«Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτήν την πολιτική, που αφήνει πίσω της στάχτη και μπούρμπερη» – Σήμερα το Μεγάλο Λαϊκό Συλλαλητήριο για την προστασία της ζωής του λαού και του δασικού πλούτου

Σε μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, του περιβάλλοντος και του όποιου δασικού πλούτου έχει απομείνει, καλούν σήμερα, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος, συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής.

Σε μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, του περιβάλλοντος και του όποιου δασικού πλούτου έχει απομείνει, καλούν σήμερα, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος, συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής.

Στην κινητοποίηση καλούν: Οι Ομοσπονδίες Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Μεταλλωρύχων και Συνταξιούχων ΙΚΑ. Τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ΟΤΑ Αττικής, Εργαζομένων Φαρμάκου – Καλλυντικού Αττικής, Πειραιά και Νήσων, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ενωση Λογιστών – Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.

«Δεν πάει άλλο!», τονίζουν και καλούν τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής, τις Ομοσπονδίες και τα εργατικά σωματεία, συλλόγους επαγγελματιών, άλλους μαζικούς φορείς να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση. «Να πάρουμε με τον αγώνα μας την υπόθεση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, του περιβάλλοντος και του όποιου δασικού πλούτου έχει απομείνει, στα χέρια μας», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν.

«Αν νομίζουν η κυβέρνηση και όσοι είναι υπεύθυνοι για την κόλαση που ζούμε ότι οι εργαζόμενοι θα παρακολουθούν με απάθεια ανθρώπους να καίγονται, σπίτια να γίνονται στάχτη και τις περιοχές που ζούμε να μετατρέπονται σε κρανίου τόπο, είναι γελασμένοι. Δυναμώνουμε τη λαϊκή κινητοποίηση και την αλληλεγγύη για να σώσουμε ό,τι σώζεται. Αν έχουν την αυταπάτη ότι θα μαυρίζουν τη ζωή μας και εμείς θα νανουριζόμαστε από τα ηλίθια επιχειρήματα που χρησιμοποιούν προκειμένου να δικαιολογήσουν την εγκληματική πολιτική τους, ας επανέλθουν στην πραγματικότητα. Εδώ και μέρες οι φωτιές σε μια σειρά περιοχές της Αττικής, στην Ελευσίνα δίπλα στο “Θριάσιο” Νοσοκομείο, στον Ασπρόπυργο με υπαρκτό τον κίνδυνο του βιομηχανικού ατυχήματος, στις πλαγιές του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και μέσα στο δάσος, δείχνουν ξανά τη μεγάλη επιλεκτική γύμνια του κράτους», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Τα συνδικάτα αναδεικνύουν ως υπεύθυνη και για τη νέα καταστροφή την εγκληματική πολιτική «που υπηρετεί την επικίνδυνη λογική κόστους – οφέλους, όπου κόστος θεωρείται η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού». «Αυτή η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων είναι υπεύθυνη για την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, για την υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου. Αυτή η πολιτική έχει αφήσει υποστελεχωμένες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, συνεχίζει να εφαρμόζει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας του εποχικού πυροσβέστη, αφήνει την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δίνει τη μάχη με απαρχαιωμένα μέσα και με ελλιπή συντήρηση. Αυτήν την πολιτική στηρίζουν η Περιφέρεια Αττικής και οι δημοτικές αρχές στην Αττική», επισημαίνουν.

«Τους απαντάμε ότι δεν ανεχόμαστε άλλο αυτήν την πολιτική, που αφήνει πίσω της στάχτη και μπούρμπερη. Ως εδώ και μη παρέκει, δεν θα φωνάξουμε ζήτω που καήκαμε!», καταλήγουν.

«Παρών» από ΟΒΣΑ και ΟΓΕ

Στη συγκέντρωση συμμετέχει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Στην ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια ενώ άνθρωποι καίγονται. Δεν θα κοιτάμε απαθείς τα σπίτια μας, τους επαγγελματικούς μας χώρους, τις περιουσίες μας να γίνονται στάχτη και τις περιοχές όπου ζούμε να μετατρέπονται σε κρανίου τόπο. Δυναμώνουμε τη λαϊκή κινητοποίηση και την αλληλεγγύη για να σώσουμε ό,τι σώζεται. Βάζουμε εμπόδια στην πολιτική που μας καταστρέφει, που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές μας, τις ζωές των οικογενειών μας, οργανώνουμε τον αγώνα μας. Διεκδικούμε όσα δικαιούμαστε, για ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας Καλούμε τα Σωματεία, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων, Αυτοκινητιστών, κάθε συνάδελφο να πρωτοστατήσει σε αυτόν τον αγώνα».

Το επαναλαμβανόμενο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των πυρκαγιών καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Ενώνει τη φωνή της με τα σωματεία, συμμετέχει στο συλλαλητήριο και διεκδικεί μέτρα πρόληψης και προστασίας. «Δεν ανεχόμαστε άνθρωποι να καίγονται, σπίτια να γίνονται στάχτη και οι περιοχές όπου ζούμε να μετατρέπονται σε κρανίου τόπο, ενώ η κυβέρνηση μας ρίχνει το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης με τα μηνύματα του 112, επικαλούμενη την κλιματική αλλαγή. Αυτά δεν απέτρεψαν ούτε τους 27 θανάτους ούτε τις εικόνες καταστροφής, με δάση να καίγονται και τη φωτιά να μπαίνει σε κατοικημένες περιοχές και να καίει λαϊκές περιουσίες», υπογραμμίζει.

«Καίγεται ξανά η χώρα και νιώθουμε οργή»!

Στο μεγάλο συλλαλητήριο απόψε στο Σύνταγμα για την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι δεν έχουν γίνει ακόμα «οι αναγκαίες αντιπυρικές εργασίες γύρω από φοιτητικές εστίες και πανεπιστημιουπόλεις, ειδικά αυτές που συνορεύουν με δασικές ή άλλες επικίνδυνες εκτάσεις. Να μην αφεθεί στην τύχη της η προστασία των χώρων όπου σε λίγες μέρες θα επιστρέψουν χιλιάδες φοιτητές». Ακόμα, υπογραμμίζει: «Εκφράζουμε και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πυρόπληκτους συναδέλφους και στις οικογένειές τους. Οι φοιτητικοί σύλλογοι βρίσκονται στο πλευρό τους. Να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία για οποιαδήποτε βοήθεια. Εδώ και τώρα απαιτούμε από την κυβέρνηση να στηριχτούν με συγκεκριμένα μέτρα, να εξασφαλιστεί η διαμονή τους στον τόπο σπουδών τους δωρεάν, με είσοδό τους στις εστίες ή αξιοποίηση δωματίων, χωρίς τα γνωστά κριτήρια – κόφτες».

«Καίγεται ξανά η χώρα και νιώθουμε οργή – Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!», διαμηνύει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και καλεί με τη σειρά της στο συλλαλητήριο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Εμείς κάνουμε μαθήματα στο σχολείο, περιβαλλοντικής προστασίας, ανακύκλωσης κ.λπ., και η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι στις Περιφέρειες και στους δήμους θεωρούν τη ζωή μας και την προστασία του περιβάλλοντος κόστος. Γι’ αυτό δεν πήραν κανένα μέτρο για να καθαρίσουν τα δάση και τις περιοχές, ούτε το απαραίτητο προσωπικό πυρόσβεσης και εξοπλισμό. Αγοράζουν πανάκριβα πολεμικά αεροπλάνα, στέλνουν πανάκριβα όπλα σε άλλες χώρες και πολέμους, αλλά δεν δίνουν ούτε ευρώ για να μην καιγόμαστε!».

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από συνδικάτα και φορείς για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού, του περιβάλλοντος και του όποιου δασικού πλούτου έχει απομείνει, σήμερα στις 19.30, στην πλατεία Συντάγματος.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ, ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κοινό κάλεσμα στο σημερινό συλλαλητήριο

Σε συμμετοχή στο σημερινό λαϊκό συλλαλητήριο καλούν ορειβατικοί, πεζοπορικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι τις τελευταίες ώρες με κείμενο – κάλεσμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Το κάλεσμα, που υπογράφουν ο ΣΕΟ Αθήνας, ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας και ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Πετρούπολης, έχει βρει ευρεία ανταπόκριση μεταξύ των μελών ορειβατικών συλλόγων αλλά και κόσμου που αγαπάει το βουνό.

Το κάλεσμα αυτό στηρίζουν επίσης μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους και καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν, σύλλογοι όπως ο ΕΠΟΣ Φυλής, ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος, ο οποίος θα βρίσκεται στον χώρο του συλλαλητηρίου με πανό, ο ΕΟΣ Αθηνών κ.ά.

Το κάλεσμα αναφέρει:

«Τις κρίσιμες αυτές στιγμές που βλέπουμε σε όλη τη χώρα, για ακόμη μια φορά, να καίγονται συνάνθρωποί μας, οι περιουσίες μας, τα ζώα μας και ο φυσικός μας πλούτος, δεν μπορούμε να σωπάσουμε.

Τις κρίσιμες αυτές στιγμές, που η Πάρνηθα βρίσκεται για ακόμη μια φορά στις φλόγες, δεν μπορούμε να σωπάσουμε.

Αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης όπου δεκάδες μέλη ορειβατικών και πεζοπορικών συλλόγων συνδράμουν την προσπάθεια της Πυροσβεστικής, μαζί με κατοίκους και εθελοντές. Εδώ στις πρώτες γραμμές του μετώπου προσπαθούμε να συμβάλουμε στην κατάσβεση της φωτιάς που καίει στην Πάρνηθα.

Τις τελευταίες μέρες ένα σημαντικό τμήμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας έχει καεί. Και αυτή η φωτιά είναι το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης, της κατάλληλης στελέχωσης της Πυροσβεστικής, της διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, του καθαρισμού του δάσους, της στελέχωσης των δασαρχείων με την πρόσληψη δασεργατών και του απαιτητού εξοπλισμού. Εχουν καεί τμήματα του δάσους, αναρριχητικά πεδία, πεζοπορικές διαδρομές που τις έχουμε περπατήσει με τους συλλόγους μας, που κάναμε τα πρώτα μας βήματα στην επαφή μας και τη γνωριμία μας με την Πάρνηθα, που τόσα χρόνια προσφέρει μια ανάσα σε χιλιάδες κατοίκους της Δυτικής Αττικής ως ο πιο σημαντικός ορεινός όγκος και πνεύμονας πρασίνου του Λεκανοπεδίου μας.

Συνεχίζουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή κατάσβεσης της πυρκαγιάς και δεν σωπαίνουμε. Ενώνουμε τη φωνή μας με τον λαό της Αττικής στο κάλεσμα εργατικών σωματείων, φορέων και συλλόγων την Παρασκευή. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη, προστασία και πυρόσβεση».

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: