Γ. Παπαχρήστος: Ή υπομένεις τη λεκτική βία και γίνεσαι καλύτερος ή φεύγεις και κάνεις άλλο επάγγελμα

Η…αριστεία περνάει άραγε μέσα από καψόνια;
“Βία λεκτική ή σωματική υπάρχει σε όλους τους χώρους. Κι εκεί υπάρχουν δύο επιλογές. Ή κάθεσαι, υπομένεις και γίνεσαι καλύτερος, για να μην ξανασυμβεί αυτό ή σηκώνεσαι και φεύγεις και κάνεις ένα άλλο επάγγελμα.”

Στο πλαίσιο μιας συνολικής συζήτησης σχετικά με τις καταγγελίες για κακοποίηση και λεκτική βία στον καλλιτεχνικό χώρο -και όχι μόνο- η πρωινή εκπομπή του MEGA φιλοξένησε μια συζήτηση, όπου συμμετείχε μεταξύ άλλων ο μεγαλοδημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος από τα ΝΕΑ.

Στο τέλος της συζήτησης, ο Γ. Παπαχρήστος πήρε τον λόγο, λέγοντας τα εξής.

Βία λεκτική ή σωματική υπάρχει σε όλους τους χώρους. Εμείς δεν έχουμε υποστεί λεκτική βία στον χώρο της δημοσιογραφίας; Δε μας έχουν πετάξει χειρόγραφα στο καλάθι των αχρήστων, υποβιβάζοντάς μας ότι δεν μπορούμε να γράψουμε;

Εκεί, αγαπητοί μου συνομιλητές, υπάρχουν δύο επιλογές. Ή κάθεσαι, υπομένεις και γίνεσαι καλύτερος, για να μην ξανασυμβεί αυτό ή σηκώνεσαι και φεύγεις και κάνεις ένα άλλο επάγγελμα.

Όταν η παρουσιάστρια -που είναι και η ίδια νεαρή δημοσιογράφος- αντέδρασε και τον διέκοψε λέγοντας πως “δεν είναι έτσι” και πως το νεαρό της ηλικίας ή η απειρία στον κλάδο τους δεν είναι λόγος να υπομένει κανείς τον υποβιβασμό του από έναν μεγαλύτερο, πιο έμπειρο δημοσιογράφο, ο Γ. Παπαχρήστος επέμεινε:

Είναι ακριβώς έτσι. Ή κάθεσαι και το παλεύεις ή φεύγεις, δεν κάθεσαι να υπομένεις.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως η δημοσιογραφία δεν είναι χώρος παρθενών.

Ενώ στον αντίλογο πως δεν μπορούν 3-4 ηθοποιοί-θιασάρχες να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να δίνουν λόγο, απάντησε πως “οι 3-4 θιασάρχες αυτοί είναι όλο το ελληνικό θέατρο…”, δίνοντας την εντύπωση ότι δικαιολογεί τις πράξεις του ή τυχόν κακοποίηση και καψόνια προς τους νεότερους συναδέλφους τους, που τυγχάνουν να μην είναι αρκετά καλοί.

Με άλλα λόγια, ο Γ. Παπαχρήστος μας μιλάει για την… “ατομική ευθύνη” του θύματος, που πρέπει να βελτιωθεί στη δουλειά του, αλλιώς να αλλάξει επάγγελμα. Οι νεαροί ηθοποιοί, δημοσιογράφοι κτλ πρέπει να αντέξουν για να αποδείξουν την αξία τους. Ενώ οι δράστες της όποιας βίας -λεκτικής ή σωματικής- μένουν στο απυρόβλητο…

Ακολουθεί το επίμαχο απόσπασμα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: