Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ: Να ληφθούν άμεσα μέτρα πυροπροστασίας ενόψει του καύσωνα

Την λήψη άμεσων μέτρων πυροπροστασίας ενόψει του καύσωνα ζητά σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς τα υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Οικονομικών.

Την λήψη άμεσων μέτρων πυροπροστασίας ενόψει του καύσωνα ζητά σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς τα υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Οικονομικών.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου κατέθεσε Ερώτηση προς την κυβέρνηση ζητώντας να ληφθούν έκτακτα μια σειρά αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας της χώρας μας. Η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο, αν και βρισκόμαστε στη μέση σχεδόν της αντιπυρικής περιόδου εφαρμόζοντας για μια ακόμα χρονιά τον ίδιο αποτυχημένο και καταστρεπτικό για τα δάση και το περιβάλλον σχεδιασμό. Παρά τους πρόσφατους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, όσες έχουν ξεσπάσει έως τώρα τους διαψεύδουν. Ευθύνες επίσης έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αφού έχουν εφαρμόσει την ίδια πολιτική και ουδέποτε δέχτηκαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για την πυροπροστασία.

Παραμένει για μια ακόμα χρονιά η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, η ανύπαρκτη λήψη μέτρων διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων. Επίσης είναι γνωστά τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική, με μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την υποστελέχωση υπηρεσιών, με την ύπαρξη διαφορετικών εργασιακών σχέσεων πυροσβεστών, με προβλήματα τόσο στον επίγειο όσο και τoν εναέριο στόλο αφού τα αεροσκάφη “Canadair” έχουν ξεπεράσει τα σαράντα πέντε (45) χρόνια πτητικού έργου και αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ανταλλακτικά.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις το επόμενο διάστημα θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, συνθήκες που έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι αυξάνουν κατακόρυφα τον δείκτη επικινδυνότητας για την εκδήλωση καταστρεπτικών πυρκαγιών.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση δημοσίευσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μετακίνηση στρατιωτικών και πυροσβεστών για τη στελέχωση των οχημάτων του ΕΚΑΒ, αποδυναμώνοντας παραπέρα την Πυροσβεστική, όπως έκαναν άλλωστε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τη στελέχωση των αεροδρομίων της “Fraport” και των ιδιωτικοποιημένων αυτοκινητοδρόμων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η κυβέρνηση οφείλει να πάρει σήμερα, εκτάκτως, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών όπως:

– Να εξασφαλίσει την αναγκαία, ακόμα και έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αντιπυρικής περιόδου.

– Να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό.

– Να μονιμοποιήσει τώρα όλους τους πενταετείς, επταετείς και εποχικούς πυροσβέστες.

– Να καταργήσει την αδιανόητη υπερεργασία των πυροσβεστών με το πρόσχημα των “έκτακτων αναγκών” και τη διαρκή επίκληση μερικών και γενικών επιφυλακών για προληπτικούς λόγους.

– Να καταργήσει την αντιεπιστημονική διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, που ισχύει από το 1998 και διαχωρίζει την πρόληψη από την καταστολή της πυρκαγιάς.

– Να εφαρμόσει για τους πυροσβέστες ένα σύγχρονο μισθολόγιο, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής. Επίσης, να καθιερωθεί πενθήμερη βδομάδα εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.

– Να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των πυροσβεστών, μέσα από ένα τρίχρονο πλάνο εκπαιδευτικής διαδικασίας, που θα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική εκπαίδευση με αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και όλων των απαραίτητων μέσων και σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

– Να χορηγηθούν όλα τα συσσωρευμένα οφειλόμενα ρεπό στους πυροσβέστες.

– Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να ενισχύσει τις αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα, με βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς καθώς και των Δασαρχείων.

– Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο κρατικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης του ως μέσου, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.

– Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.

– Να γίνονται προσλήψεις στο εξής συνολικά για μόνιμες θέσεις με πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα και να καταργηθεί το αντιλαϊκό – αντεργατικό καθεστώς της εποχικής εργασίας.

– Να παρθεί πίσω η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την υλοποίηση όλων των παραπάνω προτάσεων;».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: