Αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει – Όργιο παρακολουθήσεων από την ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια

Μετά τις καταγγελίες για συσκευές γεωεντοπισμού, αποκαλύπτεται η παρακολούθηση γραφείων συλλογικότητας στα Εξάρχεια από ασφαλίτικο όχημα με μικροκάμερα.

Ο συνδυασμός των λέξεων «ασφάλεια» και «παρακολουθήσεις» δεν είναι ακριβώς απρόσμενος. Για την ακρίβεια, είναι τόσο συνηθισμένος, όσο το γεγονός πως οι αρκούδες αφοδεύουν στο δάσος. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως πρέπει να τις συνηθίσουμε ως κανονικότητα κι έτσι οτιδήποτε αναδεικνύει τις πρακτικές της ΕΛΑΣ είναι σαφώς θετικό. Όπως τα διαδοχικά δημοσιεύματα του δημοσιογράφου Κώστα Ζαφειρόπουλου της ΕφΣυν, που μετά τις καταγγελίες για την τοποθέτηση συσκευών γεωεντοπισμού σε οχήματα των μελών της συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση» στα Εξάρχεια, φέρνει στο φως την παρακολούθηση των γραφείων της οργάνωσης από όχημα της Ασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, εντοπίστηκε έξω από τα γραφεία της οργάνωσης ένα λευκό Φολκσβάγκεν Πόλο, στο οποίο είχε τοποθετηθεί μικροκάμερα παρακαλούθησης των γραφείων, όπου εκείνη την ώρα γινόταν συνέλευση μελών.

Η συσκευή βρισκόταν σε οπή του καθρέφτη του οχήματος και συνδεόταν με ένα λεπτό καλώδιο. Οι παρακείμενοι άντρες των ΜΑΤ, όταν αντιλήφθηκαν πως τα μέλη της συλλογικότητας περιεργάζονταν το αμάξι, πλησίασαν το Πόλο, αρχικά ένας μασκοφόρος ένοπλος και μετά ολόκληρη διμοιρία, λέγοντας:

«Εχετε κάποιο πρόβλημα με κάποιο λευκό όχημα Πόλο;», «Μας είπανε για μια κλοπή…».  Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν διαμαρτυρόμενοι για την παρακολούθηση, ενώ ακολούθησε από αστυνομικό ασύρματο η επιβεβαίωση πως πρόκειται για υπηρεσιακό όχημα με την εντολή να απομακρυνθεί. Οι παρευρισκόμενοι βιντεοσκοπούσαν το συμβάν, ενώ εμφανίστηκαν δυο ακόμα ασφαλίτες με πολιτικά και κουκούλες που απομάκρυναν υπό την κάλυψη των ΜΑΤ το αυτοκίνητο, υπό τις έντονες αποδοκιμασίες του πλήθους.

Η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση χθες, με την οποία αναγνωρίζει ότι το όχημα είναι της Ασφάλειας, που εκτελούσε «διατεταγμένη υπηρεσία περιπολίας στα Εξάρχεια» κι «έκανε ολιγόλεπτη στάση για να επιτηρηθούν γεγονότα στην πλατεία» (στην πραγματικότητα το Πόλο είχε σταθμεύσει τουλάχιστον δύο ώρες) ενώ ακολουθούν κατηγορίες προς τους παρευρισκόμενους ότι «προκάλεσαν ζημιές» στο όχημα για τις οποίες σχηματίζεται δικογραφία. Η ανακοίνωση δεν κάνει λόγο για την ύπαρξη κάμερας, ενώ απορρίπτει τις καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις ως «ανυπόστατες», υποστηρίζοντας πως «Οι αστυνομικές Αρχές εκτελούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα και αυτό τηρείται απαρέγκλιτα.»  Με άλλα λόγια δηλαδή, ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό, ή αλλιώς, «αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει» που είχε πει κι ο Μπαλάσκας.

Το θέμα πυροδότησε για άλλη μια φορά τη γνωστή βολική κοκορομαχία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώτη να παρουσιάζεται ως θεματοφύλακας του “νόμου και της τάξης” και το δεύτερο να προσπαθεί να αναζωογονήσει το “κινηματικό του προφίλ”, παραβλέποντας τα έργα και τις ημέρες των ΜΑΤ – που θα καταργούσε ή θα εκδημοκράτιζε θυμίζουμε – και γενικότερα των δυνάμεων καταστολής επί διακυβέρνησής του.

Μέσα σε όλα, μια φαιδρή νότα στο όλο σκηνικό έδωσε η ιερή οργή του παρουσιαστή της πρωινής εκπομπής του ΣΚΑΪ Δημήτρη Οικονόμου για τις αποκαλύψεις, που κατά τη γνώμη του “αχρήστευσαν” το εν λόγω όχημα, αφού δημοσιοποιήθηκαν οι πινακίδες του και δε θα μπορεί λέει να χρησιμοποιηθεί εκ νέου σε υπηρεσία. Γιατί ως γνωστόν είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθούν οι πινακίδες ή και να βαφτεί το όχημα. Κυριολεκτικά καθείς κι ο πόνος του.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: