50+ μπλόκα από τη Νίκαια: «Είμαστε μια γροθιά!» Με τα τρακτέρ στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φλεβάρη | Κώστας Τζέλλας: Ο αθηναϊκός λαός να είναι δίπλα μας (ΒΙΝΤΕΟ)

«Την Τρίτη 20 Φλεβάρη κατεβαίνουμε στην Αθήνα!»: Το μήνυμα αυτό εκπέμπουν τα πάνω από 50 μπλόκα που συναντήθηκαν χτες στη Νίκαια Λάρισας, συζητώντας για τα επόμενα βήματα του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών, στον απόηχο της συνάντησης με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τα ψίχουλα κοροϊδίας που εισέπραξαν.

«Την Τρίτη 20 Φλεβάρη κατεβαίνουμε στην Αθήνα!»: Το μήνυμα αυτό εκπέμπουν τα πάνω από 50 μπλόκα που συναντήθηκαν χτες στη Νίκαια Λάρισας, συζητώντας για τα επόμενα βήματα του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών, στον απόηχο της συνάντησης με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τα ψίχουλα κοροϊδίας που εισέπραξαν.

Τρακτέρ, αγροτικά οχήματα, λεωφορεία και κάθε άλλο μέσο επιστρατεύονται λοιπόν για ένα μεγάλο συλλαλητήριο – σταθμό στον αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους, στο οποίο θα συναντηθούν με τα «αδέλφια τους», τους εργατοϋπαλλήλους και τη νεολαία που ετοιμάζουν θερμή αγωνιστική υποδοχή.

Μάλιστα, με την αγροτιά να είναι «στο πόδι», ο ξεσηκωμός της Τρίτης περιλαμβάνει και αποκλεισμούς σε τελωνεία και λιμάνια από τα μπλόκα που είναι μακριά από την Αττική. Ενώ μέχρι τη μέρα του μεγάλου αγωνιστικού ραντεβού θα εντείνονται οι δράσεις σε κάθε μπλόκο.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στην πανελλαδική συνάντηση των 50 μπλόκων στη Νίκαια, σηματοδοτώντας την κλιμάκωση του αγώνα και δίνοντας αποφασιστική απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, καλώντας την για μια ακόμα φορά να ικανοποιήσει τα 7 αιτήματα που της έχουν γνωστοποιηθεί ενιαία από όλα τα μπλόκα.

Προετοιμάζοντας την κινητοποίηση, τις επόμενες ώρες και μέρες το κάθε μπλόκο ξεχωριστά θα οργανώσει την κάθοδο στην Αθήνα, και έπειτα σε συνεννόηση όλων των μπλόκων θα οργανωθεί με κάθε λεπτομέρεια η μεγάλη διαδήλωση.

«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας γιατί τα βασικά μας αιτήματα δεν έχουν ικανοποιηθεί», τόνισε σε δηλώσεις του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας. Και πρόσθεσε ότι «υπάρχει δυνατότητα μέσα από τη συνέχιση και την κλιμάκωση αυτής της κινητοποίησης να έχουμε λύσεις και να έχουμε απαντήσεις και ικανοποίηση των αιτημάτων».

«Θέλουμε τον κόσμο μαζί μας, μαζί στο χωράφι και στο ράφι», ανέφερε χαρακτηριστικά ομιλητής από το μπλόκο στον Ε65. «Αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών είναι κέρδος και του κόσμου στην Αθήνα και σε κάθε πόλη», σημειώθηκε από άλλους ομιλητές.

«Εμπαιγμός, κοροϊδία, ψίχουλα», ήταν οι λέξεις που ακούστηκαν ξανά και ξανά από το βήμα της σύσκεψης στην κατάμεστη αίθουσα, δείγμα του κλίματος οργής που επικρατεί στον αγροτόκοσμο για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων που ακόμα και ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει δίκαια.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και η ΚΑΠ, που ευθύνεται για τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών. «Η ΚΑΠ μάς ξεκληρίζει, ή αυτό θα αλλάξει ή δεν έχουμε μέλλον», τόνισε ένας από τους ομιλητές. Η σημασία της ενότητας των μπλόκων επισημάνθηκε από όλους, με πολλούς να αναφέρουν ότι «είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα, μαζί θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους».

«Επιστρέφουμε στα μπλόκα, ενημερώνουμε για την απόφαση και με δράσεις έως την Τρίτη δείχνουμε τη δύναμή μας», υπογραμμίστηκε.

Μάλιστα, τα 50 μπλόκα κατήγγειλαν και καταδίκασαν ομόφωνα την επιχείρηση καταστολής και αυταρχισμού σε βάρος των αγροτών στα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας που κινητοποιούνται στα τελωνεία και δέχονται απειλές από εισαγγελείς.

«Είμαστε μια γροθιά!»

Αργότερα, ομόφωνα δεκτή έγινε η πρόταση για συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ από το μπλόκο στον Ε65 της Καρδίτσας που αποφάσισε την κλιμάκωση του αγώνα το απόγευμα της Τρίτης, ελάχιστες ώρες μετά την άκαρπη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από τα μπλόκα του Κάστρου, της Αταλάντης και της Ανθήλης που είναι πιο κοντά στην Αθήνα ανέφεραν ότι θα στείλουν τρακτέρ στο συλλαλητήριο της Τρίτης. Από το μπλόκο του Εβρου ο εκπρόσωπός του τόνισε ότι την ώρα του συλλαλητηρίου στην Αθήνα θα κλείσουν το τελωνείο στους Κήπους.

Από το μπλόκο Τρικάλων τονίστηκε ότι πολλοί αγρότες «έχουν μείνει χωρίς σπίτια» μετά την πλημμύρα, ενώ εκπρόσωπος των μελισσοκόμων σημείωσε ότι «θα είμαστε στην Αθήνα με τα φορτηγά μας».

Από το μπλόκο της Ηλείας τονίστηκε ότι οι αγρότες «δεν θέλουμε ψίχουλα» και ότι απόφαση του μπλόκου είναι «η κάθοδος στην Αθήνα με τρακτέρ».

Αλλοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσπάθεια κυβερνητικών παραγόντων να προκαλέσουν ρήγμα στον αγώνα των αγροτών. «Θέλουν να σπάσουν τα μπλόκα, δεν θα τα καταφέρουν», σημείωσε αγρότης από τα Φάρσαλα, «είμαστε μια γροθιά μέσα από τα μπλόκα», πρόσθεσε αγρότης από τη Φθιώτιδα.

 

Ακλόνητοι στα μπλόκα, εντείνονται οι πολύμορφες δράσεις σε όλη τη χώρα

Μαζί με την προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα συνεχίζονται και οι πολύμορφες δράσεις από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, με τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να μη σταματούν ούτε λεπτό τον αγώνα τους για να καταφέρουν να μείνουν στα χωράφια, στα μαντριά και στα μελίσσια τους, να συνεχίσουν να παράγουν και να μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Παρασκευή οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Αγιάς οργανώνουν συλλαλητήριο με τρακτέρ στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία, απόφαση που πάρθηκε σε μαζική σύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης. Οπως τόνισε άλλωστε ο Τάσος Κωστούλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς:

«Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας συμμετέχοντας και δυναμώνοντας το μπλόκο Πλατυκάμπου, αλλά και με άλλες δράσεις. Ακόμα, σχεδόν 6 μήνες μετά τις πλημμύρες, οι πληγές της μεγάλης καταστροφής σε παραγωγή, φυτικό κεφάλαιο, αγροτικά μηχανήματα και υποδομές δεν επουλώνονται. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση μας εμπαίζει, μη βρίσκοντας έως τώρα ουσιαστικές λύσεις για τα οξυμένα προβλήματά μας. Αναδεικνύουμε ξανά την ανάγκη να υπάρχει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός μας για μια σειρά προϊόντα, που χτυπήθηκαν από ασθένειες που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ».

Με τη Θεσσαλία να είναι όλη «στο πόδι», ακλόνητοι παραμένουν στα μπλόκα τους και στον Ε65, στο Ζάρκο Τρικάλων, στον Αλμυρό και στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Συνεχίζονται οι επισκέψεις αλληλεγγύης

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων δηλώνουν καθημερινά τη συμπαράστασή τους στους αγρότες και στον αγώνα που δίνουν για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, χθες εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων της Λάρισας βρέθηκαν στο μπλόκο Πλατυκάμπου. Με πανό που ανέγραφε «Οι αγρότες στα μπλόκα δίνουν μάθημα ζωής, στον δρόμο του αγώνα βρισκόμαστε κι εμείς», μετέφεραν την απόφασή τους για κοινό αγώνα.

Σε Μακεδονία και Θράκη

Συντονισμένα κλιμακώνουν τον αγώνα τους και οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης, προετοιμάζοντας την κάθοδό τους στην Αθήνα και τις παράλληλες δράσεις που σχεδιάζουν σε τελωνεία και Εθνικές Οδούς. Διατηρούν τα μπλόκα στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πιερίας, Σερρών, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Ροδόπης, Δράμας και Εβρου, και στον Πρίνο της Θάσου.

Το βράδυ της Τετάρτης, με μια αιφνιδιαστική κίνηση οι αγρότες του μπλόκου της Καστοριάς απέκλεισαν τις εγκαταστάσεις του τοπικού τελωνείου, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στην κεντρική είσοδο και στον αύλειο χώρο του κτιρίου. Την ίδια ώρα συνάδελφοί τους προχώρησαν σε καθολικό αποκλεισμό του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, κλείνοντας τις εισόδους πρόσβασης στο κτίριο για όλους τους υπαλλήλους.

Χθες οι αγρότες της Φλώρινας απέκλεισαν και την είσοδο για τα φορτηγά αυτοκίνητα στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στο τελωνείο της Νίκης.

Οι αγρότες στο μπλόκο του Φιλώτα στη Φλώρινα προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες από την Επανομή επιχείρησαν κάθοδο με τα τρακτέρ τους προκειμένου να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου του αεροδρομίου, με την αστυνομία να τους μπλοκάρει στο ύψος της διασταύρωσης Πλαγιαρίου της Επαρχιακής Οδού Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας.

Στο Κιλκίς παραμένει και ενισχύεται το μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων. Εκεί βρέθηκε στο πλευρό των αγροτών ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, μεταφέροντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους.

Στα μπλόκα τους και σε Στερεά – Εύβοια

Στα μπλόκα τους παραμένουν και οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι σε Στερεά και Εύβοια, οι οποίοι πλέον ετοιμάζονται για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις, με αποκλεισμούς δρόμων και άλλες δράσεις.

Εκπρόσωποι των μπλόκων από τη Στερεά και την Εύβοια συμμετείχαν στη χθεσινή πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας, μεταφέροντας τις αποφάσεις των συνελεύσεών τους για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Μάλιστα, χθες οι αγρότες των μπλόκων σε Αταλάντη Φθιώτιδας και Θήβα προχώρησαν σε αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ενώ στο πλευρό των αγροτών του μπλόκου της Θήβας ήταν και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής ενάντια στην κατάργηση του Πρωτοδικείου Θήβας.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των αγροτών από σωματεία και εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ. στο μπλόκο της Κηρίνθου στη βόρεια Εύβοια θα στηθεί λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική, με τη στήριξη του Παραρτήματος Ευβοίας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Στην Ηπειρο

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και οι αγρότες στην Ηπειρο, με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, ενώ ομόθυμη είναι η στήριξη των αποφάσεων της πανελλαδικής σύσκεψης στη Νίκαια Λάρισας. Στην Αρτα οι αγρότες συγκεντρώθηκαν χθες στη γέφυρα της πόλης και πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με τα τρακτέρ τους. Στην Ηγουμενίτσα συνεχίζεται η καθημερινή κινητοποίηση των αγροτών, με ολιγόωρο συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού, ενώ οι αγρότες στην Πρέβεζα προχωρούν σε επαναλαμβανόμενους καθημερινούς αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού Αρτας – Πρέβεζας, στο Λούρο.

Στην Κρήτη

Συνεχίζουν στα μπλόκα του αγώνα και οι αγρότες της Κρήτης, μετά τις χθεσινές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα μπλόκα στα Πεζά και στα Μεγάλα Χωράφια. Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, δυναμώνοντας και ενισχύοντας τα μπλόκα. Χαρακτηρίζουν ψίχουλα τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες δεν απαντούν στα μεγάλα προβλήματά τους, ενώ μετέφεραν τη στήριξή τους στις κοινές δράσεις και «ζεσταίνουν τις μηχανές» για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΕΛΛΑΣ
Ο αθηναϊκός λαός να είναι δίπλα μας στο συλλαλητήριο στις 20 Φλεβάρη στην Αθήνα (VIDEO)

«Καλούμε όλο τον αθηναϊκό λαό να είναι δίπλα μας σε αυτό τον αγώνα γιατί είναι και δικός τους αγώνας, για να μπορούμε όλοι να έχουμε φθηνά και υγιεινά, ελληνικά αγροτικά προϊόντα», τόνισε στο κάλεσμά του για το συλλαλητήριο των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που θα γίνει την Τρίτη 20 Φλεβάρη στην Αθήνα, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), μιλώντας το πρωί της Παρασκευής 16 Φλεβάρη σε εκπομπή της τηλεόρασης του «A

Όσα περισσότερα τρακτέρ μπορούμε θα κατέβουν στην Αθήνα. Είδαμε ρεπορτάζ από τη Ρώμη, από το Παρίσι, από το Βερολίνο όπου έγιναν αγροτικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ, σημείωσε ο Κ. Τζέλλας.

Η κυβέρνηση, επισήμανε ο Κ. Τζέλλας, θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να διαλυθούμε, να φύγουμε από τους δρόμους, να μη βγαίνουμε για να διαμαρτυρόμαστε. Ήδη, πρόσθεσε, εισαγγελείς απειλούν αγρότες στα σύνορα με εισαγγελικές παρεμβάσεις, προκειμένου να εκφοβίσουν τον κόσμο. Αυτό δεν περνά, συνέχισε ο Κ. Τζέλλας, γιατί τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε πίσω. Όσο και να εκβιάζει, όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση υπογείως να διασπάσει το αγροτικό κίνημα δεν θα το καταφέρει.

Ριζοσπάστης – 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: