Έφυγε από τη ζωή η Μαριέττα Γιαννάκου

Η Μαριέττα Γιαννάκου υπέκυψε στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, σε ηλικία 70 ετών, ξυπνώντας σε αρκετούς μνήμες από τα φοιτητικά τους χρόνια, το κίνημα για το Άρθρο 16 και τη Δωρεάν Παιδεία.

Έφυγε από τη ζωή, σήμερα το απόγευμα σε ηλικία 70 ετών, το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Μαριέττα Γιαννάκου, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.

Γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1951, στο Γεράκι Λακωνίας. Σπούδασε στην Ιατρική του ΕΚΠΑ και συνέχισε τις σπουδές της στο εξωτερικό. Παντρεύτηκε το 1983 τον Παναγιώτη Κούτσικο -φέροντας για αρκετά χρόνια και το δικό του όνομα- με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, πριν πάρουν διαζύγιο, εν έτει 1997.

Ήταν στέλεχος της ΟΝΝΕΔ στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και την επόμενη δεκαετία εκλέχτηκε δύο φορές ευρωβουλευτής με τη ΝΔ -το ’89 ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της. Έγινε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, που συνέδεσε την πορεία της με το άνοιγμα των ιδιωτικοποιήσεων και αντιλαϊκά νεοφιλελεύθερα μέτρα. Στη συνέχεια εκλέχτηκε βουλευτής Α’ Αθηνών (και έγινε μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας…) και εκ νέου ευρωβουλευτής το ’99.

Επιστρέφει στη Βουλή και γίνεται υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή. Συνδέει το πέρασμά της από αυτή την υπουργική θέση με την αντιδραστική “μεταρρύθμιση” στον χώρο της Παιδείας, που έβαζε στο στόχαστρο το Άρθρο 16 του Συντάγματος και τη Δωρεάν Παιδεία συνολικά. Οι σφοδρές συλλογικές αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, με αιχμή του δόρατος τις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων τον Μάιο-Ιούνιο του 2006 και τον Φλεβάρη-Μάρτη του 2007, σε συνδυασμό με τα πολύ μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια -τα μαζικότερα των τελευταίων πολλών ετών- έβαλαν στον πάγο τα σχέδια της κυβέρνησης και την προσπάθεια συνταγματικής αναθεώρησης του Άρθρου 16. Τα συνθήματα και τα τραγούδια, ωστόσο, που ενέπνευσε η Μαριέττα Γιαννάκου, μπαίνοντας εύλογα στο στόχαστρο των φοιτητών, μένουν χαραγμένα στη μνήμη εκείνων των γενιών -και έχουν θέση ακόμα και στο βιογραφικό της σημείωμα στη Βικιπαίδεια…

Μαριέτα Γιαννάκου, τις καταλήψεις άκου
Και ρώτα τον Αρσένη τι σε περιμένει…

Τα τελευταία χρόνια, η Μαριέτα Γιαννάκου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Το 2008 υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού, μετά από κάταγμα που στάθηκε αδύνατο να επουλωθεί ελέω διαβήτη, ενώ οκτώ χρόνια μετά υπέστη έμφραγμα. Στα μέσα της πανδημίας προσβλήθηκε από τον κορονοϊό, ενώ πριν από ένα μήνα περίπου έπεσε από το αναπηρικό αμαξίδιο και υποβλήθηκε σε εγχείριση, ενώ εισήχθηκε σε ΜΕΘ, χωρίς τελικά να καταφέρει να βγει νικήτρια από αυτή τη μάχη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: