Δημήτρης Κουτσούμπας: «Το Τριώδιο άνοιξε τη μέρα που έκλεινε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ…» (ΒΙΝΤΕΟ)

“Για μας αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες…η για πρώτη φορά έκφραση της συμμαχίας των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των αγροτών, των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων, των επιστημόνων, των φοιτητών και φοιτητριών, των μαθητών και μαθητριών, των συνταξιούχων, των νέων ηλικιών ταυτόχρονα με τους υπερήλικες, τους συνταξιούχους, τους απόμαχους της δουλειάς, όλα αυτά συνιστούν μια μεγάλη παρακαταθήκη, που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού αυτή η ενότητα του λαού μας με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις..”

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου, το πρωί της Πέμπτης 29 Φλεβάρη.

Παρατίθεται ολόκληρη η συνέντευξη:

– Κύριε Κουτσούμπα καλώς ήρθατε! Καλημέρα. Ήταν φορτωμένο το πρόγραμμά σας, τελικά τα καταφέραμε και συναντηθήκαμε.

– Καλημέρα! Τα καταφέραμε.

­– Θα ξεκινήσουμε από τα Τέμπη. Εσείς έχετε και μία εικόνα γιατί και χθες ήσασταν εκεί ανάμεσα σε αυτόν τον κόσμο και που δεν μπορεί κανείς εύκολα να περιγράψει τον πόνο αυτών των ανθρώπων.

– Ήταν βέβαια όλη η Ελλάδα χθες, ανήμερα της τραγωδίας αυτής, συγκλονισμένη, αλλά όπως καταλαβαίνετε ο χώρος εκεί, τα Τέμπη, το σημείο που χάθηκαν τόσες αθώες ψυχές, ήταν η Λάρισα, με τη μεγαλειώδη πραγματικά διαδήλωση, δεν έχει ξαναγίνει μου λέγανε στη Λάρισα τέτοια κινητοποίηση, από μαθητές, από μικρά παιδιά, μέχρι υπερήλικους ανθρώπους που ήταν όλοι παρόντες εκεί. Και βέβαια όταν πας, εγώ είχα πάει συμβολικά 57 κόκκινα τριαντάφυλλα να καταθέσω στο σημείο, καταλαβαίνετε τι μεγάλη όχι απλά συγκίνηση, δεν μπορώ να το περιγράψω το συναίσθημα που νιώθεις. Φυσικά, δεν είναι μόνο ζήτημα συναισθημάτων, είναι θεωρώ ένα βαρύ χρέος και μία υπόσχεση που τουλάχιστον εμείς, αλλά πιστεύω και η πλειοψηφία των ανθρώπων της πατρίδας μας, να μην πω το 100%, έδωσε από την πρώτη στιγμή όταν συνέβη και όταν μάθαμε πέρυσι τέτοιες ώρες το πρωί που ξημέρωσε οι περισσότεροι τι είχε συμβεί στις 11.20 το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Η υπόσχεση ότι πρέπει το μαχαίρι να φτάσει μέχρι το κόκκαλο, πρέπει να εξεταστούν εξονυχιστικά όλες οι πολιτικές και ποινικές κυρίως ευθύνες. Γιατί οι πολιτικές ευθύνες μπορούν πιο εύκολα θεωρώ να αποδοθούν, όχι στη συνείδηση τόσο των ανθρώπων, αλλά τέλος πάντων αυτές να καταγραφούν. Ο καθένας μας έχει ένα κριτήριο και εγώ λέω άσχετα τι ψηφίζει στις εκάστοτε εκλογές, ποιο κόμμα, έχει ένα κριτήριο και να δει πού βρίσκονται οι πολιτικές ευθύνες, ότι δηλαδή βρίσκονται στις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, σ’ αυτούς που διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του τόπου, άρα και το ζήτημα των Μεταφορών. Βρίσκονται στις Οδηγίες της ΕΕ για την απελευθέρωση που φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία και βεβαίως πρέπει να αποδοθούν και οι ποινικές ευθύνες και τέτοιες έχουν, πιστεύω, όλοι όσοι ήταν υπουργοί στον τομέα τον κρίσιμο των Μεταφορών.

– Μιλήσατε από την πρώτη στιγμή και όλο αυτό το διάστημα, μιας και συμπληρώθηκε ένας χρόνος, για απόπειρα συγκάλυψης. Θέλω να μας εξηγήσετε, κύριε Γενικέ, σε ποιους αφορά αυτή η συγκάλυψη ή η απόπειρα, η προσπάθεια συγκάλυψης. Αφορά σε πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς ή άλλα που είχαν θέσεις ευθύνης εκείνη την περίοδο, αφορά σε επικεφαλής οργανισμών που διαχειρίζονταν τα συστήματα ασφαλείας, τα οποία δεν ήταν και τόσο ασφαλείας τελικά, ποιους αφορά και φοβάστε ότι όντως κάποιοι επιχειρούν να καλύψουν κάποιους και ποιους.

– Αφορά και τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και τον αρμόδιο υπουργό, φυσικά.

– Τον κύριο Καραμανλή λέτε;

– Ναι, βεβαίως. Αφορά όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και τους αντίστοιχους υπουργούς, εννοώ και των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τον κύριο Σπίρτζη και πριν του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ τον υπουργό και πιο πριν του ΠΑΣΟΚ, τα βασικά κόμματα δηλαδή που κυβέρνησαν -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- έχουν ευθύνες και οι υπουργοί τους. Έχουν ευθύνες οι περιφερειάρχες, ιδιαίτερα την τελευταία φάση η Περιφέρεια Θεσσαλίας, για το πως διαχειρίστηκε και χειρίστηκε και αυτό το πρόβλημα μετά το έγκλημα, μετά την τραγωδία.

– Στο μπάζωμα αναφέρεστε;

– Ναι. Έχει ευθύνες ο κρατικός μηχανισμός, γενικά το κράτος, οι κρατικές υπηρεσίες, το πώς λειτούργησαν όλη την προηγούμενη περίοδο και σε συνέχεια για τη συγκάλυψη ουσιαστικά αυτού του εγκλήματος. Έχει ευθύνη η ιδιωτική εταιρεία, η ιταλική, που διαχειρίζεται το μεγάλο κομμάτι των σιδηροδρόμων, έχει η δημόσια εταιρεία η επιχείρηση, ο ΟΣΕ που διαχειρίζεται το άλλο κομμάτι, έχουν ευθύνες οι διευθυντές, οι προϊστάμενοι, μέχρι τους υπάλληλους που τοποθετούνται εκεί και διαχειρίζονται τα πρακτικά ζητήματα της κίνησης των τρένων.

– Εδώ υπήρχε και μία διαφοροποίηση όταν πέσαν οι προτάσεις για το αν θα έπρεπε να κάνουμε Προανακριτική ή Εξεταστική Επιτροπή. Η Εξεταστική Επιτροπή δεν μπορεί να αναζητήσει πολιτικές ευθύνες, η Προανακριτική μπορούσε να αναζητήσει και πολιτικές ευθύνες. Πιστεύετε ότι αυτό έγινε γιατί τα κόμματα τα οποία δεν ψήφισαν αυτή την πρόταση τη δική σας, ήθελαν αυτό που είπατε, να καλύψουν και τα δικά τους και τις δικές τους ευθύνες;

– Μα είναι φανερό από την πρώτη στιγμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσαν να βάλουν το ζήτημα μόνο στον συγκεκριμένο υπουργό που ήταν σε αυτή τη θέση τη συγκεκριμένη στιγμή της τραγωδίας, τον Καραμανλή δηλαδή, και να αποσείσουν, να βάλουν στην άκρη, να φύγει από το φως της δημοσιότητας η ευθύνη των δικών τους υπουργών. Γιατί αυτό το έγκλημα έχει μία συνέχεια, ο καθένας έβαζε το λιθαράκι του. Εγώ να συμφωνήσω απόλυτα ότι κάποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτήν την τραγωδία το τελευταίο διάστημα. Θα μπορούσαν οι ευθύνες να αποδοθούν κλιμακωτά. Δεν λέω, δηλαδή, ένας μπορεί να πήγαινε ως ποινική ευθύνη με ισόβια δεσμά, για το έγκλημα αυτό, άλλος να πήγαινε με 20 έτη φυλάκισης, άλλος με 10, αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη.

– Εδώ είναι η Δικαιοσύνη;

– Το ζήτημα της συγκάλυψης ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή. Γιατί είναι από τη μία μεριά η σύγκρουση και πώς έγινε αυτή, τι προηγήθηκε δηλαδή όλα τα προηγούμενα χρόνια για να φτάσουμε τη στιγμή εκείνη και να συμβεί αυτό το έγκλημα και ταυτόχρονα όχι μόνο η σύγκρουση, γιατί από τη σύγκρουση δεν σκοτώθηκαν και οι 57 αθώοι συνάνθρωποί μας, τα περισσότερα παιδιά, πολλοί κάηκαν από την έκρηξη. Για παράδειγμα, η έκρηξη δεν έχει ερευνηθεί και είναι πάρα πολλοί οι νεκροί που κάηκαν. Και είναι το βούλευμα των Εφετών Λάρισας, γι’ αυτό οι βουλευτές μας που είναι στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Καραθανασόπουλος και η Μαρία Κομνηνάκα, ζήτησαν αμέσως να συγκληθεί η Εξεταστική Επιτροπή ξανά και να εξετάσει αυτό το ζήτημα, να δει το βούλευμα, αλλά το θέμα είναι ότι χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία.

– Για τη Δικαιοσύνη που είπατε, είναι από τη μία πλευρά, έτσι; Έχετε επικαλεστεί τη Δικαιοσύνη, έχετε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ή και αυτή μπορεί να επηρεάζει.

– Η Δικαιοσύνη έχει τις δικές της ευθύνες. Για παράδειγμα, και για την καθυστέρηση που επιδεικνύει σε ορισμένα ζητήματα, δηλαδή γι’ αυτό το ζήτημα του εγκλήματος στα Τέμπη. Την άλλη στιγμή έπρεπε το κράτος, η κυβέρνηση, η ίδια η Δικαιοσύνη, εάν το κράτος, οι υπουργοί δεν έπαιρναν την ευθύνη ή ήθελαν να συγκαλύψουν ή οτιδήποτε άλλο, να ζητήσει να κατασχεθούν οι κάμερες από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Λάρισα που είχαν τα στοιχεία της κίνησης των δύο τρένων και του ενός που ανέβαινε και του άλλου που κατέβαινε, το οποίο φημολογείται από κάποιες ενδείξεις, στοιχεία που υπάρχουν, για να δούμε τι είχε φορτωθεί στη Θεσσαλονίκη και οδήγησε πιθανόν σε αυτή την έκρηξη. Άρα, υπάρχει καθυστέρηση, υπάρχει ευθύνη και για την εντολή που δόθηκε να μπαζωθεί όλος ο χώρος εκεί και να χαθούν πολύτιμα στοιχεία.

– Κύριε Γενικέ, για το συγκεκριμένο που είπατε, πριν πάμε σε αυτό. Η ιστορία που λέτε για την έκρηξη, κύριε Κουτσούμπα, υπήρχαν εμπειρογνώμονες που έστειλαν στοιχεία ένα μήνα μετά το δυστύχημα στο Γενικό Χημείο του Κράτους, το οποίο έβγαλε ένα αποτέλεσμα και είπε πως όντως υπήρχε αυτή η ουσία κι εμείς τώρα τη μαθαίνουμε, το ξυλόλιο, που δεν μεταφέρεται νόμιμα με αυτόν τον τρόπο -και που μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια έκρηξη- δεν το παίρνεις, βάζεις μέσα στα βαγόνια ξυλόλιο και το πας. Θέλει συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας, συγκεκριμένους τρόπους μεταφοράς κ.ο.κ. Τι τα κάναν. Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανεβάσατε αυτή την ιστορία, όσο θα έπρεπε, όλο αυτό τον χρόνο για να μη φτάσουμε ένα χρόνο μετά να συζητάμε για νέα έρευνα για κάτι που θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει 11 μήνες πριν;

– Εμείς το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή αν το θυμόσαστε και στις ανακοινώσεις μας και με τοποθετήσεις. Για παράδειγμα, η εφημερίδα μας, ο «Ριζοσπάστης», που εκφράζει τις θέσεις του ΚΚΕ με τον πιο επίσημο τρόπο, έχει καθημερινά άρθρα και αφιερώματα σε αυτό ειδικά στο ζήτημα, όχι το τελευταίο διάστημα, μιλάω για όλη τη χρονιά που μας πέρασε. Επίσης, οι βουλευτές μας στη Βουλή αυτό έκαναν. Αν δείτε με τις ερωτήσεις τους κατηύθυναν τους μάρτυρες να εξηγήσουν αυτά τα φαινόμενα, γιατί όντως είναι παραπάνω από βάσιμες οι υποψίες ότι επιχειρήθηκε από κάποιους συγκάλυψη και βέβαια συγκάλυψη επιχειρείται από αυτούς που έχουν την ευθύνη.

Η Δικαιοσύνη, βεβαίως, μπορεί να κάνει έρευνα, αλλά ξέρουμε ότι και η Δικαιοσύνη και τα Ανώτερα Δικαστήρια είναι διορισμένοι από το κράτος, παρότι εμείς έχουμε την άποψη και δεν έχει αλλάξει αυτό, ούτε στη συνταγματική αναθεώρηση, ούτε σε άλλες τροποποιήσεις που γίνονται στη Βουλή, ότι θα πρέπει να εκλέγονται οι δικαστές από το ίδιο το Σώμα των δικαστών και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση να διορίζει τους εκλεκτούς της, άρα και να τους ελέγχει.

Και από αυτή τη σκοπιά υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, όπως είναι για παράδειγμα και για το ζήτημα του νόμου περί ευθύνης υπουργών, στο κείμενο που έχουμε υπογράψει όλοι. Εμείς έχουμε δώσει κατεύθυνση σε όλα τα μέλη μας, στους μαζικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα, το κείμενο της κυρίας Καρυστιανού και των υπολοίπων γονέων που διακινείται και όπου ζητάει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών να αλλάξει. Αλλά εδώ, θέλω να σας θυμίσω, σε αυτούς που μας βλέπουν ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που και στη συνταγματική αναθεώρηση, τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να προβλεφθεί αυτό, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε οι υπουργοί να κάθονται στο σκαμνί από τα δικαστήρια, όπως ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας και σε συνέχεια όταν έγινε η συνταγματική αναθεώρηση επί κυβέρνησης ΝΔ το είχαμε προτείνει και τότε και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και οι συγκεκριμένοι βουλευτές τους στη Βουλή το είχαν καταψηφίσει, είχαν αρνηθεί να το υποστηρίξουν.

– Πάμε σε μια κοινωνική αναστάτωση, αναστάτωση-ξεσηκωμό που υπάρχει για πάρα πολλούς λόγους.

– Το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα των ημερών…

– Έχουμε το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, έχουμε το θέμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων, έχουμε τις αντιδράσεις για την ακρίβεια, έχουμε τις αντιδράσεις για τους μισθούς, αλλά παρ’ όλα αυτά στις δημοσκοπήσεις, τις πιστεύει δεν τις πιστεύει κανείς, εσείς έχετε τσιμπολογήσει για να είμαστε ειλικρινείς, καλά πάτε. Στη χθεσινή, βέβαια, είδαμε να σας περνάει ο Βελόπουλος για πρώτη φορά, κύριε Κουτσούμπα. Δεν το σχολιάζετε…

– Τι να σχολιάσω, δημοσκοπήσεις; Οι δημοσκοπήσεις, τις βλέπουμε, τις παρακολουθούμε, κάνουμε κι εμείς, έχουμε διαφορετικές δημοσκοπήσεις…

– Οι δικές σας τι λένε;

– Ναι, δεν λένε ακριβώς αυτά, αλλά τέλος πάντων. Υπάρχει μια εξήγηση τη χρονική στιγμή που γίνεται. Δεν σημαίνει ότι αυτό είναι αποτύπωση εκλογικού αποτελέσματος. Εμείς τις δημοσκοπήσεις, φαντάζομαι και όλα τα κόμματα, τις παίρνουν υπόψη, αλλά μετράμε κυρίως τα ποιοτικά στοιχεία των απαντήσεων και όχι η πρόθεση που απαντά ο άλλος που μπορεί και να μην απαντά… Οπότε δεν ισχύει εγώ πιστεύω με απόλυτη ακρίβεια ο αριθμός, ιδιαίτερα όταν οι διαφορές είναι 9,1 ο ένας, 9,5 ο άλλος, 10,1 ο ένας, 9,8 ο άλλος, 10,8 ο τρίτος και πάει λέγοντας. Αυτές δεν είναι διαφορές.

– Όντως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, στα ερωτήματα ας πούμε, ασκείται μέσω των απαντήσεων δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και μόλις φτάνουμε στο τι θα ψηφίσεις, ΝΔ λέει ο κόσμος. Αυτό πώς το εξηγείτε;

– Αυτό ήθελα να σας πω. Το ποιοτικό στοιχείο που δείχνει, άσχετα τι θα γίνει στις εκλογές, οι ευρωεκλογές κοντά είναι, θα δούμε και το πώς θα αποτυπωθεί και από τη λαϊκή συνείδηση με την ψήφο. Το ζήτημα είναι άλλο. Για μας αυτό που γίνεται αυτές τις ημέρες, αυτή η απάντηση που δίνεται μαζικά απ’ όλο τον ελληνικό λαό, η συμμετοχή σε αυτές τις κινητοποιήσεις, η για πρώτη φορά έκφραση της συμμαχίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των αγροτών, των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων, των επιστημόνων, των φοιτητών και φοιτητριών, των μαθητών και μαθητριών, των συνταξιούχων, των νέων ηλικιών ταυτόχρονα με τους υπερήλικες, τους συνταξιούχους, τους απόμαχους της δουλειάς όλα αυτά συνιστούν μια μεγάλη παρακαταθήκη, που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού, αυτή η ενότητα του λαού μας με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που δεν βάζει μόνο το αίτημα.

Κοιτάξτε, χθες για παράδειγμα ήταν το ζήτημα να μην παραγραφεί το έγκλημα των Τεμπών και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, ένα κατεξοχήν πολιτικό και κρίσιμο ερώτημα και λόγω της ημέρας που ήταν η πανελλαδική απεργία. Ήταν τα ζητήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων και των αιτημάτων των αγροτών στην επιφάνεια σε όλες τις πόλεις της χώρας. Ήταν τα αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών για το φορολογικό νομοσχέδιο που πραγματικά τους γονατίζει αυτό που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση. Είναι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που ετοιμάζει να φέρει με νόμο η κυβέρνηση. Ήταν η πάλη για να γίνουν μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και βοηθητικού προσωπικού στα νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσει η Δημόσια Υγεία. Μιλούσαν οι συγκεντρωμένοι για τη φρεγάτα που πάει στην Ερυθρά και το κόστος που πληρώνει ο ελληνικός λαός.

– Θα εκφραστούν αυτά τα ζητήματα στις εκλογές, κύριε Κουτσούμπα;

– Αυτά τα αιτήματα είναι κρίσιμο ζήτημα να εκφραστούν όχι μόνο στις εκλογές, να εκφραστούν και στη συνέχεια, γιατί ξέρετε ότι εξαγγέλθηκε χθες για τις 17 Απρίλη μια νέα πανελλαδική, πανεργατική απεργία με όλα αυτά τα ζητήματα και τα αιτήματα. Είναι μετά στη συνέχεια, η απεργία της Πρωτομαγιάς, η οποία λένε τα συνδικάτα, θα γίνει τη μέρα που είναι και όχι έτσι όπως την έχει μεταθέσει αυθαίρετα η κυβέρνηση. Και μάλιστα μιλάμε για μια απεργία χθες, όπου δεν ήταν υπό την ομπρέλα της ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ δεν είχε αποφασίσει απεργία χθες. Καταλαβαίνετε, ήταν μια κίνηση από τα κάτω που δείχνει πού βρίσκεται η πραγματική αντιπολίτευση. Εγώ αυτό θέλω κυρίως να συνειδητοποιηθεί και να στείλουμε ένα μήνυμα ως Κόμμα. Η πραγματική, η αληθινή αντιπολίτευση.

– Θέλουν αλλαγή όλοι αυτοί όμως προφανώς…

– Βεβαίως, θέλουν αλλαγή…

– Οι άνθρωποι που βγαίνουν στον δρόμο, βγαίνουν γιατί προφανώς δεν συμφωνούν με τις πολιτικές της κυβέρνησης. Από την άλλη, υπάρχει αυτή η αντίφαση στις έρευνες ότι η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το πρώτο ερώτημα είναι, αν πιστεύετε ότι αυτό τελικά θα εκφραστεί και πολιτικά, εκεί που εκφράζεται, δηλαδή στις εκλογές που έρχονται και αν ο στόχος για το ΚΚΕ είναι το διψήφιο ποσοστό.

– Ακόμα και για τις προηγούμενες εκλογές, δεν ερμηνεύω έτσι την ψήφο του ελληνικού λαού, όπως διάφοροι πολιτικοί αναλυτές, δημοσκόποι ή άλλοι, ακόμη κι εσείς. Η ψήφος στις προηγούμενες εκλογές, για παράδειγμα, δεν ήταν λευκή επιταγή προς τη ΝΔ. Το 41% δεν είπε «σε εμπιστεύομαι σε όλα τα ζητήματα, αλλά επειδή αυτή τη στιγμή νιώθω ότι δεν υπάρχει μια εναλλακτική λύση έτοιμη ως κυβέρνηση, να στηρίξω, ως μικρότερο κακό σε πριμοδοτώ». Εμείς ξέρετε ότι είμαστε αντίθετοι με αυτή τη λογική.

Εμείς παλεύουμε να πείσουμε, να εξηγήσουμε ότι πρέπει να πάψει ο ελληνικός λαός και με την πείρα που έχει, για παράδειγμα από τη χθεσινή απεργία, τις μεγάλες κινητοποιήσεις, αλλά και απ’ την όλη δράση του όλα αυτά τα χρόνια, να υπολογίζει στο μικρότερο κακό. Γιατί δυστυχώς, κάθε μικρότερο κακό, αποδεικνύεται μεγαλύτερο. Έτσι έγινε και με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν, έτσι είχε γίνει και με το ΠΑΣΟΚ πιο πριν και πάει λέγοντας. Άρα, σήμερα, είμαστε ώριμοι σαν ελληνικός λαός να σκεφτούμε όλα αυτά τα ζητήματα συνολικά και να τα εκφράσουμε και εκλογικά. Και από αυτή τη σκοπιά, στο ερώτημα που θέτετε, όχι μόνο διψήφιο. Γιατί εμείς έχουμε ευρωεκλογές τώρα έτσι; Είναι ευρωεκλογές, δεν είναι εθνικές εκλογές. Φυσικά, δεν είναι η θεωρία της χαλαρής ψήφου. Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάει όλος και να ψηφίσει στις εκλογές, στις ευρωεκλογές στις 9 του Ιουνίου και να δώσει και τα μηνύματά του και πιστεύουμε ότι θα είναι μήνυμα και μέσα στην Ελλάδα, απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα που συμφωνούν στην ουσία της κατεύθυνσης αυτής, αλλά θα είναι και πανευρωπαϊκό μήνυμα. Γιατί αυτή την περίοδο και οι ευρωπαϊκοί λαοί κινητοποιούνται με αντίστοιχα αιτήματα που κινητοποιείται ο ελληνικός λαός. Άρα, λοιπόν, αυτός που μπορεί να εκφράσει πραγματικά αυτή τη γνήσια αντιπολίτευση, αντιπαράθεση για αλλαγές και την κριτική στην ΕΕ που ασκεί, είναι μόνο το ΚΚΕ. Άρα, εμείς λέμε το εξής, για να σας πω και πού απευθυνόμαστε, γιατί με ρώτησε η κυρία Αναστασοπούλου αν πάμε για διψήφιο ποσοστό.

– Να απαντήσετε σε αυτό, προσθέτοντας το εξής όμως, ότι έχουμε μια ΝΔ, κοιτάει και προς το Κέντρο, έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ, κοιτάει Κεντροαριστερά, έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ, κοιτάει Κεντροαριστερά, η ΝΔ, βέβαια, έχει και το πρόβλημά της από τα δεξιά της. Εσάς σας έχουν έξω από το παιχνίδι. Δηλαδή, προσπαθούν να λένε, μιλάνε για Αριστερά χωρίς να σας υπολογίζουν, για το πώς θα πάρει ο ένας από τον άλλον και αυτό το Κέντρο, το περιβόητο, το οποίο ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις.

– Έτσι δουλεύει αυτό το πολιτικό σύστημα, το οποίο είναι σάπιο και διεφθαρμένο κατά την άποψή μας. Έτσι δουλεύει, με τα λόμπι του, προσπαθώντας να κοροϊδέψει, να χαϊδέψει αυτιά και λοιπά. Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό το εξής και απευθυνόμαστε σε αυτό το 35%, τουλάχιστον, το οποίο είναι ενάντια στην ΕΕ, το οποίο στο ερώτημα απαντά ξεκάθαρα ότι η ΕΕ δεν ήταν αυτή που μας υποσχέθηκαν αυτοί που μας έβαλαν εκεί, γιατί το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει.

– Όπου κι αν τοποθετείται αυτό το 35%;

– Όπου κι αν τοποθετείται. Να σας πω, ακούστε να δείτε, η ελληνική κοινωνία δεν χωρίζεται σε αριστερούς, δεξιούς, κεντροδεξιούς, ακροαριστερούς, λίγο αριστερούς, πιο πολύ αριστερούς, λίγο ροζ, λίγο κόκκινους, λίγο πράσινους, λίγο μπλε και λοιπά. Τέλος αυτά τα ζητήματα και αυτό εκφράζεται.

– Αρκεί για εσάς δηλαδή να είναι μόνο ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ;

– Όχι, αρκεί για εμάς να είναι εργάτης, να καταπιέζεται, να μην έχει μισθό, να μην έχει πού την κεφαλήν κλίναι, να μην μπορεί να πληρώσει για το παιδί του να πάει να σπουδάσει ή όταν πάει στο νοσοκομείο να μην έχει να πληρώσει για τον πατέρα και τη μάνα να τον γιατροπορέψει. Είναι ο εργάτης, είναι ο αγρότης, είναι ο επαγγελματίας, αυτός είναι ο ελληνικός λαός. Είναι το 95% που πληρώνει τους φόρους με τους οποίους μετά έρχεται η ΕΕ με το Ταμείο της να μας τα δανείσει τάχα, για να τ’ αποπληρώσουμε πάλι, που τα ΄χει πληρώσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Διότι το Ταμείο της ΕΕ, κύριε Παπαδάκη και κυρία Αναστασοπούλου, αγαπητοί τηλεθεατές σήμερα το πρωί, είναι απ’ τα λεφτά, απ’ τους κρατικούς προϋπολογισμούς και απ’ τα έσοδα που έχουν τα κρατικά ταμεία των χωρών που βγαίνουν απ’ τους λαούς. Κι απ’ αυτήν την «Ελλάδα» βγαίνει το 95%, αυτό το έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό ως κρατικό έσοδο και μόνο το 5% είναι από τους λίγους.

– Πάντα νομίζω ότι θα πείτε «γιατί αυτοί είστε» στο τέλος της πρότασης, κύριε Κουτσούμπα, πάντα αυτό περιμένω.

– Μα, αυτοί είναι, αυτοί είναι.

– Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ!

– Κι εγώ σας ευχαριστώ!

– Κι ελπίζουμε την επόμενη φορά να μην περάσει πολύς χρόνος να τα πούμε, είχατε φορτωμένο και βαρύ πρόγραμμα, έχετε τάξει κι ένα τσίπουρο, δεν το έχουμε πιει…

– Έτσι λέμε κάθε φορά, αλλά δεν τα καταφέρνουμε. Θα το πιούμε εδώ;

– Τώρα όχι, γιατί έχουμε συνέχεια, κύριε Κουτσούμπα..

– Πλησιάζουν και οι Απόκριες τώρα. Βέβαια, σε ένα βαθμό το Τριώδιο άνοιξε τη μέρα που έκλεινε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε…

– Βαρύ. Το παρακολουθήσατε…

– Όχι λέω το γεγονός. Ότι όντως το Τριώδιο άνοιξε…

– Το ξέραμε, αλλά ότι το λέτε κι εσείς έχει μια σημασία.

– Ε, μα νομίζω όλος ο ελληνικός λαός το λέει και οι ίδιοι το λένε.

– Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Κουτσούμπα!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: