Έφυγε η Ταμίλα Γιαμπρόβα, πρόεδρος της Ένωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας

Παρά την προχωρημένη ηλικία της η σ. Ταμίλα Γιαμπρόβα,, εντυπωσίαζε όχι μόνον για την ακράδαντη πίστη της στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στη σοσιαλιστική-κομμουνιστική κοινωνία, αλλά και για τις βαθιές γνώσεις της κοσμοθεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού, της σοσιαλιστικής εμπειρίας, καθώς και για τη ζωντάνια της, τη μαχητικότητα και την ενεργητικότητά της.

Στις 3 Σεπτέμβρη έφυγε από τη ζωή η συντρόφισσα Ταμίλα Γιαμπρόβα, Πρόεδρος της Ένωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας, αρχισυντάκτρια του ρωσόφωνου θεωρητικού περιοδικού «Μαρξισμός και Σύγχρονη Εποχή». Tη σχετική είδηση ανακοίνωσε με θλίψη η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Η σ. Ταμίλα Γιαμπρόβα, ήταν οικονομολόγος κι αντιπάλεψε με όλες της τις δυνάμεις την αντεπαναστατική διαδικασία στη Σοβιετική Ένωση, που οδήγησε στην παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Συμμετείχε δραστήρια στο κίνημα της «Μαρξιστικής Πλατφόρμας στο ΚΚΣΕ» και στη συνέχεια στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος στα εδάφη της ΕΣΣΔ και στο διεθνές επίπεδο. Από το 1991 ήταν επικεφαλής της Ένωσης των Κομμουνιστών Ουκρανίας κι από το 1995 άρχισε να εκδίδει το θεωρητικό περιοδικό «Μαρξισμός και Σύγχρονη Εποχή».

Η Ταμίλα Γιαμπρόβα από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ κι ενεργά συνέβαλε στις συζητήσεις, που διεξάγονταν στηρίζοντας την πάλη με τον οπορτουνισμό και τη σοσιαλδημοκρατία, για την επαναστατική ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Στήριξε τόσο τη συγκρότηση της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας», όσο και τη «Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση».

Οι κομμουνιστές της Ελλάδας θα τη θυμούνται επιπλέον γιατί συνέβαλε με τις τοποθετήσεις της και στο θεωρητικό συμπόσιο, που διοργάνωσε το περιοδικό πολιτικό θεωρητικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (15 – 16/12/2007), με θέμα: «Ζητήματα της έρευνας σχετικά με τις αιτίες της νίκης της αντεπανάστασης και καπιταλιστικής παλινόρθωσης με επίκεντρο την ΕΣΣΔ» (διαβάστε εδώ την εισήγηση της που δημοσιεύτηκε στην ΚΟΜΕΠ).

Παρά την προχωρημένη ηλικία της η σ. Ταμίλα Γιαμπρόβα, που έφυγε από τη ζωή στα 92 χρόνια της, εντυπωσίαζε όχι μόνον για την ακράδαντη πίστη της στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στη σοσιαλιστική-κομμουνιστική κοινωνία, αλλά και για τις βαθιές γνώσεις της κοσμοθεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού, της σοσιαλιστικής εμπειρίας, καθώς και για τη ζωντάνια της, τη μαχητικότητα και την ενεργητικότητά της.

Αυτή η αγωνιστική μορφή της, που δεν κάμφθηκε, ούτε και με το τελευταίο αντικομμουνιστικό «τσουνάμι» στην Ουκρανία, θα πρέπει να φωτίζει το δρόμο όλων των κομμουνιστών, ώστε να αναπληρωθεί η απώλεια της σ. Ταμίλα Γιαμπρόβα, απώλεια όχι μόνον για το εργατικό κίνημα της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και για το διεθνές κίνημα.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήριά στην οικογένεια και στους κομμουνιστές της Ουκρανίας και συνολικότερα της πρώην ΕΣΣΔ.

Αντί για στεφάνι το ΚΚΕ θα συμβάλει στην έκδοση του επόμενου τεύχους του περιοδικού «Μαρξισμός και Σύγχρονη Εποχή», που προετοίμαζε η συντρόφισσα Ταμίλα Γιαμπρόβα.

Πηγή 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: