή τους που τους στερεί με κάθε τρόπο το καπιταλιστικό σύστημα.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: