Σε αυτήν τη χώρα που στα δυο έχει σχιστεί – Κατακαημένο Λέτσοβο σε χώρισαν στα δύο…

Η πάλη των τάξεων μένει ιστορικά αδικαίωτη, όσο ο οπαδικός σεχταρισμός αποπροσανατολίζει τις λαϊκές μάζες και τις αφήνει σε ένα τέλμα ιδεολογικής σύγχυσης, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την ανάπτυξη του κινήματος της εργατικής τάξης και της αποδέσμευσής της από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά.

Χτες ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά, που δυο τέτοια ντέρμπι έπαιζαν την ίδια μέρα. Πρώτα το ντέρμπι της Θεσσαλονίης, ΠΑΟΚ-Άρης, και στο καπάκι το ντέρμπι αιωνίων, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, έμοιαζαν κομμένα στα δύο, για λίγες ώρες.

Κατακαημένο Λέτσοβο σε χώρισαν στα δύο, που έλεγε στο Αλαλούμ, ο Χάρρυ Κλυνν. Για να βγει ο κόκκινος Τραμπάκουλας και να μαλώσει τον αφηγητή-τραγουδιστή. Στα τρία ρε χαμένε, είμαι και εγώ εδώ… (ΑΕΚ, Ηρακλής κτλ).

Κάποιοι φοβούνταν πως το ντέρμπι του ΟΑΚΑ μπορεί να μην τελείωνε ποτέ. Ο Αλαφούζος, η κόντρα με τη Θύρα 13, και η διαφορά δυναμικότητας αυτή τη στιγμή, έφτιαξαν κλίμα και το καζάνι σιγόβραζε. Οι δύσκολες φάσεις και το VAR έριξαν λάδι στη φωτιά προς στιγμήν -πάλι καλά δηλαδή που δεν έτυχαν σε ντόπια σφυρίχτρα- αλλά τέλος ομαλό, όλα ομαλά, και ας μην υπήρχε νικητής.

Ο τελικός απολογισμός ήταν δύο ισοπαλίες με γκολ, σχετικά καλό θέαμα και ωραία διακύμανση, πρώτες βαθμολογικές απώλειες για τους βασικούς διεκδικητές του τίτλου (ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός), και νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα που κάνει ρεκόρ δεκαετίας στα εισιτήρια…

Δεν πειράζει όμως, θα έχουμε κι άλλες ευκαιρίες να το τινάξουμε στον αέρα, και να κόψουμε τη χώρα στα δύο. Να έχει ένα πρωτάθλημα με βόρειο και νότιο όμιλο, όπως η παλιά Γ’ Εθνική -Όμιλο Πρεσπών και Όμιλο “κάτω απ’ τ’ αυλάκι”.

Όπως θα έλεγε και ο Τραμπάκουλας, αν ζούσε ακόμα και μπορούσε να τα δει όλα αυτά, αυτή είναι “η πάλη των τάξεων που μένει ιστορικά αδικαίωτη, όσο ο οπαδικός σεχταρισμός αποπροσανατολίζει τις λαϊκές μάζες και τις αφήνει σε ένα τέλμα ιδεολογικής σύγχυσης, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την ανάπτυξη του κινήματος της εργατικής τάξης και της αποδέσμευσής της από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά”.

Κι όσο ψάχνουμε τη σωστή διαχωριστική γραμμή, σε ταξική βάση, οι Λετσοβίτες ασχολούνται με τις δηλώσεις του ενός προέδρου που είπε για πρωτάθλημα των Πρεσπών, με τις δηλώσεις του άλλου που συνάντησε τον Τσίπρα στο γήπεδο και φτιάχνει πολιτική συμμαχία, και δίνει στον τρίτο οκτώ ευρώ, για να δει έναν μόνο αγώνα -ούτε γήπεδο να πήγαινε.

Γι’ αυτό σου λέω, θα έχουμε κι άλλες ευκαιρίες να τινάξουμε το πρωτάθλημα στον αέρα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: