Όταν έκλαψε ο Στόιτσκοφ για τους ρατσιστές και την κατάντια της Βουλγαρίας

Τα δάκρυα του Στόιτσκοφ και οι κροκόδειλοι γύρω μας

Ο παλιός άσος της εθνικής Βουλγαρίας και της Μπαρτσελόνα, που κέρδισε μια Χρυσή Μπάλα το 1994, μιλώντας ζωντανά σε ένα σόου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τη ρατσιστική συμπεριφορά της βουλγάρικης κερκίδας στον πρόσφατο αγώνα με την Αγγλία, διέκοψε την τοποθέτησή του, δακρύζοντας για την κατάντια της χώρας του.

Νομίζεις ότι δεν αισθάνομαι άβολα με αυτήν την κατάσταση; ρώτησε την παρουσιάστρια, για να σκύψει στη συνέχεια το κεφάλι του και να ξεσπάσει σε αναφιλητά.

Η δύναμη αυτής της εικόνας έκανε τον γύρο του κόσμου, συγκινώντας πολλούς φιλάθλους. Δεν ήταν λίγοι όμως αυτοί που θεώρησαν τον Στόιτσκοφ υποκριτή, καθώς θυμήθηκαν ότι ο παλαίμαχος Γάλλος διεθνής Μαρσέλ Ντεσαγί τον είχε κατηγορήσει στο EURO του 96′ στην Αγγλία, για ρατσιστικά σχόλια στον αγώνα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Γαλλίας.

“Στα είκοσι πρώτα λεπτά του αγώνα έκανε συνέχεια σχόλια για μένα και άλλους Αφρικανούς παίκτες” δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο Ντεσαγί, συμπληρώνοντας πως “δεν ήταν κατάλληλα για έναν τέτοιον παίκτη”.

Μήπως λοιπόν δεν έχει τις κοινωνικές ευαισθησίες και το προφίλ που θέλει να πλασάρει προς τα έξω; Μήπως τα δάκρυα του Στόιτσκοφ ήταν κροκοδείλια; Ίσως. Όχι όμως περισσότερο από τις κραυγές υποκρισίας όσων δηλώνουν σοκαρισμένοι με όσα συνέβησαν στο Στάδιο Λέφσκι τις προάλλες.

Λίγο πριν ξεσπάσει σε δάκρυα ο Στόιτσκοφ, έλεγε πως ο τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι οι σκληρές τιμωρίες, όπως είχε γίνει και στην Αγγλία τη δεκαετία του ’80 με το χουλιγκανισμό. Ανέφερε δηλαδή ως παράδειγμα μια χώρα, που απλώς κράτησε το χουλιγκανισμό εκτός γηπέδων -ενώ παραμένει απολύτως υπαρκτό πρόβλημα- για τη βιτρίνα της, ενώ τα κρούσματα ρατσισμού είναι αλλεπάλληλα. Τόσο πολλά που κάνουν την υποκρισία του αγγλικού τύπου -για το σοκ από τα γεγονότα στη Βουλγαρία- να περισσεύει…

Αν ψάχνουμε να βρούμε κροκόδειλους που κλαίνε υποκριτικά, ας μη μείνουμε στον Στόιτσκοφ. Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται σε όλη την επικράτεια της “δημοκρατικής” Ευρωλάνδης -ακόμα και στη Βρετανία του BRexit.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: