Ένοπλο χαρακτήρα παίρνει η ενδοαστική σύγκρουση στο εσωτερικό της Ρωσίας – Συγκρούσεις δυνάμεων της Βάγκνερ και του στρατού στην περιφέρεια Βορονέζ

Η ενδοαστική σύγκρουση που μαίνεται εδώ και καιρό στο εσωτερικό της Ρωσίας, λαμβάνει ένοπλο χαρακτήρα με τον ιδιοκτήτη της μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ να βρίσκεται με τους μισθοφόρους του στο Ροστόφ και τον πρόεδρο της Ρωσίας  να κάνει λόγο για «προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά».

Η ενδοαστική σύγκρουση που μαίνεται εδώ και καιρό στο εσωτερικό της Ρωσίας, λαμβάνει ένοπλο χαρακτήρα με τον ιδιοκτήτη της μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ να βρίσκεται με τους μισθοφόρους του στο Ροστόφ και τον πρόεδρο της Ρωσίας  να κάνει λόγο για «προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά».

Σε διάγγελμά του το πρωί του Σαββάτου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως «οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή είναι θανάσιμη απειλή για το κράτος μας, για εμάς ως έθνος». «Είναι πλήγμα για τη Ρωσία, για τον λαό μας και τις ενέργειές μας για την προστασία της πατρίδας μας», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως «μια τέτοια απειλή θα λάβει σοβαρή απάντηση». Η αντίδραση της κυβέρνησης θα είναι πολύ αυστηρή, πρόσθεσε. Όλοι όσοι πήραν μέρος στην ανταρσία αυτή θα τιμωρηθούν, διεμήνυσε.

Ο Ρώσος κατέφυγε και σε ωμό αντικομμουνισμό προκειμένου να υπερασπιστεί την ιμπεριαλιστική επίθεση στην Ουκρανία και την αντιπαράθεσή του με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν που αντανακλά τις βαθύτερες αντιθέσεις. Αφού ισχυρίστηκε ότι «σήμερα η Ρωσία διεξάγει έναν σκληρό αγώνα για το μέλλον της» και ότι «ολόκληρη η στρατιωτική, οικονομική και πληροφοριακή μηχανή της Δύσης στρέφεται εναντίον μας», είπε ότι «όλα όσα μας αποδυναμώνουν πρέπει να πεταχτούν στην άκρη, κάθε διαμάχη που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εξωτερικοί εχθροί μας για να μας υπονομεύσουν εκ των έσω». Θέλωντας για ακόμη μια φορά να σπηλώσει τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση και τους Μπολσεβίκους, ο Πούτιν είπε ότι «ήταν ένα τέτοιο πλήγμα που δέχτηκε η Ρωσία το 1917 και της έκλεψε την νίκη στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Οι ίντριγκες, οι τσακωμοί, οι πολιτικοποιήσεις πίσω από τις πλάτες του στρατού και του λαού μετατράπηκαν στο μεγαλύτερο σοκ, στην καταστροφή του στρατού και στην κατάρρευση του κράτους, στην απώλεια τεράστιων εδαφών και την τραγωδία του εμφυλίου», ισχυρίστηκε, λέγοντας ότι θα αναληφθεί αποφασιστική δράση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Ροστόφ, την οποία χαρακτήρισε «δύσκολη».

Χαρακτήρισε «ήρωες» τους μισθοφόρους της Βάγκνερ «που απελευθέρωσαν το Σολεντάρ και το Αρτιόμοβσκ (σ.σ. Μπαχμούτ), τις πόλεις και τις κωμοπόλεις του Donbass» και τους κάλεσε να μην ακολουθήσουν τις «υπέρογκες φιλοδοξίες και τα προσωπικά συμφέροντα που οδήγησαν στην προδοσία».

«Κάθε εσωτερική αναταραχή είναι θανάσιμη απειλή για την κρατική μας ιδιότητα, για εμάς ως έθνος. Αυτό είναι ένα πλήγμα για τη Ρωσία, για τον λαό μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και επανέλαβε ότι «οι ενέργειές μας για την προστασία της Πατρίδας από μια τέτοια απειλή θα είναι σκληρές. Όλοι όσοι εσκεμμένα μπήκαν στον δρόμο της προδοσίας, που προετοίμασαν μια ένοπλη εξέγερση, μπήκαν στον δρόμο του εκβιασμού και των τρομοκρατικών μεθόδων, θα υποστούν αναπόφευκτη τιμωρία, θα απαντήσουν τόσο ενώπιον του νόμου όσο και ενώπιον του λαού μας».

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη λήψη επιπλέον «αντιτρομοκρατικών μέτρων», στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές «για τη σταθεροποίηση της κατάστασης».

Από την άλλη, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ είπε σήμερα πως βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ -κέντρο διοίκησης κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας- προσθέτοντας πως στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου και του αεροδρομίου, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του.

Σε άλλο βίντεο, που μεταφορτώθηκε σε λογαριασμό στο Telegram που συνδέεται με τη Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν εικονίζεται μαζί με Ρώσο υφυπουργό Άμυνας, τον Γιούνος-Μπεκ Εβκούροφ, και τον αντιστράτηγο Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, στους οποίους κάνει κήρυγμα για το πώς αντιμετωπίζουν τους στρατιώτες.

Στο τελευταίο βίντεο -το οποίο δεν μπορεί να εξακριβωθεί πότε ή πού μαγνητοσκοπήθηκε- ο Γ. Πριγκόζιν δηλώνει πως οι δυνάμεις του έχουν αποκλείσει την πόλη Ροστόφ, ότι είναι έτοιμοι να κάνουν πορεία προς τη Μόσχα, ενώ απαιτεί να πάνε να τον δουν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Βαλερί Γκεράσιμοφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Στο πρώτο βίντεο ο επικεφαλής της Βάγκνερ λέει πως τα στρατιωτικά αεροσκάφη που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία «αναχωρούν κανονικά» από το αεροδρόμιο του Ροστόφ για να εκτελέσουν τα «μάχιμα καθήκοντά τους» και «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

«Το κύριο κέντρο διοίκησης λειτουργεί κανονικά», λέει ο Πριγκόζιν, διαβεβαιώνοντας πως «κανένας αξιωματικός» δεν απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ροστόφ, κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και ματαιώθηκαν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με αναφορές, δυνάμεις της Βάγκνερ κατευθύνονται και προς το Βορονέζ, με τελικό προορισμό τη Μόσχα.

Ο αυτοκινητόδρομος Μ4, που συνδέει το Ροστόβ με τη Μόσχα, είναι κλειστός από δυνάμεις της «Ρωσικής Φρουράς» (σ.σ η εθνοφυλακή). Στη Μόσχα καταφτάνουν συνεχώς δυνάμεις της Διοίκησης Ανατολής του ρωσικού στρατού, ενώ ενισχύονται τα μπλόκα και τα σημεία ελέγχου στις εισόδους της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του που απευθύνεται στους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner ότι «έχουν εξαπατηθεί και συρθεί σε μια εγκληματική περιπέτεια» από τον επικεφαλής τους, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παροτρύνει επίσης τους μαχητές της Βάγκνερ να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους του και αυτούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και υπόσχεται να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Ria Novosti»)

Πηγή: 902.gr

ΕΝΟΠΛΗ ΕΝΔΟΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Συγκρούσεις δυνάμεων της Βάγκνερ και του στρατού στην περιφέρεια Βορονέζ

Συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ των μισθοφόρων της Βάγκνερ και του ρωσικού στρατού στην περιφέρεια του Βορονέζ, καθώς φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης της μισθοφορικής οργάνωσης, επιχειρεί μέσω του αυτοκινητόδρομου Μ-4 να φτάσει στη Μόσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, επιτίθενται στη φάλαγγα, ενώ οι μισθοφορικές δυνάμεις επιχειρούν να εξουδετερώσουν τα μπλόκα που έχουν στήσει στον αυτοκινητόδρομο οι δυνάμεις της «Ρωσικής Φρουράς» (σ.σ. Εθνοφυλακής).

Σύμφωνα με αναρτήσεις στο διαδίκτυο, έχουν καταστραφεί τεθωρακισμένα της Βάγκνερ, αλλά και ένα ελικόπτερο του στρατού. Νωρίτερα αναρτήθηκαν εικόνες που δείχνουν ένα φλεγόμενο αεροσκάφος An-26 να πέφτει, με ισχυρισμούς ότι πρόκειται για ρωσικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο καταρρίφθηκε από τους μισθοφόρους.

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Βορονέζ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες που ξέσπασαν σε μια δεξαμενή καυσίμων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου.

Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και 30 μονάδες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, δήλωσε ο περιφερειάρχης Αλεξάντερ Γκούσεφ.

Νωρίτερα σήμερα, ρωσική πηγή ασφαλείας είχε δηλώσει επίσης στο Reuters ότι οι μαχητές της Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Παράλληλα, σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, τέθηκε και η περιφέρεια του Sverdlovsk.

«Δεν παραδινόμαστε» δηλώνει ο Πριγκόζιν – Στήριζουν Πούτιν η Δούμα και η εκκλησία

Ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε σήμερα ότι αυτός και οι άνδρες του δεν θα παραδοθούν παρά τις εντολές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ο πρόεδρος πλανάται», είπε ο Πριγκόζιν σε φωνητικό μήνυμα στο κανάλι του στο Telegram. «Είμαστε πατριώτες», σημείωσε, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του δεν πρόκειται να παραδοθούν.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε σήμερα τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Να υποστηριχθεί ο Πούτιν ζήτησαν επίσης οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου. Στήριξη στον Πούτιν και από τον Πατριάρχη Κύριλλο.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Ria Novosti)

Πηγή: 902.gr

Φωτογραφία (αρχείου): Stelios Misinas / POOL / SOOC

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: