Δημ. Κουτσούμπας: Οι κυβερνήσεις είναι σαν τα τρένα. Το πού θα πάνε δεν το καθορίζει ο “μηχανοδηγός”, το καθορίζουν οι ράγες

Η εμπειρία και της τετραετίας που πέρασε, δείχνει πως ό,τι κατέκτησε ο λαός, το κατέκτησε με τους αγώνες του, στους οποίους το ΚΚΕ ήταν ανελλιπώς μπροστά. Όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατοί αυτοί οι αγώνες, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος για το λαό.

Συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Αντώνη Αντζολέτο έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Μόνο ένα «ναι» δικό σας θα καθιστούσε ρεαλιστική την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής. Γιατί αρνείστε αυτή την πρόταση;

Δεν θα αποφύγω την ερώτησή σας, αλλά επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τέτοιο κάλεσμα απευθύνει στο ΠΑΣΟΚ και το Μέρα25. Κάποιοι, μάλιστα, πρώην υπουργοί συμπεριέλαβαν και τον Βελόπουλο. Τελευταία ακούμε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζουν ότι τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ είναι «μη συνθέσιμα». Καμία αντίρρηση, απορώ όμως γιατί τους πήρε 11 χρόνια να το παραδεχτούν και τόσο καιρό κορόιδευαν ασύστολα τον κόσμο…

Σήμερα δεν είμαστε ούτε στο 2012-2015, ούτε στο 2019. Ζήσαμε και τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλες αλλαγές και τις υποσχέσεις της ΝΔ για ανάπτυξη και καλές δουλειές. Και το αποτέλεσμα για το λαό ήταν τραγικό. Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό.

Συμβαίνει γιατί οι κυβερνήσεις είναι σαν τα τρένα. Το πού θα πάνε δεν το καθορίζει ο “μηχανοδηγός”, το καθορίζουν οι ράγες. Όταν είσαι σε λάθος ράγες θα ακολουθήσεις και λάθος κατεύθυνση. Όταν τις ράγες τις έχει φτιάξει το κεφάλαιο, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι δεσμεύσεις απέναντι σε αυτούς, εκεί θα πάνε και τα τρένα, δηλαδή οι κυβερνήσεις. Συνεπώς, το ζήτημα δεν είναι να αλλάξουμε τα κόμματα που θα είναι “μηχανοδηγοί” και “σταθμάρχες” της ίδιας πολιτικής, αλλά να ξηλώσουμε τις ράγες και να φτιάξουμε άλλες, αν θέλουμε να πάμε σε άλλη κατεύθυνση.

Αποκλείετε το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με την ανοχή του ΚΚΕ;

Ισχύει κι εδώ η προηγούμενη απάντησή μου. Επιτρέψτε μου, όμως, να διευκρινίσω ότι αυτή μας η στάση δεν σημαίνει καθόλου ότι υποτιμάμε έστω και το ελάχιστο εμπόδιο που μπορεί να μπει σήμερα στην αντιλαϊκή πολιτική, το παραμικρό μέτρο ανακούφισης που μπορεί να κατακτήσει ο εργαζόμενος. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή ή η ανοχή του ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση θα υπέσκαπτε τη δυνατότητά μας να συμβάλλουμε σε αυτό. Αποδείχτηκε, άλλωστε, πόσο απατηλό ήταν αυτό που έλεγαν κάποιοι, ότι θα μπορούσε το ΚΚΕ να προτείνει 4-5 σημεία ως προϋποθέσεις για να δείξει ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση. Η κυβερνητική πολιτική δεν αφορά 5 τομείς της καθημερινότητας και της ζωής του λαού, αλλά τα πάντα, από την ακρίβεια και τους μισθούς μέχρι τους σιδηροδρόμους και την εξωτερική πολιτική. Φαντάζεστε το ΚΚΕ να ήταν μέρος της κυβέρνησης που «τεμάχιζε» και ξεπουλούσε τον ΟΣΕ και να λέει «εγώ δεν έχω σχέση με αυτό, είμαι εδώ για 5 ζητήματα»;

Η εμπειρία και της τετραετίας που πέρασε, δείχνει πως ό,τι κατέκτησε ο λαός, το κατέκτησε με τους αγώνες του, στους οποίους το ΚΚΕ ήταν ανελλιπώς μπροστά. Όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατοί αυτοί οι αγώνες, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος για το λαό.

Ενδιαφέρεται το ΚΚΕ να μετάσχει σε μια κυβέρνηση ή έχει, όπως λέγεται, βολευτεί στον ρόλο του κόμματος διαμαρτυρίας του 5%-6%;

Το ΚΚΕ ιδρύθηκε, όχι απλά για να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση, αλλά για να παίξει τον καταλυτικό ρόλο στην ανατροπή του παλιού, του σάπιου κοινωνικού συστήματος. Σήμερα, το Κόμμα μας διαθέτει σύγχρονο, επιστημονικά επεξεργασμένο Πρόγραμμα εξουσίας-διακυβέρνησης, το οποίο καταθέτει ανοιχτά στον λαό και είναι έτοιμο να το υπηρετήσει από κυβερνητικές θέσεις, όταν ο λαός το επιλέξει.

Ωστόσο, δεν αισθανόμαστε καθόλου «βολεμένοι». Όλα τα μέλη του ΚΚΕ αναλαμβάνουν κάθε μέρα μεγάλες ευθύνες μπαίνοντας μπροστά σε κάθε διεκδίκηση και αγώνα του λαού μας. Καταθέτουμε διαρκώς προτάσεις νόμου, τροπολογίες και ερωτήσεις, με επεξεργασμένες θέσεις για κάθε λαϊκό πρόβλημα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν αφιερώνουν τον χρόνο τους σε συναλλαγές με λόμπι, εισπρακτικές εταιρείες και συνεννοήσεις με επιχειρηματίες για τηλεοπτικές άδειες, αλλά τρέχουν από χώρο σε χώρο δουλειάς, όπου οι εργαζόμενοι έχουν προβλήματα και διεκδικούν, από γειτονιά σε γειτονιά, από σπίτι σε σπίτι, όπου επιχειρείται να γίνει βίαιη έξωση και προσπαθούν να τη σταματήσουν. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά ακόμη κι όσοι δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Επομένως τους καλούμε να σκεφτούν αν θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα με το ΚΚΕ να έχει 30 ή 40 βουλευτές αντί για 15 και να πράξουν αναλόγως.

Έχετε πει πως «το πραγματικό δίλημμα που αναδεικνύεται και σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, είναι να μην είναι δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση». Πιστεύετε στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή στις συμμαχικές κυβερνήσεις;

Για την ακρίβεια το δίλημμα τίθεται ως εξής: Θα είναι δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση ή θα είναι δυνατός ο λαός και το κίνημά του, με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ.

Ξέρετε, τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε κυριολεκτικά όλων των ειδών τις κυβερνήσεις: Αυτοδύναμες, συνεργασίας, τεχνοκρατών, σοσιαλδημοκρατικές, φιλελεύθερες, της δήθεν «αριστεράς», με συμμετοχή ακροδεξιών κ.ο.κ. Διαφορετικές δοκιμές κι όμως ο ένας συνέχιζε από εκεί που σταματούσε ο άλλος. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί συμφωνούν στα στρατηγικά ζητήματα, στη βασική κατεύθυνση. Σήμερα αυτή η κατεύθυνση εκφράζεται με τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, του νερού, με τους επικίνδυνους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, με την επίθεση στις λαϊκές κατοικίες για να στηριχτούν οι τράπεζες σε μια περίοδο μάλιστα που κυοφορείται νέα καπιταλιστική κρίση. Και πολλά ακόμη…

Γι’ αυτό και είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει το 70%. Κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα φτιάξουν και ήδη γίνονται τέτοιες διεργασίες. Το ζήτημα είναι ποιος θα βρεθεί απέναντί της για να έχει στήριγμα ο λαός. Σήμερα, άλλωστε, δυναμώνει ένα ρεύμα στο λαό που λέει “κανένας από τους δύο και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες του”.

Μιλήσατε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Τι πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει από εδώ και πέρα στη λειτουργία των ελληνικών σιδηροδρόμων ώστε τα ταξίδια να πραγματοποιούνται με ασφάλεια;

Ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιούνται τα ταξίδια με ασφάλεια, είναι να πάψει η ασφάλεια να μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους-οφέλους είτε για τον κάθε επενδυτή, είτε για το κράτος. Αυτό σημαίνει να πάψει το κέρδος να αποτελεί το κριτήριο για το τι, πώς, πότε και πόσο θα αναπτυχθεί και να αντικατασταθεί από το κριτήριο της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Όσο δεν συμβαίνει αυτό, η ανθρώπινη ζωή θα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον σιδηρόδρομο, αλλά αφορά όλους σχεδόν τους τομείς της κοινωνικής ζωής: Τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολικά και πανεπιστημιακά κτήρια, την ελλιπή αντιπλημμυρική, αντισεισμική και αντιπυρική προστασία με τα γνωστά αποτελέσματα κάθε χρόνο. Τα «άλλα Τέμπη» που μας περιτριγυρίζουν σήμερα και πρέπει να δράσουμε έγκαιρα για να τα προλάβουμε.

Για μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση της πρότασή μας για τους σιδηρόδρομους, θα σας παραπέμψω στη σχετική Ημερίδα που διοργανώνουμε το επόμενο Σάββατο, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων.

Η κριτική που ασκείται στο ΚΚΕ είναι πως δεν ανανεώνει τον λόγο του. Πώς ανακυκλώνει την παράδοση του κομμουνισμού του προηγούμενου αιώνα. Πώς απαντάτε σε αυτήν κριτική; Πιστεύετε ότι ο λόγος του κόμματος απευθύνεται στους νέους;

Αυτή την περίοδο επιβεβαιώνεται ακριβώς το αντίθετο. Γιατί τις τελευταίες βδομάδες, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους όλης της χώρας με σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Αυτό το σύνθημα «ακουμπά» στην ανάλυση που κάνει το ΚΚΕ και βρίσκει απάντηση στην πολιτική του πρόταση, ακριβώς γιατί ανταποκρίνεται στη σημερινή αναγκαιότητα.

Θα είχε ενδιαφέρον να ρωτήσουμε κάποιους από αυτούς τους νέους και τις νέες πόσο σύγχρονα και πρωτότυπα τους ακούγονται αυτά που λένε οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή τα χιλιοειπωμένα περί «βαθέως κράτους», «συντεχνιών», «παθογενειών» και πάει λέγοντας…

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έκλεισε ήδη ένα χρόνο. Εσείς έχετε πει ότι δεν «διαλέγουμε στρατόπεδο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Δεν θεωρείτε δηλαδή κρίσιμη τη διάκριση μεταξύ επιτιθέμενου και αμυνόμενου στην Ουκρανία;

Όταν μιλάμε για πολέμους που διεξάγονται με σκοπό το μοίρασμα του πλούτου σε βάρος των λαών, ο διαχωρισμός ανάμεσα σε “επιτιθέμενους” και “αμυνόμενους” ουσιαστικά συγκαλύπτει αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Πολύ περισσότερο που η “καύσιμη ύλη” στην περιοχή συσσωρεύεται πολλά χρόνια πριν από την επίσημη έναρξη του πολέμου.

Η υποκρισία περισσεύει. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση ή άλλοι που σήμερα εμφανίζονται υπέρ του “αμυνόμενου”, στις περιπτώσεις της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Παλαιστίνης έκαναν το ακριβώς ανάποδο.

Κι αν κάποιοι δυσκολεύονταν πριν έναν χρόνο να καταλάβουν τον λόγο που το ΚΚΕ μιλούσε για ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας -και όχι απλά Ρωσίας-Ουκρανίας- σήμερα νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που το κατανοούν.

Θέλουμε, όμως, για μια ακόμη φορά να επισημάνουμε τον τεράστιο κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα βρεθεί στο στόχαστρο εξαιτίας της εμπλοκής της, με ευθύνη όλων των κομμάτων του ΝΑΤΟϊκού τόξου. Γι’ αυτό και το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Αποτελεί κριτήριο ψήφου και μπορεί να δυναμώσει μόνο με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ που τάσσεται με το “στρατόπεδο” των λαών.

Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αντιταχθεί στις δυνάμεις που διεκδικούν την αναθεώρηση των συνόρων; Δεν βλέπετε ως προς αυτό αναλογία μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας;

Πάντως στο Ιράκ, τη Συρία, την Κύπρο, η Τουρκία αναθεωρεί σύνορα με τις “πλάτες” του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και όλων αυτών που δήθεν αντιτάσσονται στους “αναθεωρητισμούς”. Ταυτόχρονα και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στις κυρώσεις και την αποστολή πολεμικού υλικού στην αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, η τουρκική άρχουσα τάξη προβάλλει νέες διεκδικήσεις έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, επίσης με τις “πλάτες” όσων προανέφερα.

Γιατί για όλους αυτούς προέχουν οι οικονομικές και γεωστρατηγικές τους σχέσεις με την Τουρκία, η διαφύλαξη της ΝΑΤΟϊκής συνοχής και η απόσπαση της Τουρκίας από τη “ρωσική επιρροή”. Γι’ αυτό και αρνούνται να τοποθετηθούν ακόμα και για προφανή ζητήματα, όπως η κυριαρχία των ελληνικών νησιών και επαναλαμβάνουν την προτροπή «βρείτε τα».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον προειδοποιούμε ότι κυοφορούνται «επώδυνοι συμβιβασμοί» με ευρωατλαντική σφραγίδα. Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει από τις αναφορές για moratorium μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, μετά και τον πρόσφατο σεισμό κι ενόψει των εκλογών στις δύο χώρες. Τα προβλήματα παραμένουν και η λεγόμενη “διπλωματία των σεισμών” δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική αλληλεγγύη και τις ανάγκες και των δύο λαών.

Ποια είναι η πρόταση του ΚΚΕ για την καταπολέμηση της ακρίβειας, αλλά και για τον κατώτατο μισθό;

Έχουμε καταθέσει δύο φορές το τελευταίο διάστημα τροπολογίες που προβλέπουν κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, των ειδικών φόρων στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα μέτρα που μπορούν να στηρίξουν το λαϊκό εισόδημα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Σε αντίθεση με τα «καλάθια» της κοροϊδίας, τα διάφορα «pass» και τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού λίγο πάνω από τα επίπεδα που ήταν το μακρινό 2011 και παρά τον πληθωρισμό που σπάει κόκαλα. Όλες απορρίφθηκαν χωρίς να μπουν σε ψηφοφορία από την κυβέρνηση, ενώ κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν έβγαλε «άχνα», ακριβώς γιατί πρόκειται για μέτρα που θίγουν τις δεσμεύσεις που όλοι τους έχουν απέναντι στο κεφάλαιο.

Όσον αφορά τους μισθούς, το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που κατέθεσε στη Βουλή την Πρόταση Νόμου, που έφτιαξαν τα ίδια τα Συνδικάτα, για την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, των κλαδικών Συμβάσεων, για να υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό, επαναφορά των τριετιών και ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως αυτή που ζητούν σήμερα τα συνδικάτα και ξεπερνά τα 850 ευρώ με τα τωρινά δεδομένα.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: