Η πανδημία ξεγύμνωσε τον βασιλιά, ένα χρεοκοπημένο σύστημα – Το ΚΚΕ για το λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Οι διάφορες κυβερνήσεις και Υπουργοί Αθλητισμού πρόβαλλαν την «καραμέλα» ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά με τον ερασιτεχνικό. Η κατηγοριοποίηση των αθλημάτων οδήγησε τα πιο δημοφιλή από αυτά στην «αγκαλιά» των χορηγών, ενώ για την πλειοψηφία των υπόλοιπων η ανάπτυξη στηρίχτηκε στις τσέπες των αθλουμένων

Αντιγράφουμε και αναδημοσιεύουμε την τοποθέτηση του Θ. Λιάπη, εκ μέρους του ΚΚΕ, από το θέμα του Vice σχετικά με τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων για το λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

ΚΚΕ: Να καλύπτονται τα έξοδα του αθλητικού σωματείου με θεσμοθετημένο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μειωθούν στο ελάχιστο οι δεσμοί με τους χορηγούς. Να μην εξαρτάται το αν θα αθληθείς ή όχι από την τσέπη της οικογένειας.

Η πανδημία Covid 19, για άλλη μια φορά, «ξεγύμνωσε» τον βασιλιά – ένα σύστημα χρεοκοπημένο που και στον αθλητισμό απέδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Ο οργανωμένος αθλητισμός στα σωματεία παραμένει κλειστός, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ψυχοσωματική επιβάρυνση των μικρών κυρίως ηλικιών. Την ίδια στιγμή τα τεστ που έχουν γίνει, από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα, δείχνουν πως ο δείκτης θετικότητας στα αθλήματα που λειτουργούν είναι  0,04%.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι διάφορες κυβερνήσεις και Υπουργοί Αθλητισμού πρόβαλλαν την «καραμέλα» ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά με τον ερασιτεχνικό. Η κατηγοριοποίηση των αθλημάτων οδήγησε τα πιο δημοφιλή από αυτά στην «αγκαλιά» των χορηγών, ενώ για την πλειοψηφία των υπόλοιπων η ανάπτυξη στηρίχτηκε στις τσέπες των αθλουμένων, των παραγόντων και των οικογενειών τους. Η κρίση της πανδημίας ήρθε για να αποκαθηλώσει και εδώ το μοντέλο ανάπτυξης του αθλητισμού που στηρίζεται στους χορηγούς ή στον χορηγό. Μέσα στην πανδημία, οι ομοσπονδίες μετράνε ενέργειες χορηγών που είτε αποσύρονται είτε διαπραγματεύονται προς τα κάτω τη σύμβαση που είχαν υπογράψει, μειώνοντας κατά πολύ τη χορηγία.

Οι πενιχρές επιχορηγήσεις, όπως οι τελευταίες και πολυδιαφημισμένες του κ. Αυγενάκη, είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν επαρκούν ούτε για τα έξοδα της χρονιάς. Πόσο μάλλον για έναν προγραμματισμό σε βάθος χρόνου. Τα αθλητικά σωματεία όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν, αλλά κινδυνεύουν με λουκέτο σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας που καθιστά αδύνατη τη βιωσιμότητά τους για το υπόλοιπο της χρονιάς. Δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε γραφεία, ούτε να ικανοποιήσουν λειτουργικές τους ανάγκες. Πρέπει εδώ και τώρα να δοθεί απάντηση:

  • • Τι θα γίνει με την -επαρκή και δωρεάν από το κράτος- χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, διαγνωστικών τεστ σε όλα τα αθλητικά κέντρα, επίσημα πανελλήνια πρωταθλήματα, διαιτητές, προσωπικό αγώνων, σε αθλητές και προπονητές; Τι θα γίνει με την έκτακτη χρηματοδότηση, αφού τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα που συντάχθηκαν για μια έκτακτη -όπως λένε- κατάσταση έχουν κόστος; Ποιος θα πληρώσει;
  • • Η πρόσφατη θεσμοθέτηση, από πλευράς υπουργείου, οικονομικής ενίσχυσης από τον στοιχηματισμό–τζόγο του αθλητισμού, όχι μόνο ενισχύουν τους μεγάλους, δηλαδή τις ΠΑΕ–ΚΑΕ, αλλά φορτώνουν και μια σειρά νέα βάρη στα σωματεία και τα συνδέουν ακόμη περισσότερο με την ανταποδοτικότητα και τους χορηγούς. Να γιατί η απαξίωση και η υποχρηματοδότηση του σωματειακού αθλητισμού δεν είναι τυχαία.

Πρέπει να υπάρχει κρατική μέριμνα που οφείλει να εξασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις για μια ουσιαστική δραστηριότητα του αθλητικού σωματείου. Να καλύπτονται τα έξοδά του, με θεσμοθετημένο κονδύλι από τον κρατικό  προϋπολογισμό, να μειωθούν στο ελάχιστο οι δεσμοί με τους χορηγούς. Να μην εξαρτάται το αν θα αθληθείς ή όχι από την τσέπη της οικογένειας.

Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά ότι όλα τα παραπάνω θα κριθούν από τις διαθέσεις του κόσμου, από την προσπάθεια του λαού να διεκδικήσει λύσεις προς όφελός του. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η πρόταση μας, μπορεί να βρει μεγάλη απήχηση στους ανθρώπους των ερασιτεχνικών σωματείων, του λαού και της νεολαίας και να εμπνεύσει ένα ισχυρό κίνημα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.
– Θοδωρής Λιάπης, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: