Έφυγε από τη ζωή στα 96 της η Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη Ελληνίδα επιζώσα του κολαστήριου του Άουσβιτς

“Δε μας αγάπησε κανείς, το καταλαβαίνετε αυτό; Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος.”

Είχε τα σημάδια από το κολαστήριο χαραγμένα στην ψυχή της και το αριστερό της χέρι, όπου ήταν ο αριθμός που της έδωσαν στο ναζιστικό στρατόπεδο.

Κατάφερε να επιβιώσει από τη φρίκη που έζησε στα 20 της χρόνια και η συγκλονιστική της μαρτυρία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της έμαθε το εξής.

Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος.

Όπως γίνονταν δηλαδή αυτοί που γύριζαν την πλάτη τους στο δικό της δράμα.

Οταν μας έβγαζαν από τα σπίτια μας και μας έσερναν στους δρόμους για να μας πάνε στην Γερμανία, δεν τράβηξε κανένας γείτονας ούτε το κουρτινάκι για να δει τι γίνεται…

Είδα τελευταία φορά τους γονείς μου στη ράμπα στο Αουσβιτς, όπου μας χώρισαν. Θυμάμαι ότι καθώς απομακρύνονταν στην καρότσα ενός φορτηγού, φώναξε σε εμένα και την αδερφή μου: «Κορίτσια να διαφυλάξετε την τιμή σας». Μία μέρα που μας κούρευε μια αιχμάλωτη, με ρώτησε τι απέγιναν οι γονείς μου. Της απάντησα πως δεν γνωρίζω και εκείνη μου είπε δείχνοντας τις φλόγες που έβγαιναν από τα κρεματόρια: να, εκεί καίγονται…

Ήταν η Εσθήρ Κοέν, η Γιαννιώτισσα εβραϊκής καταγωγής, που έφυγε πλήρης ημερών στα 96 της χρόνια και δεν ξέχασε στιγμή όσα έζησε και την σημάδεψαν για πάντα.

Γιατί θεέ μου, τι κάναμε; Ένας θεός είναι για όλους…

Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης, τη μαρτυρία της στην Καθημερινή.

«Δεν τράβηξε κανένας γείτονας το κουρτινάκι να δει τι γίνεται»

Εσθήρ Κοέν 1924 – 2020: Ιn memoriam

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: