“Αντίσταση στο καπιταλιστικό – ιμπεριαλιστικό σύστημα των ΗΠΑ” – Απεργία 30 ημερών από τους φυλακισμένους στην Αλαμπάμα

Οι κρατούμενοι, κατέβασαν τα εργαλεία και τα μηχανήματά τους, αρνούμενοι να εργαστούν στα εργοστάσια και τις υπηρεσίες εφοδιασμού των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Σε απεργιακό αναβρασμό βρίσκονται οι φυλακές στην πολιτεία της Αλαμπάμα από την πρωτοχρονιά, καθώς οι κρατούμενοι, κατέβασαν τα εργαλεία και τα μηχανήματά τους, αρνούμενοι να εργαστούν στα εργοστάσια και τις υπηρεσίες εφοδιασμού των σωφρονιστικών καταστημάτων. Ως γνωστών, οι φυλακές των ΗΠΑ αποτελούν μια μεγάλη πηγή ουσιαστικά δωρεάν εργατικού δυναμικού, που εργάζεται σε απάνθρωπες συνθήκες, ιδιαίτερα τώρα με την πανδημία.

Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται και για την αδιαφορία των αρχών σχετικά με την προστασία τους από τον κορονοϊό, αλλά και για το γεγονός ότι με πρόσχημα την πανδημία στο εξής το επισκεπτήριο θα περιορίζεται αποκλειστικά σε “βίντεο – επισκέψεις” μέσω οθόνης. Το Free Alabama Movement, οργάνωση “κατά της μαζικής κράτησης και της σκλαβιάς των φυλακών”, που αποτελείται από κρατούμενους και αλληλέγγυους, κάνει λόγο “ψυχολογικό πόλεμο κατά των κρατουμένων”.

Η FAM έχει διοργανώσει και στο παρελθόν, το 2016 και το 2018 απεργίες κατά της απλήρωτης καταναγκαστικής εργασίας στις φυλακές και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Εν προκειμένω, το σύνθημα της απεργίας είναι “30 μέρες οικονομικό μπλακάουτ” στις φυλακές. Σύμφωνα με τον κρατούμενο και μέλος της οργάνωσης, Σουίφτ Τζάστις, στόχος είναι να προκληθούν αντιδράσεις σε πανεθνικό επίπεδο, να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων λόγω πανδημίας και να βελτιωθούν οι απελπιστικές συνθήκες κράτησης. “Κανείς δε θα έρθει να μας σώσει”, λέει ο Τζάστις, “άρα πρέπει να φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό, γιατί αν δεν το κάνουμε εμείς, δε θα το κάνει κανείς άλλος”. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την απεργία, 11 κρατούμενοι στην απομόνωση των πολιτειακών φυλακών του Κίλμπι, αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργία πείνας.

Η FAM εξέδωσε επίσης ανακοίνωση όπου καταφέρεται ενάντια στη “νέα μορφή δουλείας”, που αποτελεί η αναγκαστική εργασία κρατουμένων. Ένας φυλακισμένος πλήρους απασχόλησης βγάζει κατά μέσο όρο μόλις 40 δολάρια το μήνα, λεφτά που κατευθύνονται κατευθείαν στα καταστήματα προμηθειών της φυλακής, όπου ακόμα και ένα πακέτο τσιγάρα κάνει έντεκα δολάρια αντί για πέντε που κοστίζουν στην αγορά. Για το λόγο αυτό η οργάνωση ζητά μποϊκοτάζ των καταστημάτων αυτών “που βγάζουν κέρδος από την εκμετάλλευση των φυλακισμένων και των οικογενειών τους, κάτι που γίνεται μόνο χάρη στα μονοπωλιακά συμβόλαιά τους με τις αρχές”.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας στους κρατούμενους της Αλαμπάμα, με δεδομένα ως τις 18 Δεκέμβρη υπήρξαν 1800 κρούσματα και 50 νεκροί, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός των περιστατικών είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δε γίνονται πολλά τεστ. Συνολικά υπολογίζεται πως ως τώρα έχουν επισήμως καταγραφεί 250.000 κρούσματα μεταξύ των κρατουμένων στις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό η FAM θεωρεί την απεργία “εναρκτήριο λάκτισμα για την αντίσταση σε όλο το σάπιο, νεοφιλελεύθερο, καπιταλιστικό – ιμπεριαλιστικό σύστημα των ΗΠΑ”.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: