Δεν είναι οι “απεργοί” ναυαγοσώστες, είναι τα κέρδη κι εργοδότες

Ως “απεργία” υπεύθυνη για τον πνιγμό Σέρβου τουρίστα στην Κατερίνη παρουσίασε πλειάδα διαδικτυακών ΜΜΕ την αποχή ιδιωτικής επιχείρησης από τις υπηρεσίες ναυαγοσωστικής λόγω οικονομικής αντιδικίας με το δήμο.

Άλλη μια χρονιά που η χώρας μας διεκδικεί την πανευρωπαϊκή θλιβερή πρωτιά στους πνιγμούς, με Έλληνες και ξένους επισκέπτες να πληρώνουν με τη ζωή τους ένα συχνά πολυπαραγοντικό συνδυασμό έλλειψης παιδείας, άγνοιας ή υποτίμησης κινδύνου, ελλιπέστατου θεσμικού πλαισίου (πχ σε πισίνες ξενοδοχείων) και ναυαγοσωστικής κάλυψης. Η νέα τραγωδία ωστόσο που σημειώθηκε την Πέμπτη σε παραλία της Πιερίας, με θύμα ένα 19χρονο Σέρβο τουρίστα, έχει ένα βασικό υπεύθυνο, δηλαδή την ανάθεση της προστασίας των λουομένων σε ιδιωτικές ναυαγοσωστικές υπηρεσίες.

Μια πραγματικότητα που δεν άρεσε όμως καθόλου σε μεγαλύτερα και μικρότερα ειδησεογραφικά σάιτ, που έσπευσαν να μιλήσουν για “απεργία” ναυαγοσωστών, προσπαθώντας, έστω και με τη χρήση εισαγωγικών, να στοχοποιήσουν τους εργαζόμενους ναυαγοσώστες και χτυπώντας συνολικά την έννοια της απεργίας, που μπορεί και να “σκοτώσει”. Σαν να μην ήταν αυτό από μόνο του αρκετά εξοργιστικό, εν προκειμένω δεν είναι καν συκοφάντηση ενός απεργιακού αγώνα, αλλά παρουσίαση ως “απεργία”, μιας απόφασης της ιδιωτικής εταιρείας ναυαγοσωστών να απέχει από τα καθήκοντά της μετά τις 21 Αυγούστου, κατόπιν διαμάχης με το Δήμο Κατερίνης για την καθυστέρηση της καταβολής των οφειλών του τελευταίου.

Ο δε αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου πέταξε το μπαλάκι στην κεντρική διοίκηση, λόγω καθυστέρησης της επιχορήγησης, ενώ μάλιστα ουσιαστικά παραπονέθηκε για το αυξημένο κόστος που επέφερε η νομοθετική υποχρέωση αύξησης των ναυαγοσωστικών πύργων από 10 σε 18 και η παράταση απασχόλησης των ναυαγοσωστών κατά ένα μήνα. Άλλο ένα δείγμα για το πώς οι ενσωματωμένες στη λογική του “κόστους – οφέλους” δημοτικές αρχές ιεραρχούν την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια, χωρίς να αμφισβητείται καθόλου το ίδιο το πλαίσιο της ανάθεσης ζωτικών λειτουργιών σε ιδιώτες, παρά μόνο διαμαρτυρίες για το “μονοπώλιο” των ναυαγοσωστικών εταιρειών.

Για να επανέλθουμε στις ιστοσελίδες, αξίζει να γίνει μνεία στο enikos.gr, που αρχικά ανάρτησε την είδηση με τον απαράδεκτο τίτλο “Πνίγηκε 19χρονος στην Πιερία – Είχαν απεργία οι ναυαγοσώστες”, χωρίς καν δηλαδή τα εισαγωγικά – “φύλλα συκής” άλλων μέσων (χωρίς να λείπουν φυσικά καθόλου κι εκείνα που επίσης παρέλειψαν τα σημεία στίξης). Μετά από διαμαρτυρίες αναγνωστών στο τουίτερ, ο τίτλος άλλαξε με την εξής προσθήκη “Είχαν απεργία οι απλήρωτοι ναυαγοσώστες”, ο οποίος εξακολουθεί φυσικά να μην αποδίδει την πραγματικότητα, δηλαδή τις πιέσεις της εταιρείας, αλλά να εμφανίζει και πάλι κάποια υποτιθέμενη απεργία ως άμεση αιτία του πνιγμού, για την οποία απλώς οι ναυαγοσώστες έχουν “ελαφρυντικά”, ως απλήρωτοι, σε αντίθεση – εικάζουμε – με άλλους απεργούς που κινητοποιούνται από χόμπι.

Από λεκτικές ακροβασίες μέχρι ανοιχτή διαστρέβλωση, είναι σαφές ότι τα αστικά μέσα δε φείδονται εφευρετικότητας για να μην πουν τα πράγματα με το όνομά τους, όταν αφορά τις πρακτικές της “υγιούς επιχειρηματικότητας” και της παράδοσης κρίσιμων υπηρεσιών σε ιδιώτες. Πόσο φυσιολογικό είναι αλήθεια η ζωή ή ο θάνατος ενός ανθρώπου να εξαρτάται από το αν τα βρίσκει οικονομικά ο όποιος δήμος με την όποια ιδιωτική επιχείρηση; Πόσο δύσκολο είναι η προστασία των λουομένων να αποτελεί κρατική μέριμνα, με ένα πλήρως επεξεργασμένο, πανελλαδικό σχέδιο και τη στελέχωσή του με επαρκές, σωστά εκπαιδευμένο και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα προσωπικό; Όσο δύσκολο είναι να μπουν σε προτεραιότητα η ζωή και η ακεραιότητα οποιουδήποτε πολίτη μπροστά στη διασφάλιση πεδίων κερδοφορίας για το κεφαλαίο.

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: