“Έκανε αυτό που έχουν σκεφτεί πολλοί άνδρες…: την πέταξε από τα βράχια!” – Βαρομετρικό χαμηλό για “τα ΝΕΑ”

Όταν τα ΜΜΕ προωθούν -συνειδητά ή μη- την “κουλτούρα της γυναικοκτονίας, βγαίνουν “μαργαριτάρια” σαν και αυτό.
“Ποια δεν έχει ακούσει πάνω στον τσακωμό φράσεις όπως «θα σε πετάξω από το παράθυρο» ή «αν σου χώσω καμία…»; Θυμωμένη, η κοπέλα βγήκε έξω από το αυτοκίνητο και τότε ο 30χρονος έκανε αυτό που έχει περάσει από το μυαλό πολλών ανδρών: την έσπρωξε από τα βράχια…”

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την “κουλτούρα του βιασμού” και τα αντίστοιχα “επιχειρήματα” που έφταναν στη δικαστική αίθουσα: τι φορούσε το θύμα, πώς συμπεριφερόταν κοκ, σε μια αδιανόητη προσπάθεια να δικαιολογηθεί το έγκλημα.

Τώρα φαίνεται ότι πηγαίνουμε ένα βήμα παρακάτω, φτάνοντας στην “κουλτούρα της γυναικοκτονίας”. Και αυτή τη φορά δεν πρόκειται για τον Μπαλάσκα, που δίνει “νομικές συμβουλές” στον δράστη για να πέσει στα μαλακά, αλλά για τον δημοσιογραφικό λόγο που εισάγει από την πίσω πόρτα μια αντίστοιχη, σάπια λογική. Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα από την ανάρτηση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας τα ΝΕΑ, όπου ο/η συντάκτης φαίνεται να επιχειρεί να δει τα γεγονότα από τη σκοπιά του δράστη της γυναικοκτονίας στην Φολέγανδρο, λες και προσπαθεί να τον δικαιολογήσει.

Ποια δεν έχει ακούσει πάνω στον τσακωμό φράσεις όπως «θα σε πετάξω από το παράθυρο» ή «αν σου χώσω καμία…»; Κάπως έτσι και η 26χρονη καυγάδιζε με τον φίλο της στο αυτοκίνητο επειδή χάθηκαν και πάνω στη ένταση της στιγμής, αυτός έχασε τον έλεγχο και το αυτοκίνητο κατέληξε στα βράχια. Προφανώς θυμωμένη, η κοπέλα βγήκε έξω από το αυτοκίνητο και τότε ο 30χρονος έκανε αυτό που έχει περάσει από το μυαλό πολλών ανδρών: την έσπρωξε από τα βράχια…»

 

 

Η αλήθεια είναι πως το υπόλοιπο δημοσίευμα δεν κινείται σε τέτοιο μήκος κύματος, αυτό όμως δε δίνει ελαφρυντικό στον συντάκτη και όσους έλεγξαν το κείμενο για το συγκεκριμένο ατόπημα. Πόσο μάλλον, αφού δεν πρόκειται για μια “τυχαία, άτυχη” στιγμή, αλλά για το αποτύπωμα μιας πατριαρχικής λογικής, στο κοινωνικό, οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε, και μια βαθιά ριζωμένη νοοτροπία, που βρίσκει χαραμάδες για να βγει στην επιφάνεια, ακόμα και με “αθώες”, δήθεν ανέμελες και ουδέτερες διατυπώσεις.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: