Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διαρροή των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού

“Προκύπτουν εύλογα και αναπάντητα ερωτήματα για το με ποιο τρόπο και κάτω από ποιες συνθήκες η κυβερνητική ευρωβουλευτής απέκτησε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών θα έπρεπε να κατέχουν”

Εάν προτίθεται να αναλάβει τις προφανείς -τουλάχιστον πολιτικές- ευθύνες που υπάρχουν για τη μη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για τη διερεύνηση των συνθηκών διαρροής των προσωπικών δεδομένων και για την απόδοση των ανάλογων διοικητικών ή και ποινικών ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους και τι μέτρα θα πάρει για να αποτραπεί κάθε πιθανότητα επανάληψης αντίστοιχου περιστατικού και για να προστατευτεί -όσο αυτό είναι δυνατό- η διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα από αντίστοιχες διαρροές προσωπικών δεδομένων, ρωτούν την υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης ΓκιόκαςΓιάννης ΔελήςΜαρία Κομνηνάκα και Βασίλης Μεταξάς, με Ερώτησή τους που κατέθεσαν προς την Νίκη Κεραμέως.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«Τεράστιο πολιτικό και νομικό ζήτημα έχει δημιουργήσει η διαρροή προσωπικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, που είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για τις προηγούμενες εκλογές.

Η διαρροή αυτή αποκαλύφθηκε από πλήθος καταγγελιών των ίδιων των Ελλήνων του εξωτερικού, που έλαβαν μηνύματα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς οι ίδιοι να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους ή να έχουν εγγραφεί σε κάποια λίστα παραληπτών που τηρεί η ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για “διευθύνσεις” ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), που οι Απόδημοι αξιοποίησαν μόνο για την εγγραφή τους στις ψηφιακές πλατφόρμες του Υπουργείου Εσωτερικών, συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν αυτές να ήταν γνωστές σε τρίτους.

Επιπλέον, οι παραλήπτες του μηνύματος της ευρωβουλευτή έλαβαν με μερικά λεπτά διαφορά και ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την επιστολική ψήφο, γεγονός που παραπέμπει σε κάποιου είδους συντονισμό μεταξύ των δύο μηνυμάτων.

Είναι προφανές ότι προκύπτουν εύλογα και αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς και κάτω από ποιες συνθήκες η κυβερνητική ευρωβουλευτής απέκτησε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών θα έπρεπε να κατέχουν.

Όλα τα παραπάνω, εκτός των σοβαρών πολιτικών και νομικών προεκτάσεων που έχουν, επιβεβαιώνουν και τους μεγάλους κινδύνους που από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει το ΚΚΕ για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών, μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, την οποία στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Πολύ περισσότερο που η επιστολική ψήφος (υποχρεωτική για τους ψηφοφόρους του εξωτερικού), κατά την ταυτοποίηση, παραλαβή, αποστολή των σχετικών φακέλων, θα διεκπεραιώνεται από ιδιωτικές εταιρείες ταχυδρομείων – ταχυμεταφορών, οι οποίες θα έχουν στην κατοχή τους προσωπικά στοιχεία των ψηφοφόρων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

– Προτίθεται να αναλάβει τις προφανείς -τουλάχιστον πολιτικές- ευθύνες που υπάρχουν για τη μη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων.

– Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για τη διερεύνηση των συνθηκών διαρροής των προσωπικών δεδομένων και για την απόδοση των ανάλογων διοικητικών ή και ποινικών ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους.

– Τι μέτρα θα πάρει για να αποτραπεί κάθε πιθανότητα επανάληψης αντίστοιχου περιστατικού και για να προστατευτεί -όσο αυτό είναι δυνατό- η διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα από αντίστοιχες διαρροές προσωπικών δεδομένων».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατεπείγουσα Ερώτηση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού και για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών

Πολλά και μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το αδιάβλητο των επικείμενων ευρωεκλογών, μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, όπως και για το περιεχόμενο των σχετικών ευρωενωσιακών κανονισμών, τόσο για τα προσωπικά δεδομένα όσο και για την πολιτική διαφήμιση, γεννούν οι εκατοντάδες καταγγελίες Ελλήνων αποδήμων ψηφοφόρων που δέχτηκαν προπαγανδιστικό προεκλογικό email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Για το ζήτημα αυτό παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Κατεπείγουσα Ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση:

«Όπως σημειώνουν οι παραλήπτες, η ευρωβουλευτής κατείχε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, έχοντας συγκροτήσει μάλιστα mailing list με την επωνυμία “Απόδημοι”, χωρίς οι ίδιοι ποτέ να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους ή να έχουν εγγραφεί σε κάποια λίστα παραληπτών που τηρεί η ευρωβουλευτής, παρά τους εκ των υστέρων απαράδεκτους ισχυρισμούς της.

Ακόμη περισσότερα ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι το e-mail στάλθηκε σε Έλληνες εκλογείς που είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο που άνοιξε πριν λίγες μέρες, όπως και στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τις περασμένες εθνικές εκλογές, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν. Μάλιστα, οι παραλήπτες του μηνύματος της ευρωβουλευτή έλαβαν με μερικά λεπτά διαφορά και ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την επιστολική ψήφο.

Προκύπτουν εύλογα και αναπάντητα ερωτήματα για το με ποιο τρόπο και κάτω από ποιες συνθήκες η κυβερνητική ευρωβουλευτής απέκτησε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών θα έπρεπε να κατέχουν».

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος υπέβαλαν τις εξής Ερωτήσεις:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

–  Σχετικά με τις καταγγελίες Ελλήνων εκλογέων του Εξωτερικού ότι η ευρωβουλευτής απέκτησε προσωπικά τους δεδομένα χωρίς να τα έχουν εκείνοι παραχωρήσει ή να έχουν συγκαταθέσει στη χρήση τους για λόγους επικοινωνίας και τα οποία μπορεί να είναι σε κατοχή μόνο του υπουργείου Εσωτερικών, θέτοντας μεγάλα ερωτήματα για το αδιάβλητο των επικείμενων ευρωεκλογών όσο και για τους μεγάλους κίνδυνους που εγκυμονεί η όλη διαδικασία της λεγόμενης επιστολικής ψήφου η εφαρμογή της οποίας οδηγεί σε τέτοιες πρακτικές;

– Σχετικά με το ότι η παραπάνω υπόθεση τεκμηριώνει ότι ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ (GDPR) όπως και ο πρόσφατος Κανονισμός για την Πολιτική Διαφήμιση, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν την προστασία προσωπικών δεδομένων, αντίθετα δημιουργήθηκαν ώστε να στηρίξουν μία κερδοφόρα αγορά δεδομένων, όπως και τη νομιμοποίηση της μαζικής συλλογής, επεξεργασίας και διαβίβασής τους, μεταξύ κρατικών υπηρεσιών και μηχανισμών, επιχειρηματικών ομίλων, προς εμπορική και πολιτική εκμετάλλευση;».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: